Radne akcije :: Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko kroz projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2022.-2023. u pripremi je opsežne radne akcije izrade osiguranja zahtjevne dionice planinarskog puta br. 16 Slap Brisalo – Zečak.

Potreban materijal djelomično je nabavljen u suradnji sa Hrvatskim planinarskim savezom koji je ugovor o provođenju projekta potpisao sa Ministarstvom turizma, a djelomično vlastitim kapitalnim sredstvima. Temeljem spiska potrebne opreme HPS je proveo postupak nabave kojom nam je provedbom osiguran dio potrebne opreme. Po detaljnim specifikacijama izrađeni su klinovi i razni ostali metalni elementi kojima će se na mikrolokaciji od Matinog mosta na Slapnici pa do Zidanih pećina izraditi osiguranja planinarskog puta. Ovo će osiguranje obuhvaćati izradu rukohvata postavljanjem čeličnih sajli, stepenki i klinova koji će povećati sigurnost i olakšati kretanje u kanjonu.

Dionica koja prelazi slap Brisalo, kao uostalom i cijela dionica ovog puta koja prolazi kanjonom Dubokog potoka, lijeve pritoke Slapnice i inače je detektirana kao nepredvidiva, tehnički i fizički zahtjevna. Erozija tla, skliske stijene, blatna dionica prelaska slapa, nanosi stabala i nepredvidivi vodostaji glavni su uzrok otežanom kretanju.

Zahtjevan posao uređenja iziskuje mnogo truda, ali i mnogo ruku. Stoga pozivam sve članice i članove koji se žele odazvati i mogu vlastitim radom doprinijeti da nam se pridruže. Glavninu posla planirali smo obaviti u terminu 21. i 22. listopada. Očekuje nas transport gotovih čeličnih elemenata na lokacije zahvata, bušenje stijene i sidrenje klinova, napinjanje i montaža čelične sajle, kao i izrada gazišta koristeći drvene elemente.

Opremu koja je potrebna za izvođenje radova specificirat ćemo naknadno kada voditelji radnih grupa definiraju poslove. Ovo će prije svega ovisiti o vašem odazivu i brojnosti. Kao i do sada za sve će sudionike biti organiziran topli obrok i okrijepa. Naglašavam da akcija nije isključivo muška. Dobro došle su i naše članice koje će zasigurno doprinjeti uspješnosti radova, ali i atmosfere, kao i članovi ostalih jaskanskih outdoor i sportskih udruga.

Sljedeća je godina za HPD Jastrebarsko slavljenička u kojoj obilježavamo veliki jubilej 75 godina osnutka, pa je red da je dostojno dočekamo i pripremimo se na vrijeme.

Vidimo se 21. listopada u 7:00 na Centrali.

Jadranko Šeper
Objavljeno: 08.10.2023. | Posljednja promjena: 11.10.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.