Radne akcije :: Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

18. travnja 2018. datum je naše prijavnice na Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2018. godini, a koji raspisuje  i financira Zagrebačka županija. Prvi je to takav projekt na koji smo aplicirati našu viziju, ali isto tako projekt koji smo u subotu 11. svibnja 2019. uspješno i dovršili.

Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

U proteklih je gotovo 14 mjeseci računajući i pripremnu dokumentaciju na projektu sudjelovalo više članova društva, kako na pripremi dokumentacije, sadržaja poučnih i putokaznih ploča, grafičkog uređenja tako i rada na terenu postavljanja nosivih stupova i montaže. Možemo zaključiti da je projekt aktivno realiziralo 23 članova.

Rezultat svih ovih radova uređena je mreža od preko 125 putokaza na pedesetak različitih lokacija usklađena sa vremenskim hodogramom između pojedinih dionica, registrom planinarskih putova koji vodi HPS kroz Komisiju za planinarske putove, nedavno tiskanom planinarskom kartom Samoborskog gorja u izdanju HGSS-a, i planinarskom kartom Žumberk koja je u pripremi.

Vodili smo računa da naši putokazi budu jasni, a prenose vam 8 različitih informacija. To su lokacija na kojoj se putokaz nalazi, registarski broj putokaza koji vodimo u našoj arhivi, broj planinarskog puta kojim dolazite na odredište, naziv odredišta, vrijeme hoda do željenog cilja, nadmorska visina, upravitelj planinarskog puta na kojem se putokaz nalazi i QR kod kojim ćete jednim klikom linkati na mrežne stranice Hrvatskog planinarskog društva i potražiti detaljne informacije koje vam mogu zatrebati.

Uz činjenicu da smo uz sve to razmišljali ekološki, te vjerujem postali jedina ili bar među prvim planinarskim udrugama koje su sve svoje putokaze sa živih stabala preselile na stupove, nije nezahvalno reći da smo uspjeli u ovom projektu.

OSM

Paralelno sa provedbom ovog projekta planinarski su putovi i lokacije putokaza mapirani putem Openstreetmap projekta. Rezultat je ovoga da se koristeći mobilne telefone kroz neki od servisa i aplikacija još lakše i jednostavnije možete orijentirati. Tako će Vam na zaslonu vašeg telefona prilikom korištenja OsmAnd ili primjerice LocusMap aplikacija biti prikazana oznaka iz našeg registra putokaza u primjerice obliku JP-001. Uvjet je za to da kao podlogu koristite primjerice Waymarkedtrails Hiking kartografsku podlogu.

U projekt su bile uključene i informativne ploče čijom smo povezanošću napravili svojevrsnu poučnu stazu nazvanu "Put piramide". Četiri od pet takvih ploča nalaze se na lokacijama između planinarskog doma Žitnica i vrha Japetića, dok je peta ploča montirana uz razglednu piramidu na vrhu Plešivice. Podsjećam da je ova piramida prošle godine predana našem društvu na održavanje.

Kao inicijator ovog projekta ocjenjujem ga visokom ocjenom.  Zahvaljujem prije svega Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša - Odsjek za zaštitu okoliša pri Zagrebačkoj županiji koji je prepoznao vrijednost projekta i pomogao u financiranju njegove provedbe, zatim općini Klinča Sela koja je uskočila i pomogla vlastitim sredstvima da se projekt proširi i na one putokazne ploče koje nisu bile obuhvaćene sufinanciranjem županije. Zahvaljujem svima vama koji ste aktivno radili na projektu, a isto tako svima vama koji ćete ove putokaze i planinarske staze održavati u budućem razdoblju.

Preporučamo se kao partner Zagrebačkoj županiji i u nekim novim projektima, a poimence, nadam se nikoga ne izostavivši spomenut ću naše članove koji su pomogli u realizaciji ideje i projekta:

Ivica Banjavčić, Manuela Budišćak, Vlado Delić, Hrvoje Dimnjaković, Damir Ivančan, Suzana Juranić, Silvije Juranić, Krunoslav Jurkovac, Ivo Karača, Matija Kelečić, Nevija Klanac, Marcel Kopić, Dražen Lovreček, Karlo Lulić, Ivica Mihaljević, Igor Plantaš, Maja Plantaš, Zvonimir Plantaš, Dražen Pulig, Robert Pulig, Mario Robić, Damir Stipanović, Karolina Šeper, Nikolina Vučinić, Roland Vučinić, Bernard Wagner i moja malenkost.

Jadranko Šeper

Postavljanje putokaza i info ploča (10.05.2019.)

Objavljeno: 13.05.2019. 19:13 | Posljednja promjena: 23.03.2021. 17:01
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih puteva oko Okića, 19.6.2021.

Poziv na radnu akciju uređenja planinarskih puteva oko Okića, 19.6.2021.

Radna akcija se odgađa. Novi termin biti će objavljen uskoro.

U subotu, 19. lipnja organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta u okolici Okića. 

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi grupiranja i podjele zaduženja, najkasnije do Skupštine, 18.6.

Okupljanje u 9 sati na autobusnoj stanici u Novom Selu Oklićkom. Od alata ponijeti rukavice, stariju odjeću, škare, pilicu ili krampicu.

Srušena drvarnica pokraj planinarskog doma na Japetiću

Srušena drvarnica pokraj planinarskog doma na Japetiću

U subotu, 27.3.2021. srušena je stara drvarnica na zapadnoj livadi pokraj planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Ova brvnara, sagrađena 1984. godine, služila je kao spremište za postrojenje ski vučnice, a kasnije kao drvarnica. U radnoj akciji rušenja sudjelovali su Vlado Delić, Ivo Karača, Miljenko Petrović, Bernard Wagner, Zvonimir i Igor Plantaš.

Zanimljivo, u radnoj akciji istog vikenda prije točno dvanaest godina, srušena je tadašnja drvarnica u sklopu priprema za Dane hrvatskih planinara na Japetiću.

Poziv na radnu akciju rušenja drvarnice, 27.3.2021.

Poziv na radnu akciju rušenja drvarnice, 27.3.2021.

U subotu 27. ožujka 2021. organizira se radna akcija rušenja drvarnice kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 392 646 (Zvonimir Plantaš) ili mailom na zvonimir.plantas@gmail.com najkasnije do četvrtka 25.3.

Polazak na radnu akciju je u 9 sati s Centrale ili u 9:15 s Frgolovca. Ponijeti rukavice i radnu odjeću. U slučaju kiše akcija se odgađa.

Poziv na radnu akciju košnje oko piramide na Japetiću 10.7.2020.

Poziv na radnu akciju košnje oko piramide na Japetiću 10.7.2020.

Pozivamo članstvo da se uključi u radnu akciju košnje trave oko piramide u petak 10.7.2020. Okupljanje je u 17:00 na Centrali ili u 17:30 kod piramide na Japetiću. Od alata potrebno je ponijeti flaksericu i pripadajuću opremu. Osigurano je gorivo te prijevoz alata i opreme kombijem od Centrale do Japetića.

Prijave i informacije: hpd.jastrebarsko@gmail.com ili 098/246-221 (Jadranko).

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 24.5.2020.

Poziv na radnu akciju uređenja JPP-a od Okića do Poljanica, 24.5.2020.

U nedjelju 24. svibnja organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici od Okića do Poljanica. Akcija uključuje čišćenje i markiranje planinarske staze preko grebena Plešivice te brušenje i bojanje piramide na vrhu Plešivice.

Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com radi grupiranja i podjele zaduženja, najkasnije do srijede 20.5.

Očekivano vrijeme početka akcije je 8 sati. Od alata ponijeti rukavice, stariju odjeću, škare ili pilicu.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Poziv na radnu akciju 12. listopada 2019.

Pozivamo zainteresirane da se u subotu, 12. listopada 2019. uključe u radnu akciju uređenja planinarskih puteva u Slapnici. Cilj akcije je urediti prilaz slapu Brisalo i dijelove kroz kanjoj Pećnika na putu prema Zidanim pećinama.

Prijave na hpd.jastrebarsko@gmail.com ili 098/356 386, Dražen Lovreček.

Potrebno je ponijeti radne rukavice, ručnu pilicu ili škare. Polazak na akciju je u 7:30 s Centrale.

Nova sobna vrata na spavaonicama u pl. domu Žitnica

Nova sobna vrata na spavaonicama u pl. domu Žitnica

Tijekom rujna, kroz nekoliko radnih akcija, vrijedni članovi HPD Jastrebarsko zamijenjenili su sedam sobnih vrata na katu planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Radovi su uključivali demontažu starih vrata, dopremu i montažu novih, višestruki premaz i uređenje zidova oko vrata. U radnim akcijama sudjelovali su Jadranko Šeper, Ivica Mihaljević, Manuela Budišćak, Zvonimir Plantaš i Bernard Wagner. Zahvaljujemo svim sudionicima na trudu i vremenu!

Uspješna radna akcija

Uspješna radna akcija

U nedjelju, 15.9.2019. vrijedni planinari očistili su i obnovili markacije na Jaskanskom planinarskom putu. Uređena je dionica od Pećna do Zečaka. Na radnoj akciji sudjelovali su Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Vito Jurmanović, Antonio Pinturić, Ivica Mihaljević, Blaženka i Ivica Kelečić, Marijana i Drago Valečić, Bernard Wagner, a ručak pripremili Vlado Delić, Dragica i Zvonimir Plantaš.

Zahvaljujemo svima na trudu i radu!

Poziv na radnu akciju 13. i 14. rujna 2019.

Poziv na radnu akciju 13. i 14. rujna 2019.

Pozivamo zainteresirane da se u petak i subotu, 13. i 14. rujna 2019., uključe u radnu akciju na planinarskom domu Žitnica. Cilj akcije je obojati unutarnja vrata na katu i urediti zidove oko štokova. Prijave na zvonimir.plantas@gmail.com ili 098/392 646, Zvonimir Plantaš.

U planu je uklanjanje kamina iz spavaćih soba. Ukoliko nekome od članova treba, može besplatno preuzeti elemente kamina.  

Najava izleta

Otok Rab, 6. - 7.11.2021.

Otok Rab, 6. - 7.11.2021.

Subota i nedjelja, 6. - 7.11.2021. - dvodnevni izlet autobusom na otok Rab - vrh Kamenjak (408 m) HPO KT 15.4. Cijena za članove društva je 480 kn.

Najava izleta

Sveto brdo i Tulove grede, 23. - 24.10.2021.

Sveto brdo i Tulove grede, 23. - 24.10.2021.

Izlet se otkazuje zbog nedovoljnog broja prijavljenih.

Subota i nedjelja, 23. - 24.10.2021. - dvodnevni izlet na Sveto brdo i Tulove grede. Cijena izleta za članove društva je 350kn s uključenim prijevozom, smještajem i večerom kod obitelji Knežević u Malom Libinju.