Radne akcije :: Piramida opet sjaji

U samo dva dana, 10. i 11. svibnja, marljivi jaskanski planinari uspjeli su u potpunosti premazati piramidu na Japetiću, te joj podariti novi sjaj. Ova, više nego uspješna, radna akcija obavljena je zahvaljujući izuzetnom odazivu planinara, besprijekornoj organizaciji i vrijednim rukama svih koji su se odvažili priključiti.

Boju je donirao:

 

 

 

Piramida opet sjaji

Organizacija akcije počela je nekoliko mjeseci ranije. Prva zamisao bila je akciju realizirati tijekom nekoliko vikenda, kako se to obično radilo ranijih godina, no ovaj put odlučili smo obaviti sve ili veći dio u jednom vikendu. Iako smo se nadali tome, malo tko je vjerovao da ćemo uspjeti napraviti sav posao.

Brižna organizacija koja je uključivala traženje donatora za boju i novčana sredstva, kupnju i posudbu alata, opreme i pribora, nabavu namirnica i traženje dobrovoljaca bio je prvi korak prema uspjehu. Čekalo se samo lijepo vrijeme, a nebo nam je ovog puta zaista bilo naklonjeno.

Ranom zorom u subotu sve stvari utovarene su u dva kombija koja su krenula iz Jaske prema Japetiću. Putem je utovaren pijesak i kamenje koje je kasnije ugrađeno u novu stepenicu. Nas desetak okupilo se podno piramide oko 9 sati. Kako prilaz vozilima nije moguć, morali smo sve stvari odnijeti pedesetak metara uzbrdo do piramide. Iza jutarnje rakijice krenuli smo sa čišćenjem granja i drveća u neposrednoj bilzini piramide kako bi omogućili lakši pristup i napravili grede po kojima smo se penjali s vanjske strane.

Dio ekipe već je strugao komadiće stare nabubrene boje i pripremalo piramidu za bojanje. Iako su sve brusilice i čelične četke bile u upotrebi činilo se da napredujemo dosta sporo. Negdje oko podneva počelo je premazivanje ostruganih dijelova temeljnom bojom, od vrha prema dolje, dok su se donji dijelovi i dalje strugali i čistili.

Pauza za ručak dobro je došla. Malo odmora i fina hrana dali su nam novu snagu. Pristiglo je i pojačanje pa je iskorištena prilika da se detaljnije počiti okoliš oko piramide. Do kraja dana temeljnom bojom bila su premazana sva kritična mjesta, a u zelenu boju prefarbana kupola piramide i dvije vanjske strane. Od velike pomoći bio je kompresor pomoću kojeg su prešpricana teško dostupna mjesta i donja strana gazišta. Umorni od cjelodnevnog rada (g)radilište smo "zatvorili" u 20 sati. Dio planinara otišao je kući, a dio na večeru i spavanje u planinarski dom.

Sunčano nedjeljno jutro ulijevalo je optimizam. Oko pola 10 nastavili smo s radom, pojačani novim snagama. Brojni planinari koji su dolazili s namjerom da se popnu na piramidu, na žalost, bili su uskraćeni za ovo zadovoljstvo. Naše kuharice pripremale su fini gulaš kraj piramide pa smo ovaj put imali ručak u prirodi. Deset ljudi farbalo je bez prestanka po cijeloj piramidi. Netko s kistom, netko s valjkom, Štef s kompresorom. Radilo se bez prestanka, a nebrojene plohe su sve brže poprimale zelenu boju. Zadnji potezi kistom povučeni su oko 15 sati. Preostalo nam je sagraditi jednu stepenicu i popraviti postojeće, te impregnirati betonska postolja. Sve je završeno nešto nakon 16 sati. Izmoreni, ali sretni gledali smo novi sjaj naše piramide i nazdravili uspješnoj radnoj akciji.

Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na akciji i koji su na bilo koji način pomogli da se ona realizira. Isto tako zahvaljujemo tvrtki Chromos boje i lakovi d.d. na donaciji boje.

Sudionici:

 1. Dražen Lovreček
 2. Zvonimir Plantaš
 3. Stjepan Pažulinec
 4. Ivan Lovrek
 5. Zlatko Gustetić
 6. Dubravka Županić
 7. Josip Falica
 8. Igor Plantaš
 9. Ivan Uremović
 10. Božidar Malešić
 11. Ivan Baloban
 12. Željko Mrakužić
 13. Zoran Košćec
 14. Karlo Lulić
 15. Mirko Fabijanić
 16. Marko Mikloušić
 17. Dražen Pulig
 18. Alojzija Boričević
 19. Katarina Lovreček
 20. Valentina Pinturić
 21. Mia Šamec
 22. Nevenka Celić
 23. Dragica Pažulinec
 24. Dragica Plantaš
 25. Branka Lovreček
 26. Dijana Šamec Jurmanović   

Bojanje piramide (10. - 11.05.2008.)

Objavljeno: 12.05.2008. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.