Izvještaji s izleta :: Sniježnica i Dubrovnik

Sniježnica i Dubrovnik

Sniježnica i Dubrovnik 4. - 6. travnja 2014.

U petak navečer u 22 sata sedamnaestero planinara HPD-a Jastrebarsko zajedno sa desetak prijatelja krenuli su put Dubrovnika. Atmosfera u autobusu bila je odlična, a planinari uzbuđeni zbog puta prema najjužnijem hrvatskom vrhu. Uz kraća zaustavljanja u Macoli, Splitu i Metkoviću oko 8 sati ujutro stižemo u kišoviti Dubrovnik. Neki su razmišljali o odustajanju od uspona na Sniježnicu zbog nedostatka kišobrana i kabanica.

Na autobusnom kolodvoru čekao nas je simpatični gospodin (žumberački zet) sa svojim kombijem. Srećom, nakon kratke vožnje, kiša je prestala. Stajemo u lokalnoj birtiji jer Mirjana treba jutarnju kavu. Nastavljamo vožnju preko Čilipa i Gruda, oštrim zavojima, do krajnjeg jugoistoka Hrvatske u Kunu Konavosku, malo selo sa pretežno starijim stanovništvom.

Na početku puta čekao nas je pas koji zna svaku prečicu, zna gdje ima vode, a za uzvrat voli iskamčiti pokoji zalogaj od darežljivih planinara. Među prvima ide naša šefica Mirjana koja nabija tempo. Nakon otprilike dva i pol sata hoda stigli smo na vrh Sv. Ilije na Sniježnici. S vrha se pruža prekrasan pogled na Konavsko polje, Dubrovačku zračnu luku, Hercegovinu, crnogorsko primorje i Durmitor. Nakon kraće okrijepe spuštamo se u Kunu Konavosku i putujemo prema Dubrovniku.

Kombi nas ostavlja kod uspinjače Dubrovnik kojom se diže do vidikovca na Srđu. Ivan, Cena i Denis odlaze na Srđ, a ostali u obilazak starog grada. Tamo susrećemo Hrvoja i Davorku koji su prepješačili dubrovačke zidine.

Nakon prekrasnog popodneva, iza 20h krećemo, nogu pred nogu, prema autobusnom kolodvoru. Gotovo svakog drugog prolaznika smo pitali: "Gdje je autobusni kolodvor?". A oni odgovaraju - "Samo ravno" (i tako tri kilometra). Vidno iscrpljeni u 22h krećemo autobusom doma. Od Dubrovnika do Jaske jedini zvuk koji smo čuli bio je hrkanje...

Karla i Jana Valečić

Sniježnica (04. - 06.04.2014.)

Objavljeno: 11.04.2014. | Posljednja promjena: 25.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.