Izvještaji s izleta :: Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

U planini nekako najjasnije čujem svoje misli, najživlje osjetim ljude pored sebe, jer u planini nema skrivanja. A kada planina čovjeku priredi žestok doček i pokaže mu svoju surovu snagu ona ga tada baci na kušnju i traži od njega da otkrije od čega je satkan. Tada čovjek ima priliku postati velik.Ovog vikenda hodala sam po velikoj planini sa velikim ljudima. I svi ćete se Vi prepoznati stoga nikoga poimence ne bih izdvajala. Vama koji ste znali odlučiti, koji ste znali ostati smireni, koji ste znali popustiti, koji ste mislili na druge kada je i Vama teško.

Hvala!A sada, prije no što me optužite za patetiku, tehnikalije...Broj planinara: 18

Ruta: Krasno-Jezera-Zavižan

Formacija: Grupa A i Grupa B

Opis puta: U šumarku skrivenom planinara je mali broj. Oni ne vide ni prst pred nosom.

Vremenski uvjeti: Visina snijega 1,9 m, vjetrovito i maglovito

Rezultat: Obje grupe sretno dolaze na Zavižan. Grupa A u 16:45h, grupa B u 19:15h

Putešestvije su im slične. Nekima je bilo malo teže, nekima malo lakše.

Zanimljivosti: Dva pridružena izgubljena planinara iz Zagreba. Usuđujem se reći, spašena planinara.

I neočekivano komforno noćenje u sobama prethodno rezerviranim za planinare koji su stizali s morske strane od Gornje Klade. Njihova se grupa odlučila vratiti nakon što su izbili na sedlo podno doma. Vidljivost je bila toliko loša da nisu htjeli riskirati. Par desetaka metara do cilja.

I tu dolazimo do tog teškog pitanja; gdje i kada podvući crtu? Zašto su oni odustali, a mi nastavili? Jesu li oni razumniji? I na to ne znam točan odgovor.

Ovog puta mi smo možda bili spremniji, odlučniji, sigurniji u svoju opremu, sebe i ljude oko nas. Drugi puta možda će planina i nama zatvoriti vrata. Nadam se da ćemo biti dovoljno skromni i razumni da na vrijeme pročitamo znakove.A do tada :) Vidimo se na sljedećem izletu!

Nina Vučinić

Zavižan, zimski uspon (10.02.2018.)

Objavljeno: 14.02.2018. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.