Radne akcije :: Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Uz aktivnu pomoć Grada Jastrebarskog, djelatnika i operativu poduzeća Ceste Jastrebarsko i JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Sportske zajednice Grada Jastrebarskog akciju su podržali i učestvovali su na njoj članovi dva paragliding kluba koji i inače koriste livadu Žitnicu kao start.

Cilj akcije bilo je skretanje pažnje na očuvanje brdskih pašnjaka i livada kroz njihovu bioraznolikost. Kako smo ranije naglašavali, raseljavanjem stanovništva i nestankom stočnog fonda granice šumskog pojasa se šire, a pašnjaci koji obiluju životom polako nestaju. Na podatak o preko 4000 vrsta koje obitavaju na područjima pašnjaka skrenuli su nam u pripremi akcije partneri i čuvari parka, a gubitkom pašnjaka mnoge od njih bespovratno će biti izgubljene na ovim prostorima prekidajući hranidbeni lanac.

Upravo u trenutku kada je subotnja akcija bila pri kraju, na redovnoj je sjednici Skupštine Hrvatskog planinarskog saveza usvojena Deklaracija o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina. Kao što je i u tekstu Deklaracije naglašeno, početci organiziranog planinarenja u Hrvatskoj blisko su vezani uz istaknute planinare prirodoslovce koji su kroz povijest svojim aktivnim radom i zalaganjem doprinosili razvoju savjesti i organiziranom pristupu zaštite okoliša. Upravo se iz planinarskih krugova rađaju ideje o zaštiti određenih područja kroz osnivanje javnih ustanova poput parkova prirode. Park prirode Dinara koji je proglašen prošle godine samo je jedan od primjera.

Sekundarni je cilj akcije bila nužnost skretanja pažnje na volontere Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko koji svojim nesebičnim radom uređuju na desetke kilometara planinarskih staza i putova. Kako se to redovito radi strojevima koje volonteri posjeduju u privatnom vlasništvu, željeli smo kroz manifestaciju osigurati motorne trimere i čistače za buduće akcije. Ovo smo djelomično uspjeli kroz suradnju sa poduzećem Ceste Jastrebarsko koje nam je doniralo jedan od svojih trimera, ali isto uz pomoć tehničke opreme i malčera počišćeni su dijelovi vršne livade i livada na ulazu i izlazu iz Rezervata šumske vegetacije Japetić. Zahvaljujemo Cestama na ovoj donaciji i potpori.

Akciju je pomogla i tvrtka Drezga d.o.o. poznatija sa svojim brendom Pile & Vile posudbom motornih trimera, motornih pila, i potrošnim materijalom, kao i benzinska crpka Tomica Benz iz Klinča Sela, sa donacijom pogonskog goriva, dok se za okrijepu vodom i ledenim čajevima tijekom radova pobrinula Jamnica. Sportska je zajednica sudjelovala sa svojim vozilima i alatom koji je nabavljen neposredno prije akcije. Logistika nam je pružena i od jaskanskih vatrogasaca posudbom kombi vozila i prikolice za transport alata.

Potrebno je istaknuti da su neki od sudionika radne akcije članovi više udruga, no isto tako da se brojne udruge nisu odazvale, pa se nadamo da će prepoznati vrijednost i potrebu sudjelovanja u budućim projektima.

Planinari su se odazvali u najvećem broju, što je bilo za očekivati, a nakon njih Svetojanske su mažoretkinje bila najbrojnija organizirana skupina koja se odazvala. Slijede NK Jaska Vinogradar, JU Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, ZK Parafreek, OK Jelen, NK Domagović, MNK Good times, SZGJ, SK Plešivica, Jastreb Extreme, AK Jastreb 99, NK Sveta Jana, Streljački klub, Rukometni klub Jaska i Flyway. Ukupan broj sudionika na akciji je bio 68.

Radna akcija ocijenjena je vrlo uspješnom i svi su bitni ciljevi ostvareni. Nakon završetka radova svi okupljeni sudionici nastavili su druženje uz zajednički ručak.

Želja nam je da se ova akcija nastavi i u budućem razdoblju, te da na razini Grada Jastrebarskog i šire postane tradicionalna. Planinari će do tada i nadalje raditi na uređenju planinarske infrastrukture o kojoj brinu.

U 2024. godini koja nam se bliži obilježavamo dva bitna događaja. Jedan je obilježavanje 150-te godišnjice organiziranog planinarenja u Hrvatskoj, a ne zaboravimo da smo deveta nacija u svijetu koja će to obilježiti, dok je druga 75-ta godišnjica Hrvatskog planinarskog društva. Uz sve naše aktivnosti i predstojećom obnovom planinarskog doma Žitnica posla imamo mnogo i svaka nam je pomoć dobrodošla. Stoga želim svima zahvaliti u svoje osobno ime, kao i u ime članova Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko na pomoći i sudjelovanju u akciji.  Pozivam vas da nas i dalje pratite, da postanete dio našeg društva, te da zajedničkim radom doprinesemo razvoju sadržaja i kvalitete turističko izletničke ponude Japetića i Žumberka u koji svakako spada i pješačko-planinarska infrastruktura.


Jadranko Šeper

Uređenje livada Japetića (21.05.2022.)

Objavljeno: 25.05.2022. | Posljednja promjena: 13.06.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023.