Najave izleta :: Omiška Dinara, 25. - 27.2.2022.

Trodnevni izlet u Dalmaciju sa obilaskom vrha Kula (KT HPO 18.7. 863 m), najvišeg vrha Omiške Dinare i Peruna, jednog od tri istaknuta grebena Poljičke planine. 

Omiška Dinara, 25. - 27.2.2022.

Organizator
Jadranko Šeper, 098 246 221

Prijevoz
Kombi vozila - 8, 16 ili 24 mjesta (izračun cijene izleta je na bazi punog kapaciteta kombi vozila - 8 sjedala)

Ocjena zahtjevnosti izleta
K2 T3 - oznake

Prijave
Cijena izleta za članove je 580,00 kn. Prijave se primaju putem prijavnog obrasca na mrežnim stranicama društva ili kod blagajnice Dijane Šamec Jurmanović u Cvjetnom atelieru "Dijana" najkasnije do ponedjeljka 21. veljače 2022. ili do popunjenja slobodnih mjesta uz uplatu kotizacije. Cijena pokriva troškove prijevoza, smještaja u mobilnim kućicama (2 noćenja), boravišne pristojbe, završno čišćenje i trošak prijave.

Plan izleta 
Petak, 25. veljače

  • 16:30h - polazak s autobusnog okretišta u Klinča Selima (Amruševa ulica)
  • 16:45h - polazak s parkirališta u Ulici bana Josipa Jelačića (kod Centrale)
  • 21:30h - očekivani dolazak u Omiš, prijava, smještaj i noćenje

Subota, 26. veljače

  • 07:00h - doručak i priprema za turu
  • 09:00h - Planovo - uspon na Omišku Dinaru via ferrata - Fortica - Luda kuća - Kula, povratak u Omiš
  • 17:30h - očekivani povratak u smještajnu jedinicu, večera i noćenje

Nedjelja, 27. veljače

  • 07:00h - doručak i odjava smještaja
  • 09:30h - dolazak u Strožanac - priprema i uspon na Perun via ferrata Perunika
  • 11:00h - sveti Vid - spust via normale
  • 13:00h - polazak prema Splitu, uspon na Marjan
  • 16:00h - povratak
  • očekivani povratak u Jastrebarsko oko 21:00h

Opis
Tko pogleda deltu Cetine sa obronaka Omiške Dinare, sigurno će se ovdje vraćati. Uspon osiguranim putem nije klasičan planinarski prilaz vrhu Kula prije svega zbog toga što se prilaznom cestom do sela Borak može bitno skratiti put prema vrhu, ali ako na vrh Kula krenete iz Planova via ferratom preko tvrđave Fortica postat ćete svjesni prednosti koju je ovaj teren sa dubokim kanjonom ušća rijeke značio za gusare koji su obitavali u ovim krajevima. Vidici koje ova staza pruža neopisivi su. Planina sa vrhom preko 800 metara i Brački kanal pred njom zasigurno imaju štošta za ispričati. Rijeka Cetina ovdje razdvaja Omišku Dinaru od Poljičke planine i Mosora, a nakon 15-tak km na njenom se drugom kraju iza prijevoja Dupci nastavlja masiv Biokova. Uspon na vrh Kula prolazi uz planinarsko sklonište nazvano Luda kuća, sam je vrh kamena gomila sa koje se pruža pogled u svim smjerovima. Povratak sa vrha uz sklonište do naselja Borak isti je put kojim se i penjemo. Vraćajući se tim putem natrag vidici na ušće, pa i na naša smještajne objekte ostavljaju bez daha.

Nedjelja je rezervirana za još jednu via ferrata stazu na obližnjem Perunu na Poljičkoj planini. Visinska razlika između točke ulaska i grebena na kojem osigurani put završava je 140 metara. Put je osiguran sa tri dionice po 100 metara i dobar je uvod za neke daljnje aktivnosti koje nas očekuju u toku godine.

Poljička planina prostire se paralelno s morskom obalom, između Mosora i jadranske obale te od toka rijeke Žrnovnice kod Stobreča, sve do ušća rijeke Cetine kod Omiša, u dužini od oko 17 km. Čine ju tri najizraženija grebena Perun, Vršina i Mošnica. U novijoj se literaturi naziva jedinstvenim imenom Poljička planina. Lokalno stanovništvo cijelu planinu kolokvijalno naziva Perun, po njegovom najzapadnijem dijelu iznad Žrnovnice i Podstrane, gdje se nalazi i istoimeni vrh imenovan po Perunu - staroslavenskom bogu groma i munje. Naziv Poljička planina proizašao je iz činjenice kako je ona u cijelosti bila smještena na području nekadašnje Poljičke Republike tj. današnjih Poljica, a svojom brdskom masom i danas razdvaja Donja Poljica (južno, primorska padina) od Srednjih Poljica (sjeverno). 

Oprema
Standardna planinarska, štapovi, čeona svjetiljka, topla odjeća, kapa, rukavice i čvrsta obuća. Penjački pojas, osiguravajući Y komplet, kaciga, 2 karabinera matičara, zamka i rukavice za feratu. 

Ostalo
Smještaj je organiziran u mobilnim kućicama Relax 4 (4 ležaja) ili Relax 6 (6 ležaja) u kampu Galeb u Omišu, ovisno o broju prijava. Kućice su grijane, opremljene priborom za jelo, posteljinom i TWC. Hrana i piće tijekom ture i u povratku u smještaj je u vlastitom aranžmanu (kućice su opremljene kuhinjama). Ako nam vremenske prilike dopuste u subotu nakon povratka sa ture u planu je obilazak grada i ostavljam mogućnost zajedničke pripreme večere na vanjskom roštilju.

Napomena

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna plana prema uvjetima na terenu.
U izletima koje organizira HPD Jastrebarsko mogu sudjelovati isključivo članovi planinarskih udruga. Članom planinarske udruge u Republici Hrvatskoj smatra se svaki planinar s važećom jedinstvenom članskom iskaznicom i plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Objavljeno: 18.01.2022. | Posljednja promjena: 25.02.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Najave izleta

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Učka, Kremenjak 16.03.2024.

Subota, 16.3.2024. - izlet autobusom na Učku s obilaskom vrhova Kremenjak (827 m) i Brgud (874 m). Cijena izleta za članove društva je 25 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Hahlić, 24.3.2024.

Hahlić, 24.3.2024.

Postoji mogućnost ručka (grah) u pl. domu Hahlić. Ima još slobodnih mjesta, javite se organizatoru.

Nedjelja, 24.3.2024. - izlet autobusom na Grobničke Alpe u zaleđu Rijeke. Cijena izleta za članove društva je 20 eura. Izlet je namijenjen polaznicima pl. škole, ali mogu sudjelovati i ostali članovi društva.

Viševica, 5.5.2024.

Viševica, 5.5.2024.

Nedjelja, 5.5.2024. - završni izlet planinarske škole u Gorski kotar. Uspon na Viševicu i ručak u Vagabundinoj kolibi. Cijena izleta za članove društva je 15 eura. Prioritet imaju polaznici planinarske škole i pomagači u planinarskoj školi.