Jaskanski planinarski put :: Opis puta

Prilazi Okiću

Osobnim automobilom:

 • iz smjera Jastrebarskog kroz Goli Vrh i Repišće do Novog Sela Okićkog
 • iz smjera Zagreba kroz Galgovo, Sveti Martin i Podgrađe do Domovića ili kroz Galgovo, Konščicu i Klake do Okića
 • iz smjera Samobora kroz Klake i Nagliće do Okića

Autobusne linije "Samoborček":

 • 159 Zagreb (Savski most) – Galgovo – Sveti Martin
 • 142 Samobor – Klake – Terihaji
 • 143 Samobor – Rude – Braslovje
 • Linije 151, 153, 155 i 156 iz Zagreba. Črnomerec, Ljubljanica i autobusni kolodvor u Zagrebu su polazišta linija za Samobor (autobusni kolodvor)
 • 260 Zagreb (Savski most) – Klinča Sela – Jastrebarsko – Lulić
 • 261 Klinča Sela – Repišće – Novo Selo Okićko

Pješice:

 • Galgovo – Sveti Martin 20'
 • Sveti Martin – Klake – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 1.15h
 • Sveti Martin – Podgrađe (pojedini autobusi imaju ovdje zadnju postaju) – Domovići – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 1.15h
 • Podgrađe – Domovići – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 45'
 • Klake – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 30'
 • Rude – Manja Vas – Kotari – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 1.30h
 • Novo Selo Okićko – pl. dom "Dr. Maks Plotnikov" 45'

Od planinarskog doma "Dr. Maks Plotnikov" u podnožju do gradine Okić, gdje se nalazi ugrađeni žig, vodi strma staza 10' do vrha.

1. OKIĆ - POPOVDOLSKA PEĆINA 1h
S vrha se spuštamo natrag do planinarskog doma i lijevo preko potoka Okićnica krećemo prema Popovom Dolu. Za 5' dolazimo do raskrižja koje lijevo vodi za Domoviće i Podgrađe, a JPP nastavlja ravno brežuljkastim terenom do makadamske ceste u Popovom Dolu. Dolaskom na cestu skrećemo desno i nakon 100 metara lijevo, na stazu koja vodi prema šumi. Prelazimo preko potoka prolazeći kraj vodoopskrbne stanice. Nedaleko od prijelaza potoka desno se odvaja strma staza (kojom izbijamo na Popovdolsku pećinu, predviđena za smjelije hodače), a lakši put nastavlja kroz šumu do kamenoloma kojeg obilazimo po južnoj strani. Kroz šumu izlazimo na vrh grebena i na raskrižju skrećemo desno do Popovdolske pećine gdje se nalazi žig JPP-a uzidan u stijenu. Vrh je kamena uzvisina s koje se pruža lijep vidik na Okić, Plešivicu, Pokuplje, Zagreb, Karlovac i jaskanski kraj.

2. POPOVDOLSKA PEĆINA - PLEŠIVICA 1h10
Put nas dalje vodi strmo grebenom Plešivice. Za dvadesetak minuta izbijamo iz šume na kamenu stijenu zvanu "Zub", koja strši poput zuba iz šume. Odavde se pruža lijep pogled na okolicu. Prolazeći nekoliko uzvisina za 45' dolazimo na vrh Plešivice. Metalni žig nalazi se na kutiji pričvršćenoj za piramidu.

3. PLEŠIVICA - JAPETIĆ 3h
S vrha Plešivice markirani nas put vodi grebenom nizbrdo i za manje od 30’ silazimo na cestu kod prijevoja Poljanice gdje je lovačka kuća "Klet Poljanica" gdje možete kušati domaću hranu i popiti piće. Svega 100 m od lovačke kuće dolazimo na raskrižje. Desna staza vodi na Oštrc i u Rude, a mi nastavljamo lijevo kroz pješčanik. Ulazimo u šumu i na idućem raskrižju skrećemo sa šumskog puta desno nizbrdo. Put ravno vodi do Gajevog kamena. Spuštamo se u uvalu te za 25' izlazimo na šumsku cestu kod zatvorene lovačke kuće. Ovaj predio naziva se Sopoti, a pokraj kuće nalaze se razvaline mlina Mare Frketić zvan Marićkin mlin. Prolazeći pokraj lovačke kuće izlazimo na makadamsku cestu. Lijevo vodi cesta prema selu Prilipje i naselju Plešivica, a JPP nastavlja desno kroz Bele Drage. Nakon pola sata hoda od Sopota skrećemo sa šumskog puta lijevo te za nekoliko minuta izlazimo na čistinu. Penjemo se na sedlo Beli breg kojim prolazi markirani put Japetić – Oštrc i skrećemo lijevo uz raspelo koje su postavili planinari bratovštine Svetog Bernarda iz Samobora. Kroz šumu se za 5' izlazi na gornji rub livade Kovinšćica s koje se vidi vrh Japetić. Dalje hodamo rubom šume i za 15' dolazimo na vrh Stražnik (708 m) koji je blaga uzvisina usred šume. Sa Stražnika se spuštamo grebenom nešto manje od pola sata do prijevoja Velika Vrata (580 m). Desno (u smjeru sjevera) cestom nizbrdo vodi markacija do sela Mali Lipovec (20') i Šoićeve kuće (35'), lijevo bez markacija u selo Kupeč Dol i dalje u Jastrebarsko. Naš put ide preko ceste, uzbrdo i za nešto više od pola sata dolazi na livadu. Desno staza vodi na vrh Japetić (15'), a lijevo u planinarski dom "Žitnica" (5'). Na vrhu Japetića nalazi se metalna piramida na koju je pričvršćen metalni žig.

4. JAPETIĆ - GRABARAK 1h
S vrha se vraćamo istim putem i za 15' dolazimo do planinarskog doma Žitnica. Od doma JPP nastavlja sjeverozapadno kroz nisko raslinje i šumu te za nešto manje od dvadeset minuta izlazimo na cestu koja vodi iz Drage Svetojanske do planinarskog doma na Japetiću. Cestom se spuštamo 300 metara, skrećemo desno u šumu i za 5' ponovo izbijamo na cestu kod raskrižja za Grabarak. Nastavljamo ravno, uspinjemo se cestom, ulazimo u selo i prolazeći kraj kapelice dolazimo do posljednjih kuća gdje se nalazi žig JPP-a. Ovo selo nekada je živjelo ljeti, a zimi su se stanovnici spuštali u nizinu. Sada je vikend naselje.

5. GRABARAK - ZEČAK 2h15
Od posljednjih kuća na Grabarku nastavljamo šumskim putem kroz šumarak i livade do lovačke čeke. Spuštamo se strmim grebenom kroz šumu i silazimo na cestu Draga Svetojanska – Japetić pokraj vodoopskrbne stanice. Nastavljamo niz cestu do razvalina Višošević mlina (oko 380 m) te skrećemo desno prema Vučkovoj dragi. Preko potočića uzbrdo grebenom, borovom šumicom i za 20' dolazimo na šumsku prosjeku. Skrenemo desno te za 20' stižemo na cestu Bukovac – Paljugi – Brezovac – Budinjak. Ovdje se lijevo cestom odvaja označeni planinarski put za Toplice Svetojanske. Prelazimo preko ceste da bismo livadom ubrzo ponovno stigli na nju. Nastavljamo nekoliko minuta po cesti do oštrog lijevog zavoja i tu produžimo stazom ravno uzbrdo kroz šikaru. Za 15' stižemo do kuća u selu Višoševići. Do vrha Zečaka ima još 10' preko livada i oranica. Vrh je prostrana zaravan s pogledom na Japetić, Grabarak, Svetu Geru, Pliješ i Pokuplje.

6. ZEČAK - ZIDANE PEĆINE 1h30
S vrha se za desetak minuta spuštamo do raspela u Višoševićima i nastavljamo u smjeru zapada pokraj kuće kroz voćnjake u šumu. Nakon 20' dolazimo do ceste Pećno – Stići, prelazimo je, dolazimo na livade i kroz šumarak se spuštamo do prvih kuća Pećna. Od njih do ruševne škole ima još petnaestak minuta hoda. Izlazimo na makadamsku cestu i nakon par minuta hoda skrećemo lijevo te za 15' stižemo u Staničiće. Prolazimo selo za desetak minuta i nastavljamo nizbrdo kroz voćnjak i šumu do odvojka za Zidane pećine. Spuštamo se 5' do Zidanih pećina, špilje dužine oko 30 m u kojoj se narod skrivao za vrijeme Drugog svjetskog rata. Žig je uzidan u stijenu kraj ulaza.

7. ZIDANE PEĆINE - SLAP BRISALO 1h30
Vraćamo se natrag do odvojka i krećemo nizbrdo do korita Dubokog potoka kojim za manje od sat vremena, prelazeći potok više puta s jedne obale na drugu dolazimo iznad slapa Brisalo. Možete se popeti do vidikovca na vrhu slapa. Prelazimo na lijevu obalu potoka i strmo se uspnemo uz metalnu užad te u luku zaobilazeći slap dolazimo u podnožje gdje se nalazi žig uzidan u stijenu. Od slapa se za 5' dolazi do ceste koja desno vodi prema Draganovom mlinu i Pećnu, a lijevo (nizvodno) prema Medven Dragi. Autobus za Samobor (linija 150 Samobor – Grdanjci – Gornja Vas) polazi iz Gornje Vasi subotom u 17, a nedjeljom u 19 h. Od Slapa Brisalo preko Draganovog mlina i Kalja do Gornje Vasi ima 2 h. Od Brisala do Medven Drage ima 8 km makadamskom cestom uz potok Slapnica (oko 1.30 h hoda). Cesta je prohodna za osobne automobile ili kombije. Na pola puta prema Medven Dragi, s lijeve strane, 500 m od ceste nalazi se Vranjački slap, a u neposrednoj blizini s desne strane ceste je Ribički dom (otvoren samo prema dogovoru, Magi 099/738 67 67, Ribičko društvo "Jaska").


Kako iz Medven Drage do Jastrebarskog?

Makadamskom cestom od slapa Brisalo ima 8 km do Medven Drage. Završetak makadamskog dijela je u kamenolomu od kojega ima još 500 m do ceste Jastrebarsko – Sošice. Desno je smjer prema Sošicama, a lijevo prema Jastrebarskom. Prolazimo mjesta Pribić, Krašić, Brlenić, Guci Draganički i dolazimo na staru karlovačku cestu. Do Jastrebarskog ima još 8 km.

Autobusne linije "Samoborček":

 • linija Jastrebarsko – Sošice
 • linija 260A Jastrebarsko – Pribić – Krašić. Od Medven Drage do Pribića ima oko 2 km ili pola sata hoda cestom. 

Preporučamo da provjerite vozni red autobusa na www.samoborcek.hr ili na broj telefona 01/62-71-451 (prometni ured Jastrebarsko).

Objavljeno: 28.02.2006. | Posljednja promjena: 20.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Durmitor, Crna Gora, 22. - 29.6.2024.

Durmitor, Crna Gora, 22. - 29.6.2024.

Organizirani izlet povodom 75 godina HPD Jastrebarsko. Pozivamo članove da se prijave za ovaj osmodnevni izlet u prekrasno gorje Durmitora u Crnoj Gori od 22. do 29. lipnja 2024. Izlet je namijenjen isključivo članovima HPD Jastrebarsko.

Učka, Kremenjak 10.03.2024.

Učka, Kremenjak 10.03.2024.

Nedjelja, 10.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.