Planinarska škola :: Završila opća planinarska škola, dodijeljeno 26 diploma

U petak, 24. svibnja 2024. dodjelom diploma u planinarskom domu Žitnica na Japetiću završena je 6. opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Četrnaest planinarki i dvanaest planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole. Čestitamo!

Završila opća planinarska škola, dodijeljeno 26 diploma

Planinarska škola započela je sredinom veljače i trajala je do završnog izleta na Viševicu 5.5.2024.

Kroz 23 sati predavanja, pet termina vježbi na umjetnoj stijeni i 12 dana izleta polaznici su naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete. Na koji se način kretati po raznim terenima, kako se osigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pomoći unesrećenom i pozvati pomoć. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu te naučili kako koristiti GPS, kompas i kartu za orijentaciju i kretanje po nepoznatom terenu. Program škole obogaćen je i dodatnim penjanjem na umjetnoj stijeni koje se polaznicima izuzetno svidjelo.

Polaznici ove škole većinom su bili bez prethodnog planinarskog iskustva no pozorno su pratili i aktivno sudjelovali u svim aktivnostima škole. Svoje znanje i vještine polaznici su pokazali na završnom ispitu koji se sastojao od pismenog dijela sa 60 pitanja, zadataka iz orijentacije na karti i u prirodi te navezivanja osnovnih čvorova potrebnih planinarima. Svi koji su imali uvjete za izlazak na ispit, uspješno su položili. Većina ispitanih imala je vrlo visok postotak točnih odgovora na pismenom dijelu ispita, spretno su vezivali čvorove i orijentirali se pomoću kompasa i karte.

Čestitam svim školarcima na zasluženoj diplomi, želim im puno dana provedenih u planinama i da nastave s angažmanom u društvu - sudjelovanjem na izletima, radnim akcijama i ostalim planinarskim aktivnostima.

Kao koordinator i organizator škole, zahvaljujem voditelju škole Draženu Lovrečeku, predavačima Jadranku Šeperu, Manueli Budišćak, Karlu Luliću, Viktoru Šimanoviću, Ivi Karači, Franji Novoselu (HPD Jastrebarsko) te gostujućim predavačima - Alanu Čaplaru (glavnom tajniku HPS-a), Maji Grba-Bujević (ravnateljica HZHM-a), Damiru Basari (Osmica, Karlovac), Vladimiru Novaku (HGSS stanica Samobor), Daliji Matijević (stručna voditeljica Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje) na predavanjima koja su održali i na podršci koju nam godinama pružaju.

Zahvaljujem vodičima na pomoći pri vođenju i organizaciji izleta - Miji Šamec, Petru Gašparu, Marku Mikloušiću, a penjačima Mislavu Ribaru i Nikolini Vučinić na pomoći pri penjanju na umjetnoj stijeni.

Hvala ravnateljima Srednje škole Jastrebarsko, Centra za kulturu Jastrebarsko i Doma kulture Jastrebarsko na ustupljenom prostoru.

Do neke sljedeće škole!

Photo book (poklon polaznika organizatorima škole)

Igor Plantaš

Dodjela diploma (24.05.2024.)

Objavljeno: 26.05.2024. | Posljednja promjena: 27.07.2024.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Planinarska škola

Planinarska škola 2024.

Planinarska škola 2024.

U tijeku su upisi u opću planinarsku školu Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko.

Sva slobodna mjesta su popunjena.

Završila opća planinarska škola, dodijeljena 31 diploma

Završila opća planinarska škola, dodijeljena 31 diploma

U petak, 27. svibnja 2022. dodjelom diploma kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću završena je 5. opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Dvadeset i jedna planinarka i deset planinara primilo je diplome kao dokaz uspješno usvojenog programa škole.