Izvještaji s izleta :: Proljeće je a u meni nemir

Prvi proljetni izlet ove godine. I kalendarski i vremenski. Izlet za popravak dojma od prije dvije godine kada su se na Hahliću održavali Dani hrvatskih planinara. Kiša i magla cijelim putem do doma i natrag. Rijetki su se popeli na neki obližnji vrh, možda jedino na najbližu Čuninu glavu. Ja osobno želio sam doživjeti Hahlić u nekom boljem izdanju.

Proljeće je a u meni nemir

Ugodan proljetni dan, kreće pun autobus za Grobničke Alpe. Dvadesetak pripadnika Planinarske škole i još toliko nas „neškolovanih“. Za ovu priliku i autobus je pretvoren u kotrljajuću učionicu. Zanimljivo izlaganje profesorice Gordane o pojmovima, nastanku i starosti planina. Svi smo nešto naučili ili obnovili zamagljeno znanje. Ovaj izlet mi je još draži zbog ovih dragih ljudi iz Planinarske škole. Bez obzira na godine, životna iskustva i razloge uključivanja u školu fascinira njihov entuzijazam i želja za spoznajom i otkrivanjem nečega novog.

Još  u autobusu se spominju dva moguća pravca za uspon do Hahlića i nekih od vrhova. Na kraju ipak svi zajedno krećemo iz Podkilavca kroz Mudnu dol, prilično dugačak i atraktivan klanac potoka Sušica. Uspon kroz dol je na mjestima zahtjevan i potrebno je dosta spretnosti, snage a i hrabrosti za savladavanje. Naš vodič Dražen bio je na usluzi nespremnijima i morao se poslužiti i nekim alpinističkim tehnikama. Naziv klanca i izvjesna apsurdnost naziva za potok, uvod su u zanimljiv niz imena mjesta i vrhova u Grobničkim Alpama. Autori su pokazali zavidnu razinu maštovotosti ili dvosmislenosti. A možda se to nama samo čini, ne poznajemo dovoljno lokalni jezični kolorit pa izvlačimo krive zaključke.

Cilj većine bio je vrh Fratar s kojeg se pruža izvanredan pogled prema svim stranama. Šteta zbog izmaglice koja nam je uskratila test dalekovidnosti a i naklapanja kako vidimo pola (što pola, ma cijelu) Slovenije, cijelu Istru i dobar dio sjeverne Italije, pa i središnje predjele naše hrvatske kifle. To iskustvo proživjet ćemo vjerojatno nekom drugom sretnijom prilikom. Većina nas se popela na Fratra. Pristizali smo tamo u malenim skupinama kao hodočasnici. Naša grupa nakon odmora ispod onih prvih fratarskih stijena dočekala je i zadnje u nizu. Lijep je osjećaj kad si nekome poticaj i razlog da se uspne do vrha jer su nam rekli da nisu nas stigli vjerojatno ne bi ni krenuli gore. Kad ideš u tako velikoj skupini onda je najvažnije da se što veći broj i popne tamo do vrha i kad se to dogodi onda je još jedan mali ali važni dio planinarske biti ispunjen.

Napadajući Fratar osjećali smo se kao da osvajamo njegove dobro utvrđene trostruke zidine. Dođete do vrha jednog stijenjaka uz nadu da je to to i da nije uopće bilo tako teško a onda vidite da vas čeka još jedna razina. Počinjemo se i kladiti je li to zadnja, koliko nas još takvih čeka kad se popnemo na sljedeću. Nije strašno, samo tri i konačno smo na vrhu visokom 1353 metra. Naša mala družina kao da je posebno danas izoštrila svoje estetsko čulo. Gdje god nam se  jako svidi mi nikako da krenemo dalje, prepuštamo se čaroliji ljepote.

Krećemo ipak prema domu na Hahliću i tamo konačno nakon nekoliko sati vidimo cijelu našu skupinu na okupu. Neki od njih su se upravo penjali na obližnji vrh uz dom, još jednog zanimljivog naziva Čunina glava. Mi ga propuštamo ali se susrećemo i družimo s dragim ljudima koji su tu već dva dana. Neke od njih je život i posao grubo otrgnuo iz zagrljaja planina i ugodno ih je vidjeti kad se bar privremeno vrate kući. Čovjek se lako opusti u ugodi i toplini doma, u ovom slučaju ovoga na Hahliću. Ipak slijedi još skoro dva dobra sata do autobusa. Proći će nepunih devet sati otkada smo ga ujutro napustili i krenuli u ove naše „Alpe“. Umorne noge nas nose...

Gore spomenuti naslov priče posuđen je iz jedne pjesme i ima veze s članom ovog našeg planinarskog pothvata. Pripremajući se za zahtjevnije planinarske izazove pjevač Luka uključio se u našu planinarsku školu. Netko ga je na kraju dana upitao je li umoran. Odgovorio je onako splitski: „Jesan, ali nije mi ža'“. Dobro, možda i nije baš doslovno tako rekao ali mislim da sam pogodio bit. Vjerujem da nije bilo žao nikome od nas, koji smo ovaj ugodni nedjeljni dan posvetili njegovu fratarskom visočanstvu. Svjedno, jesmo li se popeli do vrha ili smo mu se poklonili prolazeći ispod njegovih stijena.

Ivo Karača

Grobničke Alpe (25.03.2012.)

Objavljeno: 30.03.2012. 06:25 | Posljednja promjena: 16.04.2012. 07:30
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Subota i nedjelja, 30. i 31.5.2020. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem, a koji će radi mjera suzbijanja SARS-CoV-2 virusa ovaj put biti malo drugačiji od uobičajenog. Zbog organizacije prijevoza obavezna je prijava na izlet. Noćenje u planinarskom domu Žitnica ovog puta nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.