Radne akcije :: Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Cilj akcije bilo je osiguranje strmog i klizavog dijela Jaskanskog planinarskog puta, od Matinog mosta do slapa Brisalo. Podijelivši se u tri grupe, svaka od njih krenula je oko 9 sati sa pripremama i izvođenjem radova. Prva je grupa osiguravala prvi prijelaz preko potoka Pećnika ili Dubokog potoka kako ga još nazivamo. Druga je grupa bila zadužena za izradu zemljanih stepenica ispod samog slapa, dok je treća grupa krenula iznad slapa sa zadatkom da iznimno strmu, klizavu i opasnu dionicu dodatno osigura postavljanjem sidrišta u koja su učvrstili već postojeće, ali i dodatne sajle. SIKA Croatia tehničkim savjetom i donacijom ljepila i ovog puta olakšala nam je sidrenje klinova, dok nam je DVD Jastrebarsko izašao u susret posudbom tehničke opreme i alata. Uspješno završena radna je akcija završila oko 16:30 nakon zajedničkog ručka i povratka u Jastrebarsko.

Podsjetit ću da je ova trasa Jaskanskog planinarskog puta dugo u upotrebi, čak mnogo duže nego je ovaj put službeno i nazvan današnjim imenom. Želimo vjerovati da će angažmanom današnjih volontera koji rade na uređivanju pl. puteva tako i ostati. Između dva svjetska rata, članovi tadašnjeg HPD-a, krovne planinarske organizacije u ono vrijeme, rado su posjećivali Žumberak, ponajprije Svetu Geru, ali i slap Brisalo. 1922. godine tako su pred sam Uskrs pod vodstvom prof. Josipa Pasarića 1922. turom od Stojdrage preko Kalja spustivši se u dolinu Slapnice nastavili uz slap Brisalo, pa preko Pećna, brda Glavice i sela Celine do željezničkog Kolodvora u Jastrebarskom. Tada je već Pasarić predlagao da se taj "najkraći spoj Jastrebarskog s Kaljem bojom označi".

U današnje vrijeme nažalost su mnogi tadašnji planinarski putovi zapušteni i ugašeni, ali sve dok unutar našeg društva bude postojao ovakav entuzijazam i volja sigurni smo da će slap Brisalo kao i cijeli kanjon Dubokog potoka pozivati planinare da ga obiđu i sa oduševljenjem pregaze.

Zbog toga valja spomenuti i članove koji su prisustvovali ovoj radnoj akciji: Banjavčić Ivica, Čavar Tomislav, Jalšovec Mario, Jurkovac Krunoslav, Karača Ivo, Kelečić Matija, Kopić Marcel, Lovreček Dražen, Mihaljević Ivica, Robić Mario, Stipanović Damir, Šeper Jadranko, Vučinić Roland i Wagner Bernard.

Na kraju posebno želim zahvaliti i svim sponzorima koji su prije svega donacijom materijala i sredstava potrebnog za realizaciju radnih akcija u 2021. godini pridonijeli da one doista i budu realizirane. Drvna industrija Rubinić, DVD Jastrebarsko, Maximus media, Obrt za ugostiteljstvo Curan, Radio Jaska, Sportska zajednica grada Jastrebarskog, Sika Croatia, Tomica benz i Zagrebačka županija ove su godine podupirali na različite načine naš doprinos razvoju planinarstva i turizma na ovom prostoru, stoga ima veliko hvala u ime svih nas.

Jadranko Šeper

Uređenje prilaza slapu Brisalo (18.12.2021.)

Objavljeno: 20.12.2021. | Posljednja promjena: 20.12.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.