Radne akcije :: Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko kroz projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2022.-2023. u pripremi je opsežne radne akcije izrade osiguranja zahtjevne dionice planinarskog puta br. 16 Slap Brisalo – Zečak.

Potreban materijal djelomično je nabavljen u suradnji sa Hrvatskim planinarskim savezom koji je ugovor o provođenju projekta potpisao sa Ministarstvom turizma, a djelomično vlastitim kapitalnim sredstvima. Temeljem spiska potrebne opreme HPS je proveo postupak nabave kojom nam je provedbom osiguran dio potrebne opreme. Po detaljnim specifikacijama izrađeni su klinovi i razni ostali metalni elementi kojima će se na mikrolokaciji od Matinog mosta na Slapnici pa do Zidanih pećina izraditi osiguranja planinarskog puta. Ovo će osiguranje obuhvaćati izradu rukohvata postavljanjem čeličnih sajli, stepenki i klinova koji će povećati sigurnost i olakšati kretanje u kanjonu.

Dionica koja prelazi slap Brisalo, kao uostalom i cijela dionica ovog puta koja prolazi kanjonom Dubokog potoka, lijeve pritoke Slapnice i inače je detektirana kao nepredvidiva, tehnički i fizički zahtjevna. Erozija tla, skliske stijene, blatna dionica prelaska slapa, nanosi stabala i nepredvidivi vodostaji glavni su uzrok otežanom kretanju.

Zahtjevan posao uređenja iziskuje mnogo truda, ali i mnogo ruku. Stoga pozivam sve članice i članove koji se žele odazvati i mogu vlastitim radom doprinijeti da nam se pridruže. Glavninu posla planirali smo obaviti u terminu 21. i 22. listopada. Očekuje nas transport gotovih čeličnih elemenata na lokacije zahvata, bušenje stijene i sidrenje klinova, napinjanje i montaža čelične sajle, kao i izrada gazišta koristeći drvene elemente.

Opremu koja je potrebna za izvođenje radova specificirat ćemo naknadno kada voditelji radnih grupa definiraju poslove. Ovo će prije svega ovisiti o vašem odazivu i brojnosti. Kao i do sada za sve će sudionike biti organiziran topli obrok i okrijepa. Naglašavam da akcija nije isključivo muška. Dobro došle su i naše članice koje će zasigurno doprinjeti uspješnosti radova, ali i atmosfere, kao i članovi ostalih jaskanskih outdoor i sportskih udruga.

Sljedeća je godina za HPD Jastrebarsko slavljenička u kojoj obilježavamo veliki jubilej 75 godina osnutka, pa je red da je dostojno dočekamo i pripremimo se na vrijeme.

Vidimo se 21. listopada u 7:00 na Centrali.

Jadranko Šeper
Objavljeno: 08.10.2023. | Posljednja promjena: 11.10.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.