Izvještaji s izleta :: 100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

100 djece i roditelja na Zavižanu

Izlet djece i roditelja naš je treći izlet (prvi autobusom) u sklopu Male planinarske škole koju vodi dugogodišnja planinarka Željka Ivošević, učiteljica u OŠ Klinča Sela i članica jaskanske ekspedicije Kilimanjaro '96. Na Željkinu inicijativu, a potaknuti smjernicama Sportske zajednice, prije tri godine započeli smo edukativni program za osnovnoškolsku djecu. Kroz zanimljive izlete nastojimo djeci približiti planinarenje, naučiti ih suživotu s prirodom i dati im priliku da provedu vrijeme u prirodi sa svojim vršnjacima i roditeljima. Dosadašnja iskustva su i više nego pozitivna!

Na prijašnjim izletima posjetili smo naše domaće brege Plešivicu i Okić te Japetić, a sada je došlo vrijeme da se uputimo u "prave" planine- logičan izbor bio je Velebit. Uspješna suradnja škole i planinarskog društva urodila je velikim interesom pa nas je krenulo 101 prema Krasnu i dalje na Zavižan. Rekli bismo, savršen broj, koliko Dalmatinaca toliko i nas.

Vožnju u autobusu kratimo kviz pitanjima iz područja planinarstva, ali dječja radoznalost i želja za znanjem ne poznaju granice pa smo proširili područje na matematiku, engleski jezik i geografiju. Dolaskom u Krasno posjetili smo nedavno otvorenu Kuću Velebita u kojoj uz pomoć suvremene tehnologije upoznajemo Velebit, od davnih dana sve do danas, njegov biljni i životinjski svijet pa čak i mirise. Djeci se najviše svidio pogled na Velebit iz ptičje perspektive, simulator bure i spust u Lukinu jamu. I sam sam po prvi puta posjetio Kuću i preporučam je svakom posjetitelju Velebita.

Dolaskom na planinu dijelimo se u dvije grupe. Djeca su uzrasta od 4 do 15 godina. Najmlađa planinarka je Zrinka koja bez problema prolazi kraću dionicu kroz botanički vrt preko Zavižanske kose pa do doma na Zavižanu. Putem upoznajemo biljni svijet i divimo se ljepotama velebitskog krša. Izlaskom na greben imamo priliku susresti se s pravom burom, kažu djeca, sličnoj onoj na simulatoru. Mali planinari bez problema se uspinju oštrim stijenama dok roditelji ipak ulažu malo veći napor kako bi pratili njihov tempo.

Oni malo stariji, uz vodiča Dražena, popeli su se na vrh Velikog Zavižana pa preko botaničkog vrta došli natrag u dom. Nakon kraćeg odmora svi zajedno uputili smo se na Vučjak, vrh iznad planinarskog doma. Iako su se na nebu izmjenjivali crni oblaci i sunce imali smo sreće i prošli bez ijedne kapi unatoč vremenskoj prognozi koja je najavljivala kišu. S Vučjaka se pružao lijep pogled na kvarnerske otoke, prepoznali smo Krk, Cres, Mali Lošinj, Rab, Goli otok, Sveti Grgur i Prvić. Neki su čak vidjeli i Italiju!

Malim planinarima dodijeljena su priznanja za uspješan uspon na Zavižan. Na povratku smo opet imali priliku ponoviti odgovore na pitanja jer svi znamo da je ponavljanje majka znanja!

Zahvaljujem vodičima HPD Jastrebarsko, učiteljicama OŠ Klinča Sela na pomoći u vođenju i organizaciji te Općini Klinča Sela na sufinanciranju ulaznica u NP.Igor Plantaš

Zavižan - djeca i roditelji (20.05.2018.)

Objavljeno: 01.06.2018. 11:05 | Posljednja promjena: 25.03.2021. 22:31
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."