Izvještaji s izleta :: Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Vražji prolaz kroz kišu

No ima tu još jedan faktor, nebo, s kojim nikad ne znaš... u srijedu na prognozi za Skrad kiša cijeli dan, u četvrtak samo popodne, u petak sunce-kiša, u subotu i nedjelju norvežani vele par kapi, DHMZ pretežno suho s povremenom kišom. 

U četvrtak sam trebao odlučiti idemo li ili odustajemo. Još sam pod utjecajem nedavna tri propala pokušaja vođenja izleta na Tuhobić i Javorovu kosu koji su svi redom otkazani zbog najavljene kiše. Neće me Gorski Kotar. Ali dosta mi je puhanja na hladno, pa neće valjda opet i odlučim da idemo, provući će se valjda.

Prognoza je jedno, a realnost drugo. Krenuli u 8 iz Jaske prema Skradu. Cijelim putem brisači autobusa neumorno razmiču kapi sa stakla, ali sivi oblaci se ne miču. Stajemo u Ravnoj Gori na Tifonu, dvadeset minutna pauza, a ja razmišljam kako dalje... Nije za vratiti se, nije za ići u Skrad jer kiša i dalje neumorno pada. Djeca će biti mokra nakon 5 minuta hoda, a pred nama je strmi silaz u kanjon po blatnom terenu i pitanje je kako će biti kroz dan u kanjonu. Imaju li svi obuću za takvo vrijeme, rezervnu obleku, nepromočive ruksake, teško.

Zovem hotel u Fužinama da vidim kakvo je vrijeme malo zapadnije. Kaže mi ljubazna gospođa - "Trenutno ne pada, ali sivo je, kao da će svaki čas". Dobivam informaciju da je na Jelenju suho. Skupljam ideje od iskunih hodača i tražimo alternatvu. Brzo smo zaključili da nam je najbolja opcija nastaviti prema Jelenju i tamo se popeti na vrh Kamenjak. Piše da ima 45 minuta hoda, zvuči idealno za djecu. 

Nastavljamo do polazišta za Kamenjak, a u daljini, iznad Kvarnera pomalo se vedri. Ciklona napreduje prema istoku pa se nadam da će s vremenom doći vedro i iznad naših glava. Na početku gotovo neprimjetne kapljice, ali s usponom bura i kiša sve jači. Već sam razmišljao da prekinemo uspon i vratimo se natrag, jer ne bi htio da se djeci zamjeri planina, ali onda su se oblaci malo razmaknuli, prestala je padati kiša i vjetar je slabio kako smo prešli na morsku stranu. Taman stigli do vrha, odradili fotkanje i žigosanje pa nas je na silasku, za nagradu za hrabrost, obasjalo sunce.

Spustom do autobusa postajalo je sve toplije tako da sam na kraju hodao u kratkim rukavima. Djeca, polumokra oduševljeno su komentirala kako im je uspon bio zanimljiv i da uvjeti uopće nisu bili loši. Genijalno!

Nakon toga slijedio je posjet špilji Vrelo kod Fužina, pa šetnja uz jezero Bajer prema centru Fužina gdje smo ručali i uživali na suncu. Dan potpuno suprotan jutru. Na povratku smo još posjetili park šumu Golubinjak te zavirili malo i u taj dio Gorskog Kotara. Iako nismo imali vremena za obilazak cijelog parka vjerujem da su mnogi dobili ideju za obiteljski izlet.

Dok smo čekali ulazak u špilju savladali smo vezivanje vodičkog čvora, pa čak i sa uplitanjem. Naučili ponešto o planinarenju i planinama i dokazali da je improvizacija majka znanja.

Da ipak sve stvari dođu na svoje mjesto, najavljujem izlet u Vražji prolaz za 19.9.2021. Vidimo se i drž'te fige da ne pada kiša. Opet.


Igor Plantaš

Encijani: Kamenjak, špilja Vrelo, Golubinjak (29.08.2021.)

Objavljeno: 30.08.2021. | Posljednja promjena: 30.08.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.