Radne akcije :: Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nakon niza epidemioloških mjera koje su nas protekle dvije godine na mnoge načine sputavale u provedbi naših osnovnih aktivnosti, od organizacije društvenih izleta pa do održavanja planinarskih putova na ovaj smo javni poziv aplicirali naš projekt koji je djelomično i prihvaćen. Projekt je inicijalno obuhvaćao uređenje vidikovaca na Japetiću i Plešivici koje smo zamislili opremiti klupama i stolovima za blagovanje, nabavkom alata i strojeva za jednostavnije i efikasnije održavanje planinarskih putova i brdskih livada i uređenjem dionica putova koje smo procijenili opasnim za sigurnost posjetitelja. Ovo se prije svega odnosi na izletnike koji nerijetko u gorje odlaze bez adekvatne pripreme i opreme koju takve aktivnosti zahtijevaju. Ova je praksa posebno primijećena u vrijeme lock down-a, kada su u nedostatku drugih sportskih ili društvenih sadržaja mnogi nespremno pohrlili u planine i okolna gorja.

Od svih prijavljenih aktivnosti, prihvaćeni su troškovi osiguranja dijela putova izradom gazišta i rukohvata, kao i izrada i postava već spomenutih obavijesnih ploča. Suradnja sa Zagrebačkom županijom već je i ranije ostvarena kada smo sa 125 novih putokaza i 60 metalnih stupova potpuno opremili svih pedesetak kilometara planinarske infrastrukture koju održavamo. U tom smo projektu izradili i poučne informativne ploče kojima smo sve posjetitelje upoznali sa poviješću razglednih piramida na Japetiću i Plešivici. Isto tako prijavili smo i 20 putokaza za koje smo dobili bespovratna sredstva, a racionalnom raspodjelom uz vlastita akumulirana sredstva postavili njih 125. Vjerujem da bismo i u netom dovršenom projektu bili u boljoj situaciji da sredstva namijenjena za realizaciju spomenutog natječaja nisu bila ograničena, a broj prijavitelja ogroman. U svakom slučaju u ime svih posjetitelja našeg gorja zahvaljujem Zagrebačkoj županiji što je i ovog puta prepoznala opravdanost prijavljenog projekta, uz želju da se uspješna suradnja nastavi i u idućem razdoblju.

Učestalost sukoba vozača cross i ATV vozila i pješaka postala je svakodnevna širom Hrvatske, a na ovu smo pojavu prije dvije godine inicirali sastanak kojem su nazočili predstavnici Policijske postaje Jastrebarsko, PP Žumberak-Samoborsko gorje i HPD-a Jastrebarsko. To je bilo mnogo prije nesretnog gubitka života mladog Doriana V. (21) u okolici Rijeke. Želimo vjerovati da na ovako teške posljedice možemo djelovati kao zajednica i zbog toga smo postavili obavijesne ploče kojima prije svega apeliramo na sve sudionike u prometu šumskim putovima i markiranim planinarskim stazama da se suzdrže od ovih aktivnosti na označenim stazama. Nad njihovim moćnim i često teškim vozilima vrlo lako mogu izgubiti kontrolu, što nerijetko i čine. Ako to učine u neposrednoj blizini planinara i izletnika posljedice će biti nepovratno tragične. Posebni rezervat šumske vegetacije na Japetiću nije staza za cross.

Razvijanjem svijesti o mogućim posljedicama i željom za dijalogom pozivamo opet sve zainteresirane strane da dogovorimo koridore koji će zadovoljiti sve posjetitelje, pa dolazili oni pješke ili motorizirano. HPD Jastrebarsko bez predrasuda će saslušati potrebe svih skupina, no isto tako sve skupine posjetitelja trebali bi poštivati i vlasništvo nad planinarskim domom Žitnica u i oko kojeg vrijede pravila kućnog reda koja treba poštivati. Vožnja livadama Žitnice, vršnim grebenom Plešivice i Japetića nije prihvatljivo ponašanje kojim dovodite u opasnost sve nas koji tamo boravimo i često dolazimo.

Nadam se stoga da će nove obavijesne ploče probuditi savjest i odgovornost za zajednički suživot svih skupina izletnika i avanturista uz poštivanje sigurnosnih razmaka i očuvanja prirodne baštine kojom naše gorje obiluje. Želim Vam svima veselu, mirnu i sigurnu Novu 2022. godinu punu novih radosti i uživanja.

Jadranko Šeper

Postavljanje obavijesnih ploča za motorna vozila (30.12.2021.)

Objavljeno: 04.01.2022. | Posljednja promjena: 04.01.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023.