Izvještaji s izleta :: Noćni uspon na Japetić

U srijedu, 30.12.2009. održan je tradicionalni noćni uspon na Japetić. Iako nam ovaj put vremenska prognoza nije išla na ruku to nije pokolebalo 70-ak planinara da se odazovu i tako održe višegodišnju tradiciju noćnog uspona na Japetić u periodu između Božića i Nove godine.

Noćni uspon na Japetić u ovo doba godine započela je nekolicina jaskanaca prije desetak godina. Ideja planinarenja noću (često i po snijegu) svidjela se mnogima pa je unatrag nekoliko godina uspon postao masovniji.

U 18 sati kod restorana Šumski dvor u Svetoj Jani okupilo se preko pedeset planinara iz Jaske i karlovačkih društava - Dubovac i Martinšćak. Dosta kiše prethodnih dana i relativno visoka temperatura za ovaj dio godine, umjesto snježnog, pripremili su nam blatnjav put do Japetića. Lagana kišica putem nije omela dobro raspoloženje koje je kulminiralo vatrometom na piramidi koji je počeo u 20 sati. Vatromet je upriličen povodom završetka "velike" godine u kojoj smo slavili 60 godina rada društva, 30 godina Jaskanskog planinarskog puta i 120 godina starosti piramide te organizirali Dane hrvatskih planinara.

Nakon vatrometa svi planinari okupili su se u planinarskom domu i nastavili druženje do kasno u noć uz finu domaću hranu i kuhano vino.

Sudionici:

  • HPD "Jastrebarsko" 42 člana
  • HPD "Dubovac" Karlovac 18 članova
  • HPD "Martinščak" Karlovac 3 člana
  • HPD "Japetić" Samobor 2 člana
  • HPD "Zagreb-Matica" 1 član
Igor Plantaš

Japetić (noćni uspon) (30.12.2009.)

Objavljeno: 02.01.2010. | Posljednja promjena: 04.04.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.