Izvještaji s izleta :: Dinara

Nakon jednog neuspjelog pokušaja odlaska u osvajanje najvišeg vrha Hrvatske zbog lošeg vremena ovog puta poslužila nas je sreća. 13. i 14. studenog proveli smo prekrasan vikend na Dinari i popeli se na Badanj i Sinjal. U nastavku pročitajte Majin izvještaj.

Dinara, 13. i 14.11.2010.

Subota, 13. studenoga 2010.

Nakon loše vikend prognoze i otkazivanja izleta, danas napokon polazak na najviši vrh Hrvatske. 5h je ujutro, mrak je i prohladno, ali se 13 planinara punih dobre volje okupilo i krenulo na put s kombijem i autom. Četiri sata dugo putovanje proteklo je sasvim brzo uz razgovor i smijeh, a neki su čak i nadoknadili manjak sna. Prva pauza u Macoli, jutarnja kavica, doručak i čitanje novina. Dolazak u Knin. Obavljamo kupovinu friškog kruha i još ponekih sitnica. Sunce nas prati i zatoplilo je. Čini nam se da smo odabrali savršen vikend za planine!

Odlučili smo posjetiti slap Krčić, 22 m visok vodopad kojim se rijeka Krčić obrušava u Krku. Često sam ljeti prolazila pokraj njega, naravno u sušno razdoblje pa nisam uspjela vidjeti koliku raskoš ima u ovo doba godine. Stvarno je super! Malo fotkanja pa polazak prema selu Guge. Kombi smo prebacili u selo Glavaš gdje ćemo se spustiti. Putem gledamo moćnu planinu koja nas željno iščekuje. Vraćajući se u Guge imali smo što i vidjeti- čekao nas je rozi "tamić" s rupama na stropu iz kojih curi voda, zahrđali držači, sjedala u lošem stanju- pomalo mi nalikuje na razdoblje Kremenka. Prvo smo se pitali da li je uopće u voznom stanju, a kamoli da li će nas 13 moći voziti u brijeg po lošoj cesti. Naše nedoumice uspješno je savladao. Skratio nam je 17km dug put do planinarskog doma Brezovac po zaista lošoj cesti.

Za nekih sat i pol stigli smo na odredište. Mir, tišina, samo priroda okupana suncem oko nas i mi. Predivno! Još se neko vrijeme začulo pjevušenje "...nije šaltala tamića...", ali je ubrzo glad prevladala te smo uspjeli isprazniti pola ruksaka. Na stol se vadilo svašta- od luka, špeka, sira preko sendviča pa sve do pečenog odojka, pohanih šnicli, štruklja, portugisca, vinčeka, pive… Prava gozba! Sretni što imamo bar kilu dvije manje za nositi uputili smo se prema 1281m visokom Badnju. Nije nam bio problem doći do vrha, lagana šetnjica bez ikakve žurbe. Zbog njegovog osamljenog položaja pruža se prekrasan vidik prema Kninu, na dolinu Cetine, Prominu… Slikanje na vrhu, uživanje u pogledu i polako spust prema nazad. Čak su i oblaci stigli u kratkom roku opkoliti Badanj, ali smo im uspješno pobjegli.

Spustila se noć, a tek je 17h. Uz lagano čavrljanje zakurili smo peć, neki su se ponovno odlučili na ručak dok ostali pijuckaju, pričaju viceve... Najveće iznenađenje bila je proslava martinja. Kak bi to bilo da mi jaskanci ne proslavimo martinje u planini?! Pala je i pjesma, izabrali smo kuma. Uspješno smo pokrstili mošt, izmolili litanije i degustirali novo mlado vino. Moram priznati da je fino. Polako se kuhinja počinje prazniti, a samo oni najuporniji ostaju uživati u pjesmi. Vani je hladno, nebo je vedro i zvijezde izgledaju bliže nego ikad. Imam osjećaj da bi ih mogla izbrojiti. Ponovno se čini da je vrijeme na našoj strani. Uvlačimo se u sobe, toplo je, nekima čak i pretoplo, bilo je tiho i lijepo, ali sve dok nije započela "muška simfonija" koja je s kratkim prekidima trajala do jutra. Ali dobro, nas dvije cure nismo ni mogle očekivali drugačiju noć... Naspavat ćemo se neki drugi put :).

 

Nedjelja, 14.studenoga 2010.

Buđenje u 7h uz zrake sunca! Stvarno imamo sreće- sredina je studenog, a vani ko da stiže proljeće. Obavili smo jutarnje rituale, najeli se, uredili dom i spremni smo za polazak. Čeka nas Sinjal! Sunce polako izviruje iza planinskih vrhova i počinje nas grijati. Šetnja kroz šumicu, a potom izlazak na prekrasne visinske proplanke. Slikanje počinje, svi smo oduševljeni i vremenom i pogledom. Pratimo markacije postavljene na kamenim stijenama, penjemo se sve više i više. Priroda je prekrasna. Javio nam se i "vjetar s Dinare". Pokazao je svoju jakost i samo podsjetio da je on glavni. Dolazimo do zadnjeg strmog, kamenitog puta. Pogledom pratimo Badanj koji se s ove visine stvarno čini jako nizak. Još malo i gore smo. Vidimo križ na nekom vrhu, ali nismo sigurni da li je to to. Još malo penjanja. Iz daljine čujemo veselje. Očito je vrh blizu. I da! Evo i nas na vrhu domovine! Predivno! Svi si čestitamo, sretni smo što smo ovdje. Sunce je i dalje glavni vladar na nebu, oblaka nema, vjetar jako puše, hladno je. Ipak smo na visini od 1831m. Oblačimo vjetrovke, rukavice, kape... Slikanje počinje. Prvo pojedinačno pa u parovima pa grupno pa ponovno pojedinačno i tako u krug. Vade se i knjižice hrvatske planinarske obilaznice, lupaju se žigovi. Ne smijemo ništa propustiti ili zaboraviti. Još malo uživamo u pogledu: Peručko jezero, kninsko polje, bosanski vrhovi, Svilaja... Sve nam je ko na dlanu. Polako se pakiramo i pozdravljamo Sinjal.

Spuštajući se, vjetar smanjuje svoju snagu i ponovno nas sunce jače grije. Već smo u kratkim rukavima. Stvarno je toplo za ovo doba godine, imam osjećaj da ćemo lagano i pocrniti. Spust napreduje brzo, sada je Sinjal daleko iza nas. Doručak je davno prošao, glad se javila pa smo obavili i ručak. Ko gušteri smo se izvalili na livadu i uživali. U daljini vidimo staru tvrđu Glavaš. Znamo da je kombi blizu. Još hodanja i eto nas nakon 3h kod planinarske kuće Glavaš. Presvlačenje, spremanje stvari, pranje u bunaru, nas 13 u kombiju za 9 osoba! Ko da smo na maturalcu. Putujući prema drugom autu, pratimo Dinaru i komentiramo što smo sve prošli. U Kninu se zaustavljamo kako bi posjetiti kninsku tvrđavu. Sjeli smo na terasu i uz piće još jednom bacamo pogled na Dinaru i slap Krčić dok nas sunce polako pozdravlja. Divimo se kakav smo lijepi vikend imali i pozdravljamo planinu nadajući se da ćemo se ponovno vratiti.

Maja Plantaš

Dinara (13. - 14.11.2010.)

Objavljeno: 22.11.2010. 19:25 | Posljednja promjena: 04.04.2021. 18:21
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa.