Izvještaji s izleta :: Jaskanska trojka na Mont Blancu

U utorak, 2. srpnja 2013. u ranojutarnjim satima jaskanska trojka - Jelena Budimir Bekan, Hrvoje i Domagoj Dimnjaković uspješno su se popeli na 4810 metara visok Mont Blanc. U nastavku prenosimo prve dojmove iz Chamonixa...

Jaskanska trojka na Mont Blancu

30. lipnja - 2. srpnja 2013. - Mont Blanc (4810 m)

Stajati na krovu Europe u 6:43 ujutro - neopisiv osjećaj!


Mont Blanc, velika želja troje zaljubljenika u planine - Jelene, Domagoja i Hrvoja postala je stvarna. Nakon dugo planiranja, treniranja i odricanja, osvojili smo tih famoznih 4810m!

Sve je krenulo 30.6. vožnja vlakićem iz St-Gervais Lefayeta do Nid D'Agile na 2380m. Nakon toga slijedi avantura! Za početak lagani snježni uspon do Refuge de Tete Rousse na 3187m, gdje odlučujemo ostati nakon snježnih lavina na Grand Couloiru (Kuloaru smrti). U istom domu nam potvrđuju rezervaciju od prije 3 dana. Noćenje nas troje na dva kreveta, smijeh i naravno nespavanje do jutra, zabundani do grla!

1.7. u 7h nastavljmo uspon po planu te nakon odmora i ručka u Refuge du Gouteru 3863m stižemo do Refuge du Vallota na 4362m. Tu ostajemo prenoćit i rano ujutro krećemo na vrh. Noćenje u skloništu je poseban doživljaj, zimske vreće i nekolicina noćnih posjetitelja s vrha!

2.7. u 4h - polazak prema vrhu! U daljini iza i ispred nas već vidimo velik broj penjača s istim ciljem. Sunce nam se sve više otvara iza oblaka, kako se bližimo vrhu! Vjetar sve jače udara i nakon grebena "Žilet" u 6:43 stižemo na vrh! Mont Blanc 4810m i pogled od kojeg zastaje dah. Po pričama ljudi na vrhu i putem tempertura je bila oko -20C. Niti jedan stupanj hladnoće, visinska bolest koju nismo osjetili, samo dobro raspoloženje i isti naum doveli su nas do željenog cilja! Pojest smrznutu čokoladicu na vrhu i popit ledeni sok, samo je stimulans za dobro raspoloženje!

Svaki od nas sa svojim doživljajem avanture i pričom silazimo istim putem natrag. Već poslije 17h u kampu Les Bossoms, uz tanjur juhe i tuš nakon tri dana smrzavanja šaljemo pozdrave svima u Hrvatsku i našu Jasku! Zastave naših boja na vrhu su prkosile vjetru i hladnoći jednako kao i mi! A sad još nekoliko dana uživanje u Chamonixu pa povratak doma. Do neke nove avanture pozdrave šalju 3 Pingvina! ;)

Hrvoje Dimnjaković

Mont Blanc (29.06. - 03.07.2013.)

Objavljeno: 03.07.2013. | Posljednja promjena: 26.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.