Radne akcije :: Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti

U subotu 27.05.2023. Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko poziva vas na radnu akciju kojom ćemo po drugi put obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti

Nakon vrlo uspješne akcije koju smo inicirali prošle godine uredivši rubne dijelove livade Žitnice, ovom prilikom u planu je košnja i čišćenje vršnog dijela Japetića, oko razgledne piramide, ali i ostalih livada koje su još uvijek ostale sačuvane na grebenskom dijelu Japetića. Promjenom načina života, iseljavanjem stanovništva ovih ruralnih krajeva u urbana naselja i gubitkom stočnog fonda došlo je do širenja rubnih dijelova šuma koje obrastaju prostore nekadašnjih livada i pašnjaka. Lokalno stanovništvo više ih ne održava, a biljne vrste polako nestaju.

Kako bi na sve ove probleme ali i na važnost aktivnosti koje Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko provodi skrenuli pažnju, pozivamo sve zainteresirane planinare, sportaše i rekreativce da nam se pridruže. Polazak na akciju je u subotu 27.5.2023. u 8 sati s parkirališta u Ulici bana J. Jelačića, kod Centrale, a početak radova planiran je u 9 sati na vrhu Japetić.

Ono što primarno u ovoj akciji pokušavamo zaštiti biološka je raznolikost pašnjačkih brdskih livada na mikrolokaciji vršnog dijela Japetića. Čišćenje vršne livade zahtijeva mnogo ruku i nešto alata koji imamo svi kod kuće. Ponesite ručne pile, vile, trsne ili voćarske škare, motorne trimere (posebno su dobro došli trimeri sa noževima ili cirkularnim pilama), grablje, zaštitnu odjeću i rukavice.

Pridružite se, učinite zajedno sa nama nešto korisno i dobro se zabavite. Kao i prošle godine, akciju aktivno podržava Sportska zajednica Grada Jastrebarskog sa svojim članicama i Grad Jastrebarsko. Za sve sudionike akcije osigurati ćemo besplatni topli obrok, a vaš dolazak svakako molim najavite organizatorima na mail adresu hpd.jastrebarsko@gmail.com. Za potrebe transporta alata do Japetića, na Centrali će biti postavljena dostavna vozila.

Fotografije prošlogodišnje radne akcije.

Objavljeno: 09.05.2023. | Posljednja promjena: 13.05.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Na Japetiću obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

U subotu 21. svibnja 2022. u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko prigodnom je radnom akcijom obilježen Svjetski dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pozivu na ovu manifestaciju koju je naše društvo pripremalo još od veljače ove godine odazvalo se 68 volontera iz 11 sportskih udruga članica Sportske zajednice Grada Jastrebarsko od ukupno 34, koliko ih je uključeno u Skupštinu ove zajednice.

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Postavljene nove obavijesne ploče u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Svi izletnici i posjetitelji na prijelazu iz stare u novu godinu imali su se prilike upoznati s novim obavijesnim pločama koje je zadnjih dana prosinca postavilo Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko. Radi se o projektu koji dijelom sufinancira Zagrebačka županija, a temeljem provedenog natječaja Zagrebačke županije za financiranje projekata udruga i drugih neprofitnih organizacija u području zaštite okoliša i prirode u 2021. godini.

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Radnom akcijom uređen prilaz slapu Brisalo

Prohladno i vedro jutro obećavalo je da će još jedna društvena akcija proteći dobro. Pri dolasku na Centralu i pogled na sastav ekipe dobrovoljaca koji su svoje slobodno vrijeme podredili društveno korisnom radu, to je bilo sasvim jasno. Kada ne treba previše riječi, a sve teče po planu potvrda je da je termin akcije bio odlično odabran, a rezultati vidljivi nakon par sati rada dugo će biti na korist svim planinarima koji obilaze slap Brisalo.

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

Radna akcija uređenja prilaza slapu Brisalo, 18.12.2021.

U subotu 18. prosinca organizira se radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici između Matinog mosta i slapa Brisalo. U planu je izrada rukohvata i zemljanih stepenica.

Potrebno je ponijeti nešto od ručnog alata - lopata, motika ili grebenička, teži čekić, pila. Od opreme radne rukavice, radnu odjeću i gumene čizme.

Okupljanje je na Centrali u 8 sati. Prijevoz osobnim autima. Molimo zainteresirane da obavezno najave svoj dolazak na 098 246 221 (Jadranko) ili mailom na hpd.jastrebarsko@gmail.com.