Izvještaji s izleta :: Priča iz Makedonije

Osmero planinara jaskanskog društva zaputilo se početkom rujna na dalek put prema Makedoniji. Cilj je bilo popeti se na najviši vrh Makedonije i Albanije - Golem Korab visok 2764 metra. Uspon na ovaj pogranični vrh dozvoljen je samo jednom godišnje, povodom dana državnosti Makedonije. Doživljaje s putovanja prenosi Dražen Pulig.

Priča iz Makedonije
1. dan - petak
Polazak iz Jastrebarskog petak 2.9.2011. oko 4 sata ujutro - Maja Šimrak, Stjepan Volarić i Željko Mrakužić - Nuno, iz Donje Zdenčine Zlatko Štulec i Dražen Pulig, a iz Zagreba Valentina Bilić, Slavica Brtan i Ranko Borzan gdje polazimo za Makedoniju oko 5 sati ujutro. Putovali smo unajmljenim kombijem autocestom Zagreb-Lipovac za Srbiju prema Beogradu gdje naš prijatelj Nuno naišao na jedan mali problem. Poslije obilnog doručka mora popit malo vina tako da više ne može nastavit voziti pa ja preuzimam volan u svoje ruke. Vozimo se autocestom Beograd - Niš koja je dosta u lošem stanju, neuredna, s dosta smeća i potrganih prometnih znakova. Silaskom s autoceste kod Niša i nastavljamo državnom cestom Niš - Preševo tj. dolazak na granicu Srbije i Makedonije. Ulaskom u Makedoniju putujemo do Skoplja gdje dolazimo oko 16 sati i uz malo traženja do hostela koji baš ne izgleda zgodno kao na slikama tako da smo svi začuđeno pogledali u Ranka koji je organizirao smještaj. Ako ništa drugo barem je blizu centra grada. Odlazimo na razgledavanje grada s puno spomenika iz makedonske povijesti koji se dosta obnavljaju i gdje nas je naš planinar Stjepan počastio s poznatim makedonskim roštiljom.

2. dan
Buđenje u 7 sati. Naša prijateljica Maja organizira jutarnje razgibavanje ali je nitko ne doživljava osim jednog malog psića. Polazak za Sopište (Sopishte) - kvart grada Skoplja koje nam je polazna točka za Vodno (1066 m) gdje nam se pridružuje još jedan član. Đoke, Nunin rođak. Uspon na Vodno traje oko jedan sat i nije toliko zahtjevno koliko je vruće na 30 stupnjeva. Dolaskom na planinarski dom Vodno pruža se lijepi pogled na grad Skoplje, a u daljini na vrh Solunska glava (2540 m) i početak planinskog masiva Šar-planine.
Nakon odmora slijedi put prema kanjonu Matka dug oko 23 km kojeg je izdubila rijeka Treska. Putem upoznajemo biciklistu imenom Borče koji nastavlja hodati sa nama. Silaskom obroncima kanjona kroz gustu vegetaciju stižemo do rijeke Treske koja je jako hladna i brza ali pomaže da se osvježimo. Najhrabriji se čak i kupaju - Ranko i Valentina koja svojim vitkim stasom privlači poglede muslimanki koje nemoćno sjede obučene na obali rijeke. Tu se rastajemo s našim makedonskim prijateljem.
 
3. dan
Buđenje u 4 i polazak prema našem cilju cijelog putovanja - Golemom Korabu. Vozimo se autocestom Skoplje - Tetovo - Gostivar gdje moramo stati nekoliko puta da platimo cestarinu i cijeli put traje nešto manje od dva sata. Dolazimo do jezera Mavrovo gdje ulazimo u istoimeni Nacionalni park. Ne izgleda kao nacionalni park jer ima dosta razbacanog smeća kao i jučer na obali rijeke Treske. Nastavljamo dalje makadamskom cesto oko 10 km prema karauli no 2 km prije karaule zaustavlja nas policija da ostavimo kombi s ostalim vozilima i nastavimo dalje hodati. Dolazimo do karaule oko 8:30 sati gdje domaćini prodaju odjeću i suvenire s motivima planine i Makedonije. Hodamo dalje prekrasnim travnatim stazama i krajolicima s nepreglednim kolonama planinara. Ponovo susrećemo našeg makedonskog prijatelja Borče s kojim, uz idealno vrijeme, nastavljamo zajedno prema vrhu.
Oko 12:30 dolazimo na vrh Golemog Koraba (2764 m). Korab je najviši vrh i granična planina između Makedonije i Albanije te je nastavak Šar-planine s nekoliko vrhova iznad 2000 metara. Nakon nekoliko fotografija na vrhu i znaku zahvalnost našem donatoru Marijanu napuštamo vrh i odlazimo prema karauli gdje dobivamo priznanje za HPD Jastrebarsko za osvojeni vrh. Dolaskom do našeg vozila uviđamo neorganiziranost organizatora i policije pa zbog prakiranja vozila na cesti ne možemo dalje krenuti dva sata. To nije narušilo dobro raspoloženje pa pjevamo i zabavljamo se dok se vučemo u nepreglednoj koloni vozila.
Prinznanje za uspon na Korab
 
4. dan
Polazak u 7 sati prema Kumanovu gdje smo pogledali grad i kupili nekakve sitnice (ponajviše Skopske pive) i nastavili prema Beogradu i Hrvatskoj. Dolaskom na odmorište Spačva malo smo odmorili, zamjenili vozačku postavu i nastavili dalje. Naša prijateljica Slavica budno je pazila na svog odanog prijatelja Ranka da ne tipka po mobitelu dok vozi. Stigli smo u Zagreb oko 17 sati i uz piće rastanka razgovarali o dogovštinama iz putovanja i budućim planovima.
Dražen Pulig

Golem Korab, Makedonija (01. - 04.09.2011.)

Objavljeno: 03.10.2011. 07:46 | Posljednja promjena: 09.10.2011. 19:05
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."