Izvještaji s izleta :: Velebitski planinarski put u pet dana

Karlo Lulić i Dražen Pulig, obojica članovi HPD-a Jastrebarsko obišli su 100 km dugačku dionicu Velebitskog planinarskog puta u samo pet dana. U nastavku pročitajte izvještaj Dražena Puliga.

Velebitski planinarski put u pet dana

Velebitski planinarski put, 19. - 24.6.2014.

Na obilazak VPP krenula su dvojica planinara HPD-a Jastrebarsko, ogranka Zdenčina: Karlo Lulić i Dražen Pulig. Cilj je bio obići Velebit u cijeloj dužini od Zavižana do ulaza u Nacionalni park Paklenica, odnosno sve 22 kontrolne točke VPP-a. Pohod je unaprijed podijeljen na osam etapa, međutim tijekom obilaska došlo je do promjene tako da smo sa predviđenih 8-9 dana obilazak skratili na 5 dana hoda. Predviđeni obilazak je bio od 19.06. - 23.06.2014.

1. dan 19.06. četvrtak

Krenuli smo u 4:00 iz Zdenčine autocestom do Otočca i dalje kroz Krasno na Zavižan gdje smo stigli oko 6:00. Kratkim zadržavanjem u domu na Zavižanu pozdravili smo se Jadrankom Šeper i Robertom Pulig koji su osigurali prijevoz do Zavižana. Na obilazak VPP-a krenuli smo oko 6:20 Premužićevom stazom prema našoj drugoj KT Gromovača (1676 m) gdje stižemo oko 8:00, a sa koje se pružaju pogledi na Rožanske kukove i jadranske otoke Rab, Goli otok i Prvić. Nastavljamo dalje prema Rossijevom skloništu gdje doručkujemo i krećemo prema Crikveni i uz kraće zadržavanje polazimo prema planinarskoj kući Alan. U pl. kući Alan, gdje smo stigli u 11:30, imali smo dužu pauzu za ručak. Nakon odmora u 13:00 krećemo prema našem današnjem krajnjem cilju - Kuginoj kući kroz KT Ograđenica i Šatorina. Dolaskom na izvor Težakovačko vrelo u 19:30 gdje smo večerali i okrijepili se hodamo još nekoliko minuta do Kugine kuće u kojoj odlazimo na zasluženi odmor. Danas smo prošli 35 km.

2. dan 20.06. petak

Jutarnjim buđenjem u 7:00 uz Skorpovac prolazimo prema Budakovom brdu, pa iako nije u trasi VPP-a penjemo se na travnatu zaravan koja nudi vidike na put koji je iza nas. Uz Prikinuto brdo oko 11:00 stižemo na Bačić kuk odakle se pružaju pogledi na Dabarske kukove. Spuštanjem dolazimo do nažalost zatvorenog planinarskog doma Ravni Dabar gdje je bio predviđen duži odmor pa nastavljamo prema krajnjem cilju Baškim Oštarijama. U dupkom pun planinarski dom Vila Velebita dolazimo u 17:00 pa kako nema slobodnih ležajeva domar nas upućuje u obližnji kamp Velebit 200 metara niže od planinarskog doma.

3. dan 21.06. subota

Noćenje u kampu bilo je odlično. Jutarnja je temperatura bila je oko 6 stupnjeva. Obzirom da nas čeka vjerojatno najzahtjevnija dionica našeg putovanja i zbog činjenice da smo u dva dana već prošli 56 kilometara akumulirao se i umor. Nakon doručka, u 8:20 krećemo malo izmijenjenom trasom predviđenog puta, pa smo sa Oštarija krenuli prema Velikom Sadikovcu i Manjem vrhu nakon kojeg smo se kroz Petrov dolac spojili sa stazom koja dolazi iz Brušana. Odavde se spuštamo na Šikić-Jataru. Nakon kraćeg odmora nastavljamo Raminom koritom prema Pasjem klancu gdje susrećemo naše planinare iz Jaske. Diana, Nina, Nuno, Zlatko, Vlado, Roko i obitelj Stilinović, nakon kraćih planinarskih priča, kreću na vrh Siljevača, a mi nastavljamo trasom prema Šugarskoj dulibu. Na Šugarskoj dulibi oko 16:00 susrećemo se s planinarima iz planinarskog društva Matica koji markiraju okolne staze. Naš krajni cilj za današnje hodanje je Panos gdje planiramo zajedno noćenje s našim prijatelima iz Jaske koji su nam usput dostavili namirnice za preostali dio našeg putovanja.

4. dan 22.06. nedjelja

Nakon spremanjem stvari i šatora u 9:00 krećemo prema Jelovoj ruji i uspon na Debeli kuk gdje je ponovo u planu sastanak s našim Jaskancima koji su krenuli s Panosa na Šarića duplje pa kroz Trošeljevu dulibu na Debeli kuk (1269 m). Nakon zajedničkog ručka na Debelom kuku polako dolazi rastanak s našim planinarima koji se vraćaju na Panos, a mi nastavljamo prema Tatekovoj kolibi i uz Stapinu na Veliko Rujno gdje stižemo nešto prije 18:00 sati. Na Velikom Rujno spavamo kod Ivice Marasovića u iznajmljenoj kolibi kod kapele Gospe od Rujna. Odlučili smo sutra dohvatiti Borisov dom u Paklenici, pa odlazimo rano na spavanje jer nas sutra čeka rano buđenje i naporan jutarnji uspon do Vaganskog vrha..

5. dan 23.06. ponedjeljak

Budimo se u 4:00, spremamo stvari i krećemo u završni dio našeg obilaska VPP-a. Jutro je dosta hladno i oblačno. Nešto prije 7:00 sati stižemo u planinarsko sklonište Struge, obavljamo doručak i krećemo prema Vaganskom vrhu (1757 m) gdje dolazimo oko 9:00 sati. Cijelim putem prati nas lagani vjetar i oblaci koji nam zaklanjaju poglede prema otocima i Lici ali nam to olakšava hodanje tako da nas sunce ne grije previše. Oko 12:30 stižemo i na Sveto brdo (1751 m), posljednji vrh u grebenskom lancu južnog Velebita. Oblaci ispod nas se razilaze se, a nama se otvaraju prekrasni vidici na jadranske otoke i Liku. Odmorom na vrhu polako se mijenja naš plan putovanja. Dosta rano stigli smo do Svetog brda i procjenjujemo da imamo snage danas dovršiti obilazak VPP-a i spustiti se skroz do Starigrada. Spuštamo se na sklonište Vlaški grad (1280 m) pa kroz šumu uz nekoliko manjih uspona i spuštanja u 15:00 sati dolazimo na Ivine vodice (1250 m). Nastavljamo kroz šumu i oko 17:00 sati dolazimo do Borisovog doma u Paklenici. Nakon jednosatnog odmora uređenom stazom prolazimo pored Šumarske kuće i stijena Anića kuka gdje se alpinisti penju na vrh, a mi smiješkom pristižemo na ulaz NP Paklenica gdje je našoj muci došao kraj.

Dražen Pulig

Velebitski planinarski put (19. - 23.06.2014.)

Objavljeno: 29.06.2014. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.