Planinarska škola :: Završila opća planinarska škola, dodijeljena 31 diploma

U petak, 27. svibnja 2022. dodjelom diploma kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću završena je 5. opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Dvadeset i jedna planinarka i deset planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole.

Završila opća planinarska škola, dodijeljena 31 diploma

Iako je pandemija prolongirala početak škole za godinu dana interesa nije manjkalo kao i proteklih godina. Rekordnih mjesec dana prije početka imali smo preko 30 prijavljenih kandidata. Naknadnim upisom i nekolicinom odustajanja formirana je konačna lista od 32 polaznika. 

Tijekom tri mjeseca, kroz 23 sata predavanja i deset dana izleta polaznici su naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete. Na koji se način kretati po raznim terenima, kako se osigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pomoći unesrećenom i pozvati pomoć. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu te naučili kako koristiti GPS, kompas i kartu za orijentaciju i kretanje po nepoznatom terenu. Program škole obogaćen je i dodatnim penjanjem na umjetnoj stijeni koje se polaznicima izuzetno svidjelo.

Vrlo brzo se uvidjelo da imamo odličnu generaciju koja je vrlo aktivno sudjelovala u svim školskim aktivnostima bez obzira na predznanje i prethodno iskustvo. Svoje znanje i vještine polaznici su pokazali na završnom ispitu koji se sastojao od pismenog dijela sa 60 pitanja, zadataka iz orijentacije na karti i u prirodi te navezivanja osnovnih čvorova potrebnih planinarima. Svih 31, koji su imali uvjete za izlazak na ispit, uspješno su položili. Većina ispitanih imala je vrlo visok postotak točnih odgovora na pismenom dijelu ispita, spretno su vezivali čvorove i orijentirali se pomoću kompasa i karte.

Čestitam svim školarcima na zasluženoj diplomi, želim puno dana provedenih u planinama i da nastave s angažmanom u društvu - sudjelovanjem na izletima, radnim akcijama i ostalim planinarskim aktivnostima.

Kao koordinator i organizator škole, zahvaljujem predavačima - Jadranku Šeperu, Miji Šamec, Nikolini Kordić Žinić, Ivi Karači, Franji Novoselu (HPD Jastrebarsko) te gostujućim predavačima - Alanu Čaplaru (glavnom tajniku HPS-a), Maji Grba-Bujević (ravnateljica HZHM-a), Damiru Basari (Osmica, Karlovac), Vladimiru Novaku (HGSS stanica Samobor), Kristijanu Brkiću (ravnatelj Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje) i Goranu Kelečiću (alpinistički odsjek HPD Željezničar) na predavanjima koja su održali i na podršci koju nam godinama pružaju.

Zahvaljujem vodičima na pomoći pri vođenju i organizaciji izleta, a penjačima Hrvoju Dimnjakoviću, Manueli Budišćak, Mislavu Ribaru i Ratku Stojkoviću na pomoći pri penjanju na umjetnoj stijeni.

Posebno treba spomenuti voditelja škole Dražena Lovrečeka koji je uvijek bio tu kad je trebalo i nesebično prenosio svoje bogato iskustvo, znanje i vještine školarcima.

Hvala ravnateljima Srednje škole Jastrebarsko, Centra za kulturu Jastrebarsko i Doma kulture Jastrebarsko na ustupljenom prostoru.

Do neke sljedeće škole!

 

Dojmovi naših školaraca:

Jako korisno i lijepo iskustvo, upoznali smo divne ljude sa istim ili sličnim interesima. Nadam se da ćemo sa nekima nastaviti druženje na raznim planinarskim izletima.

VRH.....Samo tako dalje...Ja ću svakome preporučiti planinarsku školu.

Mislim da su organizatori i predavači odradili odlično svoj posao i s nama podijelili puno korisnih savjeta. Nadam se da ćemo sve to uspjeti iskoristiti na izletima i planinarskim turama i ubuduće.

Hvala svim predavačima i vodičima na njihovom trudu, vremenu i znanju koje su nam prenjeli.

Sve pohvale Igoru i Draženu. Stvorili ste super atmosferu, velik ste nam poticaj. Cijenimo izdvojeno vrijeme i energiju uloženu u aktivnosti. Hvala na svemu!

Bolju životnu odluku u zadnjih 10 godina nisam donjela. I baš sam ponosna što sam bila dio ove ekipe. Družimo se i dalje na izletima.

Dugo sam si željela završiti planinarsku školu i napokon je došlo vrijeme... Dojmovi su mi svi pozitivni, od vas svih zajedno iz planinarskog društva koji ste se stvarno puno angažirali, do vanjskih predavača koji su stvarno svi bili zanimljivi, izleti i društvo na izletima odlično.

Lijepo iskustvo, puno korisnih informacija i nova poznanstva. Veselim se novim izletima i radnim akcijama.

Planinarska škola omogućila mi je nova znanja i vještine, upoznala sam puno kvalitetnih ljudi, uživala u svakom izletu i predavanju, a naročito se suočila s velikim strahovima koji su svaki put pomalo manji... Iznimno mi je drago što sam bila dio svega, naročito želim pohvaliti Igora, Jadranka i Dražena i ostatak ekipe bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće .. Nadam se da ću i ja jednog dana s istim takvim žarom i ljubavi prema planinarenju biti inspiracija nekim drugim generacijama... Moglo bi se reći da mi je ovo najbolja životna škola :) Kaj drugo reći, osim da se vidimo dalje na izletima i da se želim doživotno pretplatiti na HPD Jastrebarsko ❤️ Od srca hvala 🤗

Sve super i pohvale na stručnosti i trudu da prenesete iskustvo i znanje na nas nove članove.

Svaka čast na trudu i organizaciji. Presretna sam jer sam dio tako strastvene I motivirane grupe ljudi. Svakako ću školu preporučiti svima!

Jako organizirano i predano...malo gust raspored predavanja..Bas ste svi super.. :) Volimo vas haha :))

Jedno jako lijepo i korisno iskustvo! Hvala svima vama koji ste svoje vrijeme, trud i znanje uložili u ovu školu :)

Igor Plantaš

Dodjela diploma (27.05.2022.)

Objavljeno: 28.05.2022. | Posljednja promjena: 26.03.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Planinarska škola

Završila opća planinarska škola, dodijeljeno 26 diploma

Završila opća planinarska škola, dodijeljeno 26 diploma

U petak, 24. svibnja 2024. dodjelom diploma u planinarskom domu Žitnica na Japetiću završena je 6. opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Četrnaest planinarki i dvanaest planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole. Čestitamo!

Planinarska škola 2024.

Planinarska škola 2024.

U tijeku su upisi u opću planinarsku školu Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko.

Sva slobodna mjesta su popunjena.