Izvještaji s izleta :: Vražji prolaz

Davne 1937. godine 16. i 17. svibnja HPD "Plešivica" organizira "duhovski" izlet na Viševicu, Zeleni Vir i Vražji Prolaz. Od 60 članova društva planiran je izlet za njih desetak, na kraju se broj sveo na dva člana. Putuje predsjednik podružnice Josip Brkić i njegov "vjerni drug Mate".
"Ništa zato, nećemo klonuti ni sada, jer su i dvojica društvo" zaključuje Josip Brkić.
Članak o tom izletu napisao je sam Brkić i objavljen je "Hrvatskom planinaru" broj 11 iz 1937. godine.

Naslov je Izlet HPD podružnice "Plješivica" u Jastrebarskom na Viševicu (1428 m), Zeleni Vir i dr. Cividinija "Vražji Prolaz".

Ovdje nas zanima više taj drugi dan njihova izleta kada obilaze Zeleni vir i Vražji prolaz. Brkić ga naziva novim "Dr. Cividinija Vražijim Prolazom". Radi se o dr. Anti Cividiniju, koji je bio predsjednik HPD-a Središnjice 1934. godine, kada je Vražiji prolaz uređen za planinare. Uloga Ante Cividinija oko uređenja prolaza očito je značajna pa on zato i dobiva njegovo ime. Svejedno je naš Brkić kritičan prema slaboj uređenosti i održavanja mostova  jer oni nisu mogli doći ni do Muževe hižice. Umjesto krparenja i popravljanja on priziva i priželjkuje temeljito uređenje i izgradnju gdje bi više morala pomoći Središnjica HPD-a i vlasti Savske banovine. Tek tada Vražiji prolaz bi mogao postati prvorazredna atrakcija Gorskog Kotara.

Sedamdest i četiri godine kasnije, 10. travnja 2011. godine, HPD Jastrebarsko organizira izlet u Skrad – Skradski vrh, Zeleni vir i Vražji (Vrajži) prolaz. Prijavljuje se rekordnih 54 planinara ali na žalost dvoje otpadaju zbog manje prometne nezgode, a jedna mlada planinarka zbog bolesti. Kreće nas dakle 51, starosti od sedam do sedamdeset i sedam godina. Oni najmalađi idu dok ih se još može privoljeti na to i dok se ne pobune protiv "kljukanja brdima". To uglavnom nastupi početkom tinejdžerskog doba, a pobuna uglavnom završi krajem tog razdoblja.

Oni najstariji kreću evocirati uspomene iz mladosti. Ništa zato što ne uspiju u svim etapama pohoda, bar su pokušali.

Raspoloženje u busu u suglasju s vremenom, vedro i proljetno lepršavo. Razgovaramo o raznim stvarima, o izletima pa i onom pomaknutom za Bijele stijene. Bio je planiran za 5. lipnja 2011. ali je zbog dolaska pape Benedikta XVI. odgođen za narednu nedjelju. Malo nadrealnog crnog humora: pa mogao je i papa s nama do Bijelih stijena pa ne idemo do Vražjeg prolaza kao danas.

Vožnja starom riječkom cestom i u planirano vrijeme smo u Skradu. Čeka nas prijazni dvojac iz PD "Skradinski vrh" i oni će biti naši domaćini i vodiči cijeli dan. Ugodni uspon do Skradinskog vrha, zajedničko slikanje koje sam ja skoro propustio izdvojivši se od skupine. Ovo je tek da Miljac ne bude sam i tretiran kao crni labud koji se voli povremeno izgubiti. Šala mala, mi smo u stavri na miru olakšali svoje ruksake dobrog djela hrane i ugodno razgovarali ispred kapelice s dvojicom Delničana. Jedan je predsjednik HPD-a "Petehovac", drugi iz HGSS-a. Bilo nam  je ugodno slušati njihove pohvale našoj brojnosti, dobnoj i svakoj drugoj raznovrsnosti.

Odlazimo zatim prema Zelenom viru i Vražjem prolazu. Danas je prolaz uređen i prohodan puno dalje od Muževe hiže, opremljen je sigurnim mostovima, drvenim i onim manje atraktivnim željeznim, ali sigurnijim i dugotrajnijim. Prema legendi Muževa hiža je dobila ime prema nekom mužu koji je u toj spilji skrivao tamošnji puk u vrijeme provala Turaka.

Uspon prema Skradu pokazuje svu našu heterogenost. Pedeset ljudi, isto toliko ćudi, tjelesne i mentalne pripremljenosti za napore koji su pred nama. Neki mogu lagano, neki s manjim problemima, neki jogunasti dječaci iskoristit će ovo kao opravdanje za ispoljavanje svoje tvrdoglavosti i bunta.
Sve u svemu svi smo stigli do Skrada.

Ništa zato što je razlika između prvih i zadnjih bila preko pola sata. Društvo dvojice, kako je putovao naš Josip s početka priče, svakako je skladnije i lišeno ovakvih zapleta.  

Ljepota je upravo u tim našim različitostima. Svi smo na kraju ostali bogatiji za jedan ugodno proveden dan, bogatiji za uspomenu na pedeset lica i pedeset osobnosti.


U spomen na Josipa Brkića koji je dvadesetak međuratnih godina bio predsjednik jaskanske podružnice HPD "Plešivica"

P.S. Odobrio prvi cenzor, "najbolja od svih" kako bi rekao Ephraim Kishon

Ivo Karača

Skradski vrh, Zeleni vir i Vražji prolaz (10.04.2011.)

Objavljeno: 13.04.2011. | Posljednja promjena: 04.04.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.