Radne akcije :: Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

18. travnja 2018. datum je naše prijavnice na Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2018. godini, a koji raspisuje  i financira Zagrebačka županija. Prvi je to takav projekt na koji smo aplicirati našu viziju, ali isto tako projekt koji smo u subotu 11. svibnja 2019. uspješno i dovršili.

Završen projekt "Uređenje planinarske infrastrukture na području Samoborskog gorja"

U proteklih je gotovo 14 mjeseci računajući i pripremnu dokumentaciju na projektu sudjelovalo više članova društva, kako na pripremi dokumentacije, sadržaja poučnih i putokaznih ploča, grafičkog uređenja tako i rada na terenu postavljanja nosivih stupova i montaže. Možemo zaključiti da je projekt aktivno realiziralo 23 članova.

Rezultat svih ovih radova uređena je mreža od preko 125 putokaza na pedesetak različitih lokacija usklađena sa vremenskim hodogramom između pojedinih dionica, registrom planinarskih putova koji vodi HPS kroz Komisiju za planinarske putove, nedavno tiskanom planinarskom kartom Samoborskog gorja u izdanju HGSS-a, i planinarskom kartom Žumberk koja je u pripremi.

Vodili smo računa da naši putokazi budu jasni, a prenose vam 8 različitih informacija. To su lokacija na kojoj se putokaz nalazi, registarski broj putokaza koji vodimo u našoj arhivi, broj planinarskog puta kojim dolazite na odredište, naziv odredišta, vrijeme hoda do željenog cilja, nadmorska visina, upravitelj planinarskog puta na kojem se putokaz nalazi i QR kod kojim ćete jednim klikom linkati na mrežne stranice Hrvatskog planinarskog društva i potražiti detaljne informacije koje vam mogu zatrebati.

Uz činjenicu da smo uz sve to razmišljali ekološki, te vjerujem postali jedina ili bar među prvim planinarskim udrugama koje su sve svoje putokaze sa živih stabala preselile na stupove, nije nezahvalno reći da smo uspjeli u ovom projektu.

OSM

Paralelno sa provedbom ovog projekta planinarski su putovi i lokacije putokaza mapirani putem Openstreetmap projekta. Rezultat je ovoga da se koristeći mobilne telefone kroz neki od servisa i aplikacija još lakše i jednostavnije možete orijentirati. Tako će Vam na zaslonu vašeg telefona prilikom korištenja OsmAnd ili primjerice LocusMap aplikacija biti prikazana oznaka iz našeg registra putokaza u primjerice obliku JP-001. Uvjet je za to da kao podlogu koristite primjerice Waymarkedtrails Hiking kartografsku podlogu.

U projekt su bile uključene i informativne ploče čijom smo povezanošću napravili svojevrsnu poučnu stazu nazvanu "Put piramide". Četiri od pet takvih ploča nalaze se na lokacijama između planinarskog doma Žitnica i vrha Japetića, dok je peta ploča montirana uz razglednu piramidu na vrhu Plešivice. Podsjećam da je ova piramida prošle godine predana našem društvu na održavanje.

Kao inicijator ovog projekta ocjenjujem ga visokom ocjenom.  Zahvaljujem prije svega Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša - Odsjek za zaštitu okoliša pri Zagrebačkoj županiji koji je prepoznao vrijednost projekta i pomogao u financiranju njegove provedbe, zatim općini Klinča Sela koja je uskočila i pomogla vlastitim sredstvima da se projekt proširi i na one putokazne ploče koje nisu bile obuhvaćene sufinanciranjem županije. Zahvaljujem svima vama koji ste aktivno radili na projektu, a isto tako svima vama koji ćete ove putokaze i planinarske staze održavati u budućem razdoblju.

Preporučamo se kao partner Zagrebačkoj županiji i u nekim novim projektima, a poimence, nadam se nikoga ne izostavivši spomenut ću naše članove koji su pomogli u realizaciji ideje i projekta:

Ivica Banjavčić, Manuela Budišćak, Vlado Delić, Hrvoje Dimnjaković, Damir Ivančan, Suzana Juranić, Silvije Juranić, Krunoslav Jurkovac, Ivo Karača, Matija Kelečić, Nevija Klanac, Marcel Kopić, Dražen Lovreček, Karlo Lulić, Ivica Mihaljević, Igor Plantaš, Maja Plantaš, Zvonimir Plantaš, Dražen Pulig, Robert Pulig, Mario Robić, Damir Stipanović, Karolina Šeper, Nikolina Vučinić, Roland Vučinić, Bernard Wagner i moja malenkost.

Jadranko Šeper

Postavljanje putokaza i info ploča (10.05.2019.)

Objavljeno: 13.05.2019. | Posljednja promjena: 23.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.