Radne akcije :: Obnovljena piramida na Japetiću

"A ti piramido, skromna uspomeno brižnih trudova planinarskoga društva, budi u grudima onih, koji te posjećuju plemenita čuvstva, uzgajaj im srce ljepotom prirode! Otresi sa svakoga, koji se na tvoje spratove popne teške brige svakdanjeg života, budi im vrelo čista veselja, plemenite i nedužne zabave. Budi Hrvatima bistru svijest, rasplamćuj žar ljubavi prema domovini, uzkrisi u njima plemeniti ponos, da motreći s tvoje visine ove nedogledne ravnine, zelene dubrave, visoke planine, dražesne brežuljke i ubave doline, ushićenjem uskliknu: Lijepa naša domovino! U to ime predajem te občinstvu za plemenitu porabu!"

Obnovljena piramida na Japetiću

Ovim je riječima 7. srpnja daleke 1889. godine Josip Torbar, tadašnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva, rođen u Krašiću, predao čeličnu piramidu postavljenu na Sljemenu iznad Zagreba planinarima i svim posjetiteljima na korištenje. Tada vjerujem, nikome od aktivnih planinara sa jaskanskog područja nije palo na pamet da bi upravo naš Japetić krasila ova čelična ljepotica.

Ne može se reći da se o piramidi nije brinulo krozu povijest našeg društva, jer u tom slučaju od nje ne bi mnogo ostalo. Ipak od 1989. godine kada je na njenu 100-tu godišnjicu napravljena obnova većeg obuhvata stvari kreću nabolje. Od tada se u redovitim intervalima od 10 godina organizirano pristupa njenoj obnovi, a koja je provedena i prošlog vikenda 26. i 27. svibnja 2018. godine.

Iznenadne i nenajavlje posjetitelje, Ankice i Mirka Kosa, vjerujem da su se dojmile mnoge zaposlene ruke i piramida prepuna naših članova – volontera. Upravo u vrijeme postavljanja ove piramide na Japetiću, naš dragi i počasni predsjednik Mirko je uz Velimira Wintersteigera bio jedan od najagilnijih članova čiji se entuzijazam i danas osjeti na prostorima Žitnice i Japetića uopće. Veseli i podatak da je na ovoj akciji sudjelovao i naš Juro Galović, pripremajući travnjak oko piramide za kasnije poslužen ručak. Kako imam podatak da je i on bio aktivan u vrijeme montaže piramide na Japetiću, siguran sam da i za njega ova protekla akcija nosi poseban dojam i budi uspomene na mladost.

Posebno veseli i još jedan podatak koji vežemo uz današnji rad društva. Prateći aktivnosti koje naše članstvo provodi u svoje slobodno vrijeme, nesporno je kako se sve veći broj članova odaziva na ovakve kompleksne i plemenite radne akcije. Tako je u ova dva dana akcije aktivno na obnovi piramide sudjelovalo 49 članova. Uz 8 članova koji su na radnoj akciji proveli dva dana bilježimo i dvadesetak naših članova koji su nam došli izraziti podršku.

Prisjećam se sada i posljednje masovnije radne akcije markiranja planinarskih putova, kada nas je 28 u 6 grupa uspjelo obnoviti trasu od slapa Brisalo do Japetića. I to u jednom danu. I dobro smo se zabavili to nedjeljno popodne u Tihočaju. Stoga se veselim, i zahvaljujem svima vama na svakom trenu koji ste odvojili za dobrobit Društva, nastavljajući tradiciju koju opet do godine obilježavamo jednom lijepom okruglom brojkom.

Teško je ne primijetiti da se dobra atmosfera koja obilježava naše izlete, ili kada se sretnemo u gorju prenosi i na ovakve akcije. Upravo zbog tog dobrog duha planine koji se uvukao među nas uz zvukove brusilica i kosilica gorskim se travnjacima i prošlog vikenda orila pjesma i smijeh. Smiješak sam vidio i na već spomenutom Mirkovom licu.Malo i o samoj obnovi...

Subota, kao i nekoliko prošlih vikenda nije puno obećavala i ono što se često ponavlja u našim razgovorima opet se obistinilo. Od planova i od snova ne treba odustajati. Već će se sve nekako riješiti. Tako je bilo i ove subote. Standardna baza na Centrali, okupljanje i organizirani dolazak na Japetić već su nam postali rutina. Kratka okrijepa i ozbiljna namjera da se posao odradi u jednom vikendu vidjela se već po gardu pristiglih. Čekajući našeg domara Ivicu, dio je opreme odmah prebačen u tačke i združenim snagama odvezen do piramide.

Kratka koordinacija voditelja radova – Dražena bila je dovoljna da svatko pronađe svoje mjesto na radilištu. Draženovo poznavanje tehnika osiguravanja opet je bila od neizmjerne koristi, tako da je uz precizne i brze upute nekoliko penjača zauzelo pozicije sa vanjske strane konstrukcije. Dolaskom Ivice i potrebne opreme koja je odmah stavljena u funkciju ubrzo su se začuli zvuci brusilica. Dobar odaziv na akciju rezultirao je hitrim napretkom, tako da smo do ručka već dobrano završili uklanjanje korozije.

Zahvaljujući Daliboru Smetku i tvrtki Eco-chem, ove smo godine koristili napredno ekološki prihvatljivo antikorozivno zaštitno sredstvo Chelade. Nakon ručka prionuli smo nanošenju ovog sredstva, da bi u popodnevnim satima završili posao zajedničkim druženjem na terasi našeg doma na Žitnici.

Nedjelja je osvanula sunčana i obećavala je dovršetak planiranih radova, no kako to kod organizacije obično bude, postojala je mala bojazan od kiše i mogućih komplikacija. U prilog je išao i izniman odaziv od 30 vrijednih članova. Ubrzo je logistika pripremila agregate, kompresore, boju i zaštitna sredstva, kistove i penjačku opremu tako da su radovi brzo krenuli.

Radovi bojanja krenuli su od vrha, a novi sjaj presijavao se na proljetnom suncu. Bilo je tu dosta posla, da se ne zavaravamo, ali želja i predanost svih vas koji ste sudjelovali vrijedna je pažnje i svake pohvale. U jednom je trenutku pala ideja da se naše društvo profesionalno počne baviti obnovom piramida, pa eto, tako sad na "piku" imamo i zaboravljenu plešivičku piramidu. Dogodine bi mogli preuzeti i tunele. Navodno se dobro plaća, pa će biti dostatno za jednu kvalitetnu planinarsku ekspediciju.

Obzirom da je bila nedjelja, a naša je Slavica vrsna kuharica, travnjakom je oko 13 sati zamirisala juhica. Nadaleko poznata i hvaljena kuhinja obitelji Ivanušević uvijek je bila obilna, pa tako i sada nije nedostajalo izbora od nekoliko glavnih jela. Odmor koji je slijedio nakon ručka iskorišten je u međusobnom druženju svih tih veselih i poznatih lica.

Izgleda da je dobar ručak i odmor rezultirao još jačom željom da se posao dovrši. Kako je odmicalo vrijeme, tako su se i naši članovi brzo spuštali niz konstrukciju, a piramida je bila sve zelenija. Bilo je tu još vremena za jednu pauzicu, kavu i kolače,a oko 17 sati bacala se "zadnja ruka" na posljednju stepenicu i time je obnova uspješno okončana.

Slijedilo je čišćenje i pospremanje alata i opreme, prepričavanja dogodovština koje su nas pratile taj vikend. Nakon što smo ostavili travnjak i piramidu očišćen i obnovljen, svi smo se uputili na zajedničko druženje do omiljenog nam planinarskog doma. Kako sam i ranije spomenuo, dobri duh planine nas je poštedio lošeg vremena i prepoznao našu dobru namjeru. S tom je misli i završen ovaj obuhvatan posao kao priprema za iduću slavljeničku godinu.

U pripremi radne akcije imali smo vrlo dobar odaziv naših dragih sponzora koje moramo spomenuti. Boju nam je donirala tvrtka Chromos boje i lakovi d.d., Zagreb, antikorozivnu zaštitu Eco-chem d.o.o., Zagreb, potreban materijal, zaštitna sredstva, alat za skidanje korozije i bojanje tvrtke Polidor d.o.o., Jastrebarsko, i ROCOM, Klinča Sela, a gorivo za električne generatore i kosilice benzinska pumpa Tomica benz, Klinča Sela. Isto tako, potrebno je spomenuti Državnu upravu za zaštitu i spašavanje koja je prepoznala naš trud i dala nam na posudbu 2 električna generatora. Uz logističku potporu OPG-a Curan, naših dragih domara, zatim osobnog alata i strojeva imali smo još nekoliko pojedinačnih donacija manje vrijednosti, a koje su nam pomogle u realizaciji ovog projekta.

Uz molbu na odaziv u idućim akcijama koje planiramo kroz kratko vrijeme preostaje mi zahvaliti još jednom svim sudionicima ove radne akcije, posebno naglašavajući da je ovo jezgra društva koju je doista potrebno poimence spomenuti i svima osobno uz stisak ruke zahvaliti na svemu onome što za društvo i čine. To su abecedno poredani naši članovi:

 1. Banjavčić Ivica
 2. Budišćak Manuela
 3. Delić Vlado
 4. Dimnjaković Hrvoje
 5. Fabijanić Mirko
 6. Filaković Klara
 7. Gabor Marko
 8. Galović Juro
 9. Galović Mirna
 10. Gašpar Petar
 11. Jalšovec Mario
 12. Jurkovac Krunoslav
 13. Jurmanović Dijana
 14. Jurmanović Neven
 15. Kadlec Kruno
 16. Karača Ivo
 17. Kelečić Blaženka
 18. Kelečić Ivica
 19. Kelečić Matija
 20. Kordić Nikolina
 21. Lacković Miljenko
 22. Lehpamer Karača Zdenka
 23. Lovreček Dražen
 24. Lulić Karlo
 25. Mihaljević Ivica
 26. Mihaljević Ljiljana
 27. Nikl Snježana
 28. Plantaš Igor
 29. Plantaš Zvonimir
 30. Pulig Dražen
 31. Ribar Mislav
 32. Ringel Ana
 33. Robić Mario
 34. Robić Željkica
 35. Rubinić Snježana
 36. Severinac Dragica
 37. Severinac Marta
 38. Smetko Dalibor
 39. Šeper Jadranko
 40. Šeper Karolina
 41. Valečić Marijana
 42. Vlaisavljević Igor
 43. Volarić Vlado
 44. Vučinić Lucija
 45. Vučinić Nikolina
 46. Vučinić Petra
 47. Vučinić Roland
 48. Vuković Cena Zdenko
 49. Zlodi Petra

Ova će imena autor naše Jaskanske planinarske priče, Ivo Karača sigurno spomenuti u nekom novom ili dopunjenom izdanju, a do idućeg izleta ili radne akcije HEJ-LOP!

Jadranko Šeper

Obnova piramide na Japetiću (26. - 27.05.2018.)

Objavljeno: 30.05.2018. | Posljednja promjena: 23.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023.