Radne akcije :: Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Cilj akcije bilo je osiguranje strmog i klizavog dijela Jaskanskog planinarskog puta, od Matinog mosta do slapa Brisalo. Podijelivši se u tri grupe, svaka od njih krenula je oko 9 sati sa pripremama i izvođenjem radova. Prva je grupa osiguravala prvi prijelaz preko potoka Pećnika ili Dubokog potoka kako ga još nazivamo. Druga je grupa bila zadužena za izradu zemljanih stepenica ispod samog slapa, dok je treća grupa krenula iznad slapa sa zadatkom da iznimno strmu, klizavu i opasnu dionicu dodatno osigura postavljanjem sidrišta u koja su učvrstili već postojeće, ali i dodatne sajle. SIKA Croatia tehničkim savjetom i donacijom ljepila i ovog puta olakšala nam je sidrenje klinova, dok nam je DVD Jastrebarsko izašao u susret posudbom tehničke opreme i alata. Uspješno završena radna je akcija završila oko 16:30 nakon zajedničkog ručka i povratka u Jastrebarsko.

Podsjetit ću da je ova trasa Jaskanskog planinarskog puta dugo u upotrebi, čak mnogo duže nego je ovaj put službeno i nazvan današnjim imenom. Želimo vjerovati da će angažmanom današnjih volontera koji rade na uređivanju pl. puteva tako i ostati. Između dva svjetska rata, članovi tadašnjeg HPD-a, krovne planinarske organizacije u ono vrijeme, rado su posjećivali Žumberak, ponajprije Svetu Geru, ali i slap Brisalo. 1922. godine tako su pred sam Uskrs pod vodstvom prof. Josipa Pasarića 1922. turom od Stojdrage preko Kalja spustivši se u dolinu Slapnice nastavili uz slap Brisalo, pa preko Pećna, brda Glavice i sela Celine do željezničkog Kolodvora u Jastrebarskom. Tada je već Pasarić predlagao da se taj "najkraći spoj Jastrebarskog s Kaljem bojom označi".

U današnje vrijeme nažalost su mnogi tadašnji planinarski putovi zapušteni i ugašeni, ali sve dok unutar našeg društva bude postojao ovakav entuzijazam i volja sigurni smo da će slap Brisalo kao i cijeli kanjon Dubokog potoka pozivati planinare da ga obiđu i sa oduševljenjem pregaze.

Zbog toga valja spomenuti i članove koji su prisustvovali ovoj radnoj akciji: Banjavčić Ivica, Čavar Tomislav, Jalšovec Mario, Jurkovac Krunoslav, Karača Ivo, Kelečić Matija, Kopić Marcel, Lovreček Dražen, Mihaljević Ivica, Robić Mario, Stipanović Damir, Šeper Jadranko, Vučinić Roland i Wagner Bernard.

Na kraju posebno želim zahvaliti i svim sponzorima koji su prije svega donacijom materijala i sredstava potrebnog za realizaciju radnih akcija u 2021. godini pridonijeli da one doista i budu realizirane. Drvna industrija Rubinić, DVD Jastrebarsko, Maximus media, Obrt za ugostiteljstvo Curan, Radio Jaska, Sportska zajednica grada Jastrebarskog, Sika Croatia, Tomica benz i Zagrebačka županija ove su godine podupirali na različite načine naš doprinos razvoju planinarstva i turizma na ovom prostoru, stoga ima veliko hvala u ime svih nas.

Jadranko Šeper

Uređenje prilaza slapu Brisalo (18.12.2021.)

Objavljeno: 20.12.2021. | Posljednja promjena: 20.12.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023.