Izvještaji s izleta :: Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Zavižan - zima 2019.

Kada me pitaju "pa kako ti se da?" svima odgovaram isto. Zato jer volim. Zato što kroz planinarenje učim o sebi i drugima.

Dok hodam i uživam u zvuku šume, dok gledam odsjaj sunca na morskoj pučini i divim se bogatstvu koje me okružuje, uvijek me iznova motivira pogled na ljude koji koračaju oko mene. Ponekad se razočaram, ponekad i sama razočaram. No u tome i jest bit. Naučim, popravim, prihvatim, odbacim nepotrebno, shvatim što trebam. Zakoračim dalje.  

Planina me uči da mogu hodati sama, ali i da dio puta moram dijeliti sa drugima. I kada nemam snage ja odlučujem je li stvarno dosta ili ipak mogu još malo. Podsjeća me da mogu predvidjeti, ali i da ne smijem pretpostaviti kako znam sve i da se uvijek od svega mogu i moram obraniti. Jer tada ću, ili zbog pretjerane samouvjerenosti, ili zbog silnog opreza, propustiti ljepotu.

A lijep je osjećaj kad zastaneš na stazi i uživaš u puckanju krošanja iznad sebe. Lijep je i osmijeh prijatelja koji ti pruži travaricu da te zagrije nakon što ti je, tebi neopreznom i naivnom, sa tih istih krošanja za vrat pala oveća hrpa snijega. Krošnje znaju biti takve. Privuku te, raduješ im se, a one ti pak prirede iznenađenje. No krošnje tada ostaju prazne i ogoljene. Sa tebe snijeg stresu tvoji koraci. Lijepo je toga biti svjestan.     

Svojevoljno biram taj krug u kojem znam da sam do sreće koja me dočeka na vrhu, stigla vlastitim trudom, ponekad uz rizik, pokoju bol, često uz smijeh i pomoć prijatelja. Krug koji ću zatvoriti silaskom i ponovno zavrtjeti novim usponom. Svaki puta obogaćena za nove spoznaje i nova iskustva.

I zato mi se da. No dobro, i zbog travarice :)

Vidimo se na sljedećem izletu!

Nina

Nikolina Vučinić

Zavižan, zimski uspon (09. - 10.02.2019.)

Objavljeno: 12.02.2019. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.