Izvještaji s izleta :: Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke. U skladu s tim ja sam ove godine odlučila učlaniti se u planinarsko društvo i odmah uplatiti kotizaciju za svoj prvi izlet. Službeni sam dio obavila kod blagajnice Dijane. Učlanila sam sebe i svoju bolju polovicu, jer tako smo si davno obećali. U dobru i u zlu, što je moje to je i tvoje itd... Tako je i On, a da nije ni znao postao planinar! Moj prvi izlet sa planinarima završio je kod druga Tita... stvarno!

13.1.2019. - izlet na Cesargradsku goru i njen vrh Japica (509 m) uz posjet muzeju ''Staro selo'' u Kumrovcu.

Naravno da sam morala guglati gdje je Cesargradska gora, jer nisam nikad ni načula o njoj.

Jutro, polazak sa Centrale u 8:00. Mi smo došli u 7:50, a ono SVI već u autobusu na svojim mjestima nestrpljivo čekaju polazak. Ok, znači. Sljedeći put moramo doći ranije! Prednost našeg malog ''mista'' (Jaske i okolice) je ta što se svi znaju, pa ti ulazak u bus na prvi izlet i nije tako neugodan, već vrlo ugodan. Od vozača do zadnjeg mjesta u busu poznajem 90% ljudi, i samo pozdravljam; bok, bok, bok,... super!

Uslijedila je lagana vožnjica, par pozdravnih riječi predsjednika društva i onda rakijica, kolačić, sendvič itd. Dolazimo u Klanjec gdje prije polaska prema gori pijemo jutarnju kavicu. Potom lagano u koloni krećemo prema vrhu. Cesargradska gora je površinski najmanja hrvatska gora, a njen vrh neki iskusniji planinari u šali zovu krtača. Eto, svašta naučiš putem.

Laganim korakom popeli smo se do starog grada Cesargrada, a zatim obišli i vidikovac s kojeg se pruža pogled na Kostelsko gorje, Vinagoru i na Donačku goru. I Boč u Sloveniji nam je preko puta. Pauzicu za ručak i okrijepu napravili smo u planinarskoj kući Cesargrad.

Nedaleko planinarske kuće nalazi se i sam vrh Japica do kojeg smo se uputili nakon pauze. Planinari koji u svoje dnevnike obilaznica sakupljaju žigiće utisnuli su žig sa ovog vrha, pa smo nastavili naš put prema autobusu koji nas je čekao u Klanjcu. Dopalo mi se što planinarski izleti obuhvaćaju i razgledavanje nekih drugih znamenitosti i interesantnih stvari u blizini kao što na ovom izletu bio Kumrovec sa svojim poznatim muzejem "Staro selo". Zapravo se ni ne sjećam jesam li ikad bila u Kumrovcu. Možda nekada davno u okviru školskog izleta. Doista se ne sjećam nimalo.

Kumrovec nam je pružio pogled na autentnični izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Ovdje smo vidjeli kako su živjeli naši stari, čime su se služili u svojim zanatima, što su objedovali i kako je nekada skromno i siromašno bilo seosko vjenčanje. Muzej otkriva staru arhitekturu, alate i sve ono što si netko tko nije posjetio ovu lokaciju ne može ni zamisliti. Ovdje se nalazi i rodnu kuća Josipa Broza Tita, ispred koje je njegov kip izliven u bronci, djelo Antuna Augustinčića. Nakon obilaska popili smo kavicu ''Kod starog'' i lagano krenuli putem prema domu.

Eto, neke novogodišnje odluke donesu nove ljude, nove vidike u životnu kolotečinu... Možda je ipak od svega najbitnije da je i mojoj boljoj polovici bilo lijepo i da prvi izlet nije bio baš prenaporan.

Sanja Ravenščak

Cesargradska gora (13.01.2019.)

Objavljeno: 17.01.2019. 08:06 | Posljednja promjena: 25.03.2021. 22:31
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."