Izvještaji s izleta :: Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Naš je vodič, Štef Volarić, za ovaj izlet odabrao Donju (Spodnju) Komnu (1520 mnv) i Malu Tičaricu (2071 mnv). Put nas je vodio uz Bledsko i Bohinjsko jezero, koji su prekrasnim vedutama izmamili naše fotografske naprave... Visoke šumovite stijene, zrcalile su se gotovo nestvarno na mirnoj površini jezera. Štefov vodički napor, da nam približi povijest Bledske tvrđave i kapelice, gotovo se izgubio u silini zvukova ushita, zbora od pedesetitri planinara...

Podijeljeni u dvije grupe, krenuli smo istovremeno od Koče pri Savici (653 m).

A GRUPA je svoj uspon nastavila preko Komarče do Črnog jezera (1319 m), potom do Koče pri Triglavskih jezera (1685 m) i do vrha Mala Tičarica (2071 m) s prekrasnim pogledom na Triglavska jezera i Triglav.  Dvadesetak planinara je uspješno savladalo ovaj uspon, u predviđenih 9 sati zahtjevnog hoda i uz dobru penjačku kondiciju.

B GRUPA, nas tridesetak, krenuli smo stazom iznad izvora Save Bohinjke. Stalni uspon, meka serpentina, nije zahtijevala veliku kondiciju, niti penjačku vještinu. Grupu je trebao voditi naš dragi Hogar (Ivan Lovrek) koji se zbog zdravstvenih tegoba ipak zadržao na začelju kolone. Nakon prvog vidika s pogledom na Bohinjsko jezero, kolona se razdvojila na manje grupice, koje su ovisno o kondiciji od markacijom najavljenih 2,5 sata (Slovenskog tempa), stigle u dom na Komni za cca 3-3,5 sata. Nakon kraćeg odmora, neki su otišli do Koče pod Bogatinom (1513 m), udaljene dvadesetak minuta laganog hoda od doma na Komni. Potica s pehtranom (gibanica s estragonom), kranjska kobasa i ostale delicije, bile su za neke preveliki izazov da bi se otputili dalje...

Sam dom se  nalazi na istočnom rubu visoravni Komne, koja se uzdiže strmo iznad Bohinjske doline. Izgrađen je 1936.g. Nakon što je spaljen početkom II svjetskog rata, ponovo je obnovljen i otvoren 1948., da bi zadnjom obnovom završenom 2005. kuća bila kompletno renovirana u skladu sa zahtjevima današnjih standarda.

S platoa oko doma, pruža se pogled na vijenac vrhova: na istoku kao na dlanu leži Bohinjsko jezero s Rudnicom na istočnoj strani jezera, Pokljuka se nalazi desno, a Jalovec na lijevoj strani doline. Na južnoj se strani razvukao greben donjih Bohinjskih planina, kojeg gledamo od Črne prsti  preko Rodice, Šije, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Tolminskega Kuka i Mahavščka (Velikog Bogatina) i Bogatina, koji se već nalaze zapadno od doma. Iznad Bohinjskog jezera se prema Šiji diže Rjava skala sa Ski hotelom na Voglu. Pogled prema Tolminskom Kuku i Bogatinu zaustavlja se na valovitoj visoravni donje Komne; dok na zapadnoj strani, pogled seže kroz gornji dio Spodnje Komne i planine Na Kraju do prijevoja Vratca  (Bogatinsko sedlo) i na srednji vrh masiva Lanževice; na sjeveru su nad isotočnim dijelom Lepe Komne vrhovi u donjem dijelu grebena, koji se uzdiže na zapadnoj strani doline Triglavskih jezera. Desno se iz grebena na istočnoj strani doline izdižu Velika i Mala Tičarica, iza kojih se nazire i vrh Triglava. 

Svi smo se na kraju dana okupili na parkiralištu u predviđeno vrijeme, između 18:00 i 19:00 sati. Oni marljiviji su po povratku u dolinu, platili 3,00 €, da bi u dvadesetak minuta premjerili nebrojene stepenice do samog izvora Save Bohinjke. Dojmovi su različiti, obojeni umorom i ushitom istovremeno. 

Premda vidno umorni, našli smo snage za putno osvježenje prije nego smo sjeli u autobus, gdje nas je strpljivo čekala prekobrojna putnica u koferu... Smjestivši se udobno na Igorovom krilu, harmonika je rastegnula svoj mijeh, a pjesma se orila sve do Jaske. I kako je vidljivo na fotografijama, nekima to nije nimalo smetalo da spavaju dubokim snom u sred pjesme i svirke...

Točno u 23:00 sletjeli smo na Centralu. Dobro isplanirano, još bolje odrađeno.

Tanja Herr

Triglavska jezera, Mala Tičarica i Komna (02.07.2017.)

Objavljeno: 10.07.2017. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Durmitor, izlet povodom 75 godina HPD Jastrebarsko

Durmitor, izlet povodom 75 godina HPD Jastrebarsko

Polako otpuštam energiju prikupljanu tjedan dana na Durmitoru. Želim je zadržati što dulje. Kada su mi planinari koji su uživali u tom kraju opisivali te ljepote nisam si ih mogla dočarati, ali sam im vjerovala i poslušala ih te ih otišla sama doživjeti. Isplatilo se svake sekunde. 

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.