Radne akcije :: Košnja trave oko doma i piramide

Nedjeljnom radnom akcijom pokošena je trava i skupljeno je smeće oko piramide i planinarskog doma na Japetiću. Žuljeve su dobili: Roland Vučinić, Denis Uremović, Ivan Ašperger, Dražen i Katarina Lovreček, te Zvonimir i Igor Plantaš.

Košnja trave oko doma i piramide

Prekrasan nedjeljni dan trebali smo provesti na izletu na Ćićariji. Na žalost, premali broj prijavljenih bio je razlog zbog kojeg smo morali otkazati rezervirani autobus i odlazak na izlet. Na još veću žalost, broj prijavljenih bio bi dovoljan da su se zainteresirani prijavljivali na vrijeme. Zato vas molim da se ubuduće prijavite barem tri dana prije polaska.

No, umjesto izleta, Dražen, Roko, Denis, Ivan i ja zasukali smo rukave i odradili koristan posao. Natovarili smo flakserice i kosilicu u vatrogasnog "tamića" i oko 8 sati krenuli prema Japetiću. Dugo nisam bio gore, još otkad su Ruža i Štef otišli iz planinarskog doma. Već sam se zaželio našeg brega.

Popeli smo se do piramide gdje smo pokosili i počistili cijelu livadu i zapalili hrpu granja koja je ostala još od akcije farbanja piramide.

Nakon piramide nastavili smo s košnjom trave na livadama oko planinarskog doma. Društvo su nam pravili mnogobrojni planinari, te paraglajderi koji su iskoristili lijepo vrijeme za još jedno "bacanje" s vrha i naši dragi koturaši koji su provozali svoje "becikline" ne bi li ispekli (iz prve ruke provjereno) fini roštilj na livadi kraj doma. I mi smo imali svoju "tetu Ružu", Zvonka, koji nam je pripremio fini gulaš za ručak. Katarina je pak skupila sve grane oko piramide i zapalila ih u "ognju".

Iznenadilo me koliko puno ljudi je došlo na Japetić iako dom ne radi već duže vrijeme. Naravno, mnogi su bili znatiželjni i pitali se zašto dom ne radi i kad će biti otvoren. Na žalost, niti mi ne znamo odgovor na ovo pitanje koje se postavlja često u zadnje vrijeme u Jaski i planinarskim krugovima. U proceduri je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kojim bi naše planinarsko društvo postalo vlasnik planinarskog doma i parcele na kojoj je dom sagrađen. Iako svi znamo tko je gradio dom i zašto je on tamo, pravne stvari su pravne stvari, no nadamo se da će na kraju pravda biti zadovoljena i da ćemo uskoro svi moći uživati u blagodatima jednog od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj.

Igor Plantaš

Uređenje okoliša doma (12.10.2008.)

Objavljeno: 16.10.2008. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.