Radne akcije :: Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Uz aktivnu pomoć Grada Jastrebarskog, djelatnika i operativu poduzeća Ceste Jastrebarsko i JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Sportske zajednice Grada Jastrebarskog akciju su podržali i učestvovali su na njoj članovi dva paragliding kluba koji i inače koriste livadu Žitnicu kao start.

Cilj akcije bilo je skretanje pažnje na očuvanje brdskih pašnjaka i livada kroz njihovu bioraznolikost. Kako smo ranije naglašavali, raseljavanjem stanovništva i nestankom stočnog fonda granice šumskog pojasa se šire, a pašnjaci koji obiluju životom polako nestaju. Na podatak o preko 4000 vrsta koje obitavaju na područjima pašnjaka skrenuli su nam u pripremi akcije partneri i čuvari parka, a gubitkom pašnjaka mnoge od njih bespovratno će biti izgubljene na ovim prostorima prekidajući hranidbeni lanac.

Upravo u trenutku kada je subotnja akcija bila pri kraju, na redovnoj je sjednici Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza usvojena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Kao što je i u tekstu Deklaracije naglašeno, početci organiziranog planinarenja u Hrvatskoj blisko su vezani uz istaknute planinare prirodoslovce koji su kroz povijest svojim aktivnim radom i zalaganjem doprinosili razvoju savjesti i organiziranom pristupu zaštite okoliša. Upravo se iz planinarskih krugova rađaju ideje o zaštiti određenih područja kroz osnivanje javnih ustanova poput parkova prirode. Park prirode Dinara koji je proglašen prošle godine samo je jedan od primjera.

Sekundarni je cilj akcije bila nužnost skretanja pažnje na volontere Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko koji svojim nesebičnim radom uređuju na desetke kilometara planinarskih staza i putova. Kako se to redovito radi strojevima koje volonteri posjeduju u privatnom vlasništvu, željeli smo kroz manifestaciju osigurati motorne trimere i čistače za buduće akcije. Ovo smo djelomično uspjeli kroz suradnju sa poduzećem Ceste Jastrebarsko koje nam je doniralo jedan od svojih trimera, ali isto uz pomoć tehničke opreme i malčera počišćeni su dijelovi vršne livade i livada na ulazu i izlazu iz Rezervata šumske vegetacije Japetić. Zahvaljujemo Cestama na ovoj donaciji i potpori.

Akciju je pomogla i tvrtka Drezga d.o.o. poznatija sa svojim brendom Pile & Vile posudbom motornih trimera, motornih pila, i potrošnim materijalom, kao i benzinska crpka Tomica Benz iz Klinča Sela, sa donacijom pogonskog goriva, dok se za okrijepu vodom i ledenim čajevima tijekom radova pobrinula Jamnica. Sportska je zajednica sudjelovala sa svojim vozilima i alatom koji je nabavljen neposredno prije akcije. Logistika nam je pružena i od jaskanskih vatrogasaca posudbom kombi vozila i prikolice za transport alata.

Potrebno je istaknuti da su neki od sudionika radne akcije članovi više udruga, no isto tako da se brojne udruge nisu odazvale, pa se nadamo da će prepoznati vrijednost i potrebu sudjelovanja u budućim projektima.

Planinari su se odazvali u najvećem broju, što je bilo za očekivati, a nakon njih Svetojanske su mažoretkinje bila najbrojnija organizirana skupina koja se odazvala. Slijede NK Jaska Vinogradar, JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, ZK Parafreek, OK Jelen, NK Domagović, MNK Good times, SZGJ, SK Plešivica, Jastreb Extreme, AK Jastreb 99, NK Sveta Jana, Streljački klub, Rukometni klub Jaska i Flyway. Ukupan broj sudionika na akciji je bio 68.

Radna akcija ocijenjena je vrlo uspješnom i svi su bitni ciljevi ostvareni. Nakon završetka radova svi okupljeni sudionici nastavili su druženje uz zajednički ručak.

Želja nam je da se ova akcija nastavi i u budućem razdoblju, te da na razini Grada Jastrebarskog i šire postane tradicionalna. Planinari će do tada i nadalje raditi na uređenju planinarske infrastrukture o kojoj brinu.

U 2024. godini koja nam se bliži obilježavamo dva bitna događaja. Jedan je obilježavanje 150-te godišnjice organiziranog planinarenja u Hrvatskoj, a ne zaboravimo da smo deveta nacija u svijetu koja će to obilježiti, dok je druga 75-ta godišnjica Hrvatskog planinarskog društva. Uz sve naše aktivnosti i predstojećom obnovom planinarskog doma Žitnica posla imamo mnogo i svaka nam je pomoć dobrodošla. Stoga želim svima zahvaliti u svoje osobno ime, kao i u ime članova Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko na pomoći i sudjelovanju u akciji.  Pozivam vas da nas i dalje pratite, da postanete dio našeg društva, te da zajedničkim radom doprinesemo razvoju sadržaja i kvalitete turističko izletničke ponude Japetića i Žumberka u koji svakako spada i pješačko-planinarska infrastruktura.


Jadranko Šeper

Uređenje livada Japetića (21.05.2022.)

Objavljeno: 25.05.2022. | Posljednja promjena: 13.06.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.