Izvještaji s izleta :: Kamačnik i Bijela Kosa

Pedesetak planinara u nedjelju 16. ožujka ujutro uputilo se iz Jaske u Gorski Kotar. Izlet vlakom nakon više od 20 godina pokazao se kao pun pogodak. Lijepo vrijeme i dobro društvo obilježili su izlet na izvor Kamačnika i uspon na Bijelu Kosu. U nastavku pročitajte izvještaj naše mlade planinarke Sare Vulje.

Kamačnik i Bijela Kosa

16. ožujka 2014. Kamačnik i Bijela Kosa

U nedjelju ujutro mjesto okupljana za većinu planinara bila je željeznička stanica Jastrebarsko. Oko pola 9 krenuli smo vlakom prema Ogulinu. Vožnja vlakom nekolicini je bila vrlo interesantna, jer se vlakom nisu vozili pet, deset, a neki čak i tridesetak godina. U Ogulinu smo presjeli na autobus kojim smo nastavili do Vrbovskog jer vlakom to nije bilo moguće zbog radova na pruzi.

Bio je predivan, sunčan dan i veselili smo se planinarenju po takvom vremenu. Dobili smo kratke upute i preporuke našeg vodiča Dražena da se svi uputimo na Bijelu Kosu, udaljenu 4 sata hoda od željezničke stanice Vrbovsko. Dolaskom do ugostiteljskog objekta Kamačnik, popili smo kavicu uživajući u pogledu na slap, pojeli pokoji sendvič i nešto slatko za energiju.

Pedesetak planinara krenulo je oko podneva uz kanjon Kamačnik, mostićima prelazeći preko njegovog toka. Oduševljeni smo bili bojom vode i njenim šumom na pojedinim dijelovima. Teren nije bio prohodan kako smo očekivali. Priroda je i na ovim prostorima učinila svoje i brojna porušena stabla prepriječila su planinarsku stazu, ali sve prepreke uspješno smo svladavali. Od našeg vodiča dobili smo mnogobrojne korisne savjete vezane za planinarenje, saznali smo ponešto o biljnim vrstama koje smo nalazili putem, pa je stoga uspon bio i edukativnog karaktera.

Došli smo do mosta gdje se put račva prema Bijeloj Kosi i izvoru Kamačnika. Tamo smo napravili zajedničku fotografiju. Na tom dijelu većina nas je započela uspon na vrh Bijele Kose, dok su ostali krenuli prema izvoru.

Uspon je bio prilično zahtjevan zbog dugotrajnog neprekidnog uspona, pa su pojedine grupice odustajale. Grupice su vrlo šaljive. Neki su osvojili svoj vrh na sredini uspona tako što su na tom dijelu popili svoje vrhunsko vino. Mi najuporniji, među kojima su i oni najmlađi, nastavili smo dalje i to sve bržim i bržim tempom. Uvidjeli smo da vremena imamo sve manje i manje.

Oko 16 sati popeli smo se na vrh Bijele Kose (1289 m). Prekrasan pogled, snijeg i vjetar. Bilo je hladno. Požigali smo dnevnike. Dražen se okitio bogatom kolekcijom fotoaparata i ovjekovječio planinare na vrhu. Vremena za povratak nije bilo puno, pa smo se užurbano spuštali istom stazom kojom smo se i popeli kako bi na vrijeme stigli na vlak.

U snijegu smo vidjeli tragove medvjeđih šapa, u lokvi - žablja jaja. Vratili smo se po mraku, neki sa svjetiljkama, neki bez njih. Bilo je i bliskih susreta sa bukvama, lakših nespretnih padova, no na kraju sve je dobro završilo uz puno smijeha.

Posljednji planinari spustili su se oko 19 sati nakon prijeđenih cca 22 kilometra do ugostiteljskog objekta koji je bio i naša polazna točka.

S olakšanjem što smo svi više manje zdravi pristigli, osim lakše ozljede noge jednog planinara, opet malo odmaramo i ispunjeni i zadovoljni, u 19:20 krećemo na željezničku postaju Vrbovsko.

U vlaku je opet bilo veselo. Prepričavanje doživljaja, čula se gromoglasna pjesma, ispijale su se posljednje zalihe domaće kapljice i jabukovo vino. Oko 22 sata došli smo u Jasku. Naš vodič Dražen uz pozdrave, pozvao nas je na buduća druženja i planinarenja.

Zaista, predivno ispunjen dan.

Sara Vulje

Kamačnik i Bijela Kosa (16.03.2014.)

Objavljeno: 19.03.2014. 08:38 | Posljednja promjena: 19.03.2014. 08:42
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Subota i nedjelja, 30. i 31.5.2020. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem, a koji će radi mjera suzbijanja SARS-CoV-2 virusa ovaj put biti malo drugačiji od uobičajenog. Zbog organizacije prijevoza obavezna je prijava na izlet. Noćenje u planinarskom domu Žitnica ovog puta nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.