Radne akcije :: Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nakon niza epidemioloških mjera koje su nas protekle dvije godine na mnoge načine sputavale u provedbi naših osnovnih aktivnosti, od organizacije društvenih izleta pa do održavanja planinarskih putova na ovaj smo javni poziv aplicirali naš projekt koji je djelomično i prihvaćen. Projekt je inicijalno obuhvaćao uređenje vidikovaca na Japetiću i Plešivici koje smo zamislili opremiti klupama i stolovima za blagovanje, nabavkom alata i strojeva za jednostavnije i efikasnije održavanje planinarskih putova i brdskih livada i uređenjem dionica putova koje smo procijenili opasnim za sigurnost posjetitelja. Ovo se prije svega odnosi na izletnike koji nerijetko u gorje odlaze bez adekvatne pripreme i opreme koju takve aktivnosti zahtijevaju. Ova je praksa posebno primijećena u vrijeme lock down-a, kada su u nedostatku drugih sportskih ili društvenih sadržaja mnogi nespremno pohrlili u planine i okolna gorja.

Od svih prijavljenih aktivnosti, prihvaćeni su troškovi osiguranja dijela putova izradom gazišta i rukohvata, kao i izrada i postava već spomenutih obavijesnih ploča. Suradnja sa Zagrebačkom županijom već je i ranije ostvarena kada smo sa 125 novih putokaza i 60 metalnih stupova potpuno opremili svih pedesetak kilometara planinarske infrastrukture koju održavamo. U tom smo projektu izradili i poučne informativne ploče kojima smo sve posjetitelje upoznali sa poviješću razglednih piramida na Japetiću i Plešivici. Isto tako prijavili smo i 20 putokaza za koje smo dobili bespovratna sredstva, a racionalnom raspodjelom uz vlastita akumulirana sredstva postavili njih 125. Vjerujem da bismo i u netom dovršenom projektu bili u boljoj situaciji da sredstva namijenjena za realizaciju spomenutog natječaja nisu bila ograničena, a broj prijavitelja ogroman. U svakom slučaju u ime svih posjetitelja našeg gorja zahvaljujem Zagrebačkoj županiji što je i ovog puta prepoznala opravdanost prijavljenog projekta, uz želju da se uspješna suradnja nastavi i u idućem razdoblju.

Učestalost sukoba vozača cross i ATV vozila i pješaka postala je svakodnevna širom Hrvatske, a na ovu smo pojavu prije dvije godine inicirali sastanak kojem su nazočili predstavnici Policijske postaje Jastrebarsko, PP Žumberak-Samoborsko gorje i HPD-a Jastrebarsko. To je bilo mnogo prije nesretnog gubitka života mladog Doriana V. (21) u okolici Rijeke. Želimo vjerovati da na ovako teške posljedice možemo djelovati kao zajednica i zbog toga smo postavili obavijesne ploče kojima prije svega apeliramo na sve sudionike u prometu šumskim putovima i markiranim planinarskim stazama da se suzdrže od ovih aktivnosti na označenim stazama. Nad njihovim moćnim i često teškim vozilima vrlo lako mogu izgubiti kontrolu, što nerijetko i čine. Ako to učine u neposrednoj blizini planinara i izletnika posljedice će biti nepovratno tragične. Posebni rezervat šumske vegetacije na Japetiću nije staza za cross.

Razvijanjem svijesti o mogućim posljedicama i željom za dijalogom pozivamo opet sve zainteresirane strane da dogovorimo koridore koji će zadovoljiti sve posjetitelje, pa dolazili oni pješke ili motorizirano. HPD Jastrebarsko bez predrasuda će saslušati potrebe svih skupina, no isto tako sve skupine posjetitelja trebali bi poštivati i vlasništvo nad planinarskim domom Žitnica u i oko kojeg vrijede pravila kućnog reda koja treba poštivati. Vožnja livadama Žitnice, vršnim grebenom Plešivice i Japetića nije prihvatljivo ponašanje kojim dovodite u opasnost sve nas koji tamo boravimo i često dolazimo.

Nadam se stoga da će nove obavijesne ploče probuditi savjest i odgovornost za zajednički suživot svih skupina izletnika i avanturista uz poštivanje sigurnosnih razmaka i očuvanja prirodne baštine kojom naše gorje obiluje. Želim Vam svima veselu, mirnu i sigurnu Novu 2022. godinu punu novih radosti i uživanja.

Jadranko Šeper

Postavljanje obavijesnih ploča za motorna vozila (30.12.2021.)

Objavljeno: 04.01.2022. | Posljednja promjena: 04.01.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

U subotu 18. prosinca organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici između Matinog mosta i slapa Brisalo. U planu je izrada rukohvata i zemljanih stepenica.

Potrebno je ponijeti nešto od ručnog alata - lopata, motika ili grebenička, teži čekić, pila. Od opreme radne rukavice, radnu odjeću i gumene čizme.

Okupljanje je na Centrali u 8 sati. Prijevoz osobnim autima. Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com.

Uspješna radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu

Uspješna radna akcija uređenja prilaza Frajlinom mostu

U četvrtak, 18.11.2021. održana je radna akcija u kojoj je sudjelovalo 14 članova HPD Jastrebarsko. U akciji je uređen prilaz Frajlinom mostu koji se nalazi na dionici Jaskanskog planinarskog puta između Popovog Dola i Okića. Izradom četrdesetak stepenica i rukohvata olakšan je prolazak najstrmijim i često skliskim dijelovima puta.