Radne akcije :: Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti

U subotu 27.05.2023. Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko poziva vas na radnu akciju kojom ćemo po drugi put obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Dan zaštite prirode u RH i Međunarodni dan bioraznolikosti

Nakon vrlo uspješne akcije koju smo inicirali prošle godine uredivši rubne dijelove livade Žitnice, ovom prilikom u planu je košnja i čišćenje vršnog dijela Japetića, oko razgledne piramide, ali i ostalih livada koje su još uvijek ostale sačuvane na grebenskom dijelu Japetića. Promjenom načina života, iseljavanjem stanovništva ovih ruralnih krajeva u urbana naselja i gubitkom stočnog fonda došlo je do širenja rubnih dijelova šuma koje obrastaju prostore nekadašnjih livada i pašnjaka. Lokalno stanovništvo više ih ne održava, a biljne vrste polako nestaju.

Kako bi na sve ove probleme ali i na važnost aktivnosti koje Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko provodi skrenuli pažnju, pozivamo sve zainteresirane planinare, sportaše i rekreativce da nam se pridruže. Polazak na akciju je u subotu 27.5.2023. u 8 sati s parkirališta u Ulici bana J. Jelačića, kod Centrale, a početak radova planiran je u 9 sati na vrhu Japetić.

Ono što primarno u ovoj akciji pokušavamo zaštiti biološka je raznolikost pašnjačkih brdskih livada na mikrolokaciji vršnog dijela Japetića. Čišćenje vršne livade zahtijeva mnogo ruku i nešto alata koji imamo svi kod kuće. Ponesite ručne pile, vile, trsne ili voćarske škare, motorne trimere (posebno su dobro došli trimeri sa noževima ili cirkularnim pilama), grablje, zaštitnu odjeću i rukavice.

Pridružite se, učinite zajedno sa nama nešto korisno i dobro se zabavite. Kao i prošle godine, akciju aktivno podržava Sportska zajednica Grada Jastrebarskog sa svojim članicama i Grad Jastrebarsko. Za sve sudionike akcije osigurati ćemo besplatni topli obrok, a vaš dolazak svakako molim najavite organizatorima na mail adresu hpd.jastrebarsko@gmail.com. Za potrebe transporta alata do Japetića, na Centrali će biti postavljena dostavna vozila.

Fotografije prošlogodišnje radne akcije.

Objavljeno: 09.05.2023. | Posljednja promjena: 13.05.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Radne akcije

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

Radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog puta

U srijedu, 6.3.2024. održana je radna akcija uređenja prilazne staze Žoharovog klinčanog puta na Okiću. Osigurana je kosina na sredini staze postavljanjem klinova i debla. Postavljene su sajle i tri kraće stepenice 20 metara prije samog klinčanog puta te je time prolazak stazom učinjen sigurnijim.

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

Markiranje Jaskanskog planinarskog puta oko Zečaka

U nedjelju 18.2.2024. održana je radna akcija markiranja i čišćenja planinarskog puta od Staničića do ispod La Verne kod bicikla i planinarskog puta Tihočaj - Zečak. Osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi puta na nekoliko mjesta. U akciji su sudjelovali: markacisti voditelji: Dražen Lovreček, Dijana Šamec Jurmanović, Neven Jurmanović; markacisti: Sajima Golub , Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić, Marijana Valečić i Bernard Wagner te članica društva Mirjana Stošić.

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

Markirana nova dionica Jaskanskog planinarskog puta

U subotu 27. siječnja 2024. održana je radna akcija markiranja nove dionice Jaskanskog planinarskog puta od Drašćeg vrha do slapa Brisalo. Prilaz iz Drašćeg vrha omogućava jednostavniji pristup grupama planinara koje dolaze autobusom na obilazak JPP-a.

Radna akcija markacista

Radna akcija markacista

U četvrtak 16.11.2023 održana je radna akcija markiranja planinarskog puta Ivančići - Žitnica od Šumskog dvora. U akciji je sudjelovalo troje naših markacista. Dražen Lovreček markacist voditelj te markacistice Blaženka Kelećić i Suzana Juranić. U akciji je staza počišćena, osvježene su stare markacije, iscrtano je nekoliko novih i ispisani su brojevi staze na nekoliko mjesta.

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Radna akcija uređenja Jaskanskog planinarskog puta

Pozivamo sve članice i članove HPD Jastrebarsko da se pridruže radnoj akciji uređenja Jaskanskog planinarskog puta na dionici Matin most - slap Brisalo - Zidane pećine, koja će se održati u subotu i nedjelju 21. i 22. listopada 2023. 

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

Umirovljenici u radnoj akciji opločili pretprostor sanitarnog kontejnera na Japetiću

U razdoblju od 21. do 25. srpnja 2022. umirovljenici HPD Jastrebarsko izvodili su radove na opločenju i uređenju prostora ispred sanitarnog kontejnera u dvorištu planinarskog doma Žitnica na Japetiću.

Devet članova društva, za 190 radnih sati, volonterski je obavilo sve planirane radove. U radnoj akciji sudjelovali su:  Vlado Delić, Juro Galović, Josip Ivanušević, Dragan Knezović, Miljenko Lacković, Dražen Lovreček, Josip Pavlović, Miljenko Petrović, Zvonimir Plantaš i Zvonko Suša.

Zahvaljujemo Graditeljstvu Rožić d.o.o. na doniranom pijesku.