Izvještaji s izleta :: Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Kada pomislite na 26. prosinca prva je asocijacija Štefanje i proslava imendana u kućnoj atmosferi sa poznatim društvom, ali kad ste član planinarskog društva i ljubitelj boravka u prirodi ima i drugih opcija. Tako je HPD Jastrebarsko organiziralo izlet u Rakov škocjan i Postojinsku jamu što je bio zaista dobar izbor za provesti dan u prirodi. Kao po običaju nas pedesetak članova HPD-a skupili smo se u 7 h ujutro na Centrali i autobusom krenuli na put od nekih 200 km što je trajalo 3 h uz stajanje na granici i na jednom odmorištu.

Put u dobrom društvu obično prođe brzo, pa tako i ovaj gdje smo degustirali božićne kolače i naravno pića za zdravlje i okrepu, kao što su orahovac, višnjevac, travarica i slične tekućine. Oko 10 h stigli smo u slovenski regionalni park, Rakov Škocjan gdje nas je dočakalo plavo nebo i ugodnih 5 °C. Idealno vrijeme za laganu postbožićnu šetnju od nekih 2,5 h.

Rakov Škocjan je kraška dolina duž sjevernog podnožja Javornika, koja je nastala urušavanjem i rušenjem stropa kraške špilje. Ovo je super ruta za pješačenje jer osim bukove šume uređena poučna staza vodi uz potok Rak. Pogled kroz urušeni svod špilje na nebo iznad, mali prirodni most visok 42 metra, veliki prirodni most visok 37 metara i iza njega klanac nudi jedinstveni doživljaj.

Na pola puta našeg obilaska susreli smo grupu slovenaca koji su također došli na izlet u društvu sa dva mlada harmonikaša koji su dodatno uz lijepu prirodu, hranu sa haube automobila i njihovu karakterističnu polku koju su izvodili doprinijeli da se ovdje osjećamo veoma ugodno.

U 14,15 h smo imali rezerviran ulazak u Postojnsku jamu i obilazak Živih jaslica, što je stvarno čaroban božićni doživljaj u jedinstvenom bajkovitom ozračju. Ova se priredba održava samo od 25. do 30. prosinca.

Po ulasku u Postojinsku jamu ukrcali smo se u vlakić i vozili 3,5 km u predivnoj jami od koje zastaje dah, a imate osjećaj kao da ste u imaginarnom prostoru koji je kulisa za snimanje SF filmova. Po iskrcaju na malom peronu kreće naša šetnja od 1,5 km na ugodnoj temperaturi od 10 °C, gdje nas djevojke u kostimima anđela usmjeravaju u našem obilasku.

Ovogodišnje 29. po redu Žive jaslice uz audiovizualne efekte i kostime čarobnog kazališta Serpentes je događaj od kojeg vam stavrno zastaje dah, od same špilje koja je impozantna i jedna od naljepših na svijetu, s veličanstvenim stalagmitskim i stalaktitskim skulpturama koje su milijunima godina oblikovale sitne kapljice i bogatim životinjskim svijetom, a sada dodatno ujlepšana audio vizualnim efektima.

Lokalni glumci svih uzrasta i vrhunski glazbenici kao što su, Helena Blagne koja je u svojem prepoznatljivom stilu pjevala Ave Mariju na samom početku pješačkog obilaska, Alex Volasko interpretacijom Tihe noći u prizoru svete obitelji sa tri kralja i na završetku obilaska anđeoski glas Irene Yebuah Tiran u Amazing Grace su stvarno pridonjeli da Žive jaslice budu jedan jedinstven spektakl napravljen sa toliko ukusa koji vam ostaje urezan u pamćenje kao nešto posebno, bez obzira što je spoj spilje koje je stara milijune godina, modernog osvjetljenja sa igrom holograma na stropovima i 16 biblijskih prizora.

Sama spilja po sebi je nešto što svakako treba pogledati, jer je najatraktivniju špilju na svijetu, s veličanstvenim stalagmitskim i stalaktitskim skulpturama i bogatim životinjskim svijetom gdje iz neposredne blizine možete razgledati najdragocjeniji briljant (pet metara visok stalagmit sjajne bijele boje koji je svojom veličinom simbol Postojnske jame i slovenskoga krša) u obliku stalagmita i upoznati prave pravcate mladunce zmaja (čovječje ribice).

Postojnska jama, u kojoj se baš kao na površini uzdižu planine, žubore rijeke i otvaraju ogromne dvorane, izazov je za istraživače i kolijevka svjetske speleobiologije, a za nas planinare poslastica koja uz boravak u prirodi vas oduševi svojom impozantnošću i ljepotom. Slike koje ostaju urezane u pamćenje je teško prenjeti nekome tko nije bio jer su ujedno nestvarno lijepe i neobične, kao kulisa za film, običnim fotoaparatom teško ih je zabilježiti , ali zato na slijedećem linku možete vidjeti u punom sjaju i ljepoti.

Nakon 90 minuta boravka u Postojinskoj jami izašli smo oduševljeni onime što smo vidjeli i doživjeli i krenuli se malo okrijepiti u lokalnom restoranu u kojem nije bilo na moju žalost kranjskih kobasica, ali pizza i laško pivo u dobrom društvu su isto prijali. Nakon klopice u 16h smo sjeli u svoj autobus i krenuli put Jastrebarskog u koji smo stigli u 20h.

I tako je nas 50-tak provelo jedno nezboravno Štefanje sa našim HPD-om i vratilo se kući sretni, zadovoljni i prepuni dojmova.

Jasminka Kišić

Rakov Škocjan i Postojnska jama (26.12.2018.)

Objavljeno: 02.01.2019. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.