Izvještaji s izleta :: Ptice trkačice

BRZA LINIJA OKIĆ - SLAP BRISALO - PRIBIĆ (ili kako smo projezdili JPP-om i postavili rekord prolaza)

Znam da će se mnogim planinarima od ovoga dizati kosa na glavi, ali nama (maratoncima) pomoći nema - takvi smo kakvi smo. Čim duže - čim brže - čim teže, naša je furka...

Proljeće 2009. godine bilo je u znaku specifičnih priprema za najtežu utrku u mojem životu. Riječ je o 24-satnom ultramaratonu koji se održavao 11. srpnja u Austriji. Pripreme su u pravilu bile sasvim jednostavne – trebalo je kombinirati duga noćna i dnevna trčanja. Npr. 4 sata navečer pa opet 4 sata ujutro, ili cijelu noć od 21 do 6 ujutro, ili cijeli dan od 8 do 18 sati. Kombinacija ima nebrojeno, a sve u cilju privikavanja organizma, posebice glave, na non-stop trčanje, bilo danju, bilo noću.

S obzirom da sam JPP više-manje prošao još davnih srednjoškolskih godina, već me je neko vrijeme zaokupljala misao da ga opet pohodim. Gledajući kartu i informacije na stranicama HPD Jastrebarsko skužio sam da bi se JPP idealno uklopio u pripreme. Procjena prolaza od 12 sati savršeno se podudarao sa potrebama treninga. Krešu Karasa nije trebalo dugo nagovarati. Kupili smo nove friško izdane dnevnike JPP i jedno jutro osvanuli u planinarskom domu "Dr. Maks Plotnikov" podno Okića. Popili smo čaj, uključili GPS i štoperice i krenuli. Lagano trčkaramo do Starog grada Okića. Na vrhu se fotkamo da imamo materijala kad stavimo cijeli put sa kontrolnim točkama na komp. Svaka kontrolna točka barem jedna fotografija sa prolaznim vremenom. Tek toliko da poslije netko ne bi rekao da pričamo bajke. Na Okiću primjećujemo prvu stvar koja nam nedostaje – jastučić za žigove. Nema veze, imamo fotke. Ako će neki žigovi biti slabije vidljivi, već će nam kroz prste progledati strogi predsjednik HPD Jastrebarsko Dražen Lovreček. Spuštamo se natrag do doma i cupkamo do Popovdolske pećine (30 min.) zaobilazeći tzv. Prečicu jer danas nismo ponijeli alpinističku opremu.

Od Popovdolske pećine put nas vodi do vrha Plešivice jednom od najljepših staza u Hrvatskoj. Gore-dolje, gore-dolje po mekanom hrptu Plešivičkog masiva. Sa jedne strane Jaskanski kraj, sa druge strane Samoborski, i tako do Poljanica (83 min.). Prava uživancija. Uvijek nasmijana gospođa Kos nam nudi friške štrukle, a tu pada i prvi pivkan. Treba nadoknaditi izgubljene ugljikohidrate i tekućinu. Sjurili smo se do Maričkinog mlina, popili vodu na izvoru i napunili bidone izvorskom vodom. Slijedi uspon do Velikih vrata i opaki uspon do Piramide na Japetiću (76 min.). Mislim da ne treba naglašavati da cijelim putem do Japetića nismo vidjeli niti jednog planinara?! A nigdje natpisa "Pazi mine".

Naš stari planinarski dom na Japu svaki put u nama budi mnoge uspomene. Sjećamo se snježnih oluja, probijanja kroz duboki snijeg, kišnih oluja, noćnih trčanja i čudnih zvukova u mraku. Japetić je jednostavno neizbrisivi dio našeg života. Onaj ljepši. Kod novog gazde Iveka opet padaju štrudle od jabuka, a i drugi pivkan nam je dobro sjeo. No, dosta bi bilo ljenčarenja. Ajmo dalje. Spust do Grabarka (22 min.) i dalje do Jankovog mlina. Na jednom proplanku dvije srne opušteno pasu. Vjetar puše u kontra smjeru tako da nas ne "vide". Mi se ukipili, Krešo vadi mobitel i okida par fotki. Žalimo srne – nama se žuri. Moramo ih prekinuti u ispaši i projuriti preko livade. Nek se one poslije vrate i dovrše gablec. I tak sa te jaskanske strane planinarske staze su najčešće puste. Od Jankovog mlina do Zečaka usporavamo jer procjenjujemo da nam je tempo prebrz. Podno Zečaka tri lika roštiljaju i zovu nas na... pogodi kaj – pivu. Đe nas nađe. Kak su znali da nam baš to treba. I tak bi oni nas hidrirali do tko zna kad da nismo bili na zadatku. Mission imposible za neke, ali ne i za nas. Na vrhu Zečaka Keke i ja malo glavinjamo i tražimo KT. Nisu pive valjda učinile svoje? Teško. Uz ovu znojidbu već su odavno isparile. E sad nadalje kreće Terra incognita. Prolazimo kroz pusto Pećno i Staničiće. Psi laju. Ljude ne vidimo. Najtužnija je napuštena i ruševna škola, igralište pored nje. Nekada, ne tako davno tu su se djeca igrala. Na ovom raju zemaljskom. Bilo je djece, bilo je ljudi, bilo je sela. Gdje su svi nestali? Tužno, pretužno. Napuštena zemlja (Hrvatska) kakva nikad nije bila.

Slijedi strmi spust do Zidanih pećina (155 min.). Tu zbog dubine kotline gubimo GPS signal. Zbog toga će nam faliti kompjuterski pregled ovog dijela staze. Od pećine vraćamo se na odvojak puta i još se dublje spuštamo do korita Dubokog potoka. Ovo je bio najveseliji dio puta. Malo lijevom obalom potoka, malo desnom, malo po potoku, pa malo spust niz slap na guzici. I tako je to relativno dugo trajalo dok nismo došli do slapa Brisalo (47 min.). Sa zadnjim snagama baterija u mobitelu uspijevamo lupiti još jednu fotku kod slapa. I nastavljamo dalje. Kuda dalje? Nema više. JPP je gotov? Za koliko? Za 6 sati i 53 minute. Nismo planirali tako malo trčati pa nastavljamo dalje do Pribića (81min.). Tu zovemo Tomicu da dođe po nas jer se nismo mogli odvojiti od terase kafića na kojoj su četiri komada zaneseno kartala belu ne primjećujući nikoga oko sebe?!? Toga ima samo u Žumberku.

Kad odbijemo tri stajanja za klopu i cugu, i gnjavažu kroz Duboki potok koja se može izbjeći prolazom u sušnim ljetnim mjesecima, dolazimo do zaključka da se JPP može proći i za manje od 6 sati. O tome čitajte u sljedećem nastavku na stranicama HPD "Jastrebarsko" u ljeto 2010. godine. Pozdrav od Kreše i Predraga.

Predrag Bošnjak
Objavljeno: 18.01.2010. 01:23 | Posljednja promjena: 25.03.2021. 22:58
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa.