Radne akcije :: Košnja trave oko doma i piramide

Nedjeljnom radnom akcijom pokošena je trava i skupljeno je smeće oko piramide i planinarskog doma na Japetiću. Žuljeve su dobili: Roland Vučinić, Denis Uremović, Ivan Ašperger, Dražen i Katarina Lovreček, te Zvonimir i Igor Plantaš.

Košnja trave oko doma i piramide

Prekrasan nedjeljni dan trebali smo provesti na izletu na Ćićariji. Na žalost, premali broj prijavljenih bio je razlog zbog kojeg smo morali otkazati rezervirani autobus i odlazak na izlet. Na još veću žalost, broj prijavljenih bio bi dovoljan da su se zainteresirani prijavljivali na vrijeme. Zato vas molim da se ubuduće prijavite barem tri dana prije polaska.

No, umjesto izleta, Dražen, Roko, Denis, Ivan i ja zasukali smo rukave i odradili koristan posao. Natovarili smo flakserice i kosilicu u vatrogasnog "tamića" i oko 8 sati krenuli prema Japetiću. Dugo nisam bio gore, još otkad su Ruža i Štef otišli iz planinarskog doma. Već sam se zaželio našeg brega.

Popeli smo se do piramide gdje smo pokosili i počistili cijelu livadu i zapalili hrpu granja koja je ostala još od akcije farbanja piramide.

Nakon piramide nastavili smo s košnjom trave na livadama oko planinarskog doma. Društvo su nam pravili mnogobrojni planinari, te paraglajderi koji su iskoristili lijepo vrijeme za još jedno "bacanje" s vrha i naši dragi koturaši koji su provozali svoje "becikline" ne bi li ispekli (iz prve ruke provjereno) fini roštilj na livadi kraj doma. I mi smo imali svoju "tetu Ružu", Zvonka, koji nam je pripremio fini gulaš za ručak. Katarina je pak skupila sve grane oko piramide i zapalila ih u "ognju".

Iznenadilo me koliko puno ljudi je došlo na Japetić iako dom ne radi već duže vrijeme. Naravno, mnogi su bili znatiželjni i pitali se zašto dom ne radi i kad će biti otvoren. Na žalost, niti mi ne znamo odgovor na ovo pitanje koje se postavlja često u zadnje vrijeme u Jaski i planinarskim krugovima. U proceduri je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kojim bi naše planinarsko društvo postalo vlasnik planinarskog doma i parcele na kojoj je dom sagrađen. Iako svi znamo tko je gradio dom i zašto je on tamo, pravne stvari su pravne stvari, no nadamo se da će na kraju pravda biti zadovoljena i da ćemo uskoro svi moći uživati u blagodatima jednog od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj.

Igor Plantaš

Uređenje okoliša doma (12.10.2008.)

Objavljeno: 16.10.2008. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija markacista u Slapnici

Radna akcija markacista u Slapnici

U srijedu 17.4.2024. u radnoj akciji markacista uređen je strmi dio Jaskanskog planinarskog puta od slapa Brisalo do ulaza u kanjon Dubokog potoka. Postavljene su nove stepenice i sanirane postojeće. Na kosinama su postavljena debla da se spriječi odron puta. Dio klinova za sajle koji su se rasklimali zamijenjeni su većima te su time sanirani rukohvati.
U akciji su sudjelovali markacisti: Dražen Lovreček, Sajima Golub i Suzana Juranić te
članovi društva Nikolina Ciboci i Mladen Lovreček.

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023.