Izvještaji s izleta :: Klek

Pročitajte još jedan izvještaj našeg Maria, ovog puta tema je sunčani izlet na Klek. Na radost organizatora izlet je u potpunosti uspio, pun bus planinara uspeo se na vrh Kleka. Također smo obišli i Zavičajni muzej u Ogulinu, te posjetili jezero Sabljaci.

KLEK, 22.03.2009

Iako nas ožujak nije previše mazio lijepim vremenom, ova nedjelja bila je k'o stvorena za izlet u planinu. Ovog puta svi su se prijavili za izlet na vrijeme (MAKI?), autobus je bio pun planinarki i planinara svih naraštaja.

Sedam je sati ujutro i krećemo put Ogulina. Vođa puta još jednom nas upoznaje sa planom izleta, međutim čini se da ga nitko ne sluša jer Dražen je već krenuo sa širokim spektrom voćnih rakija.

Uz čašicu razgovora i lijepu vožnju stigli smo do prvog cilja, a to je Ogulin. Slijedi lagana okrepa, protezanje, istezanje, burek, kava i da ne zaboravim „Đulin ponor“.

Devet sati je termin za posjetu Zavičajnom muzeju gdje se nalazi uređena alpinistička postava s građom o planinarstvu i alpinizmu u Hrvatskoj.

Selo Bjelsko naša je sljedeća destinacija i tu se iskrcavamo i lagano po prekrasnom suncem obasjanom danu hodamo prema planinarskom domu na Kleku.

U domu nas dočekuje ljubazni domar sa toplim čajem i ne baš toplom pivom. I tako, malo pomalo, došlo vrijeme da se krene put vrha.

Uspon na vrh bio je interesantan samim time što je staza bila prekrivena snijegom pa je bilo potrebno posvetiti malo više pažnje nego inače. Slijedi žiganje i fotkanje, te lagani povratak do doma s time da je jedna grupica otišla posjetiti Klečice.                      

Uživajući na nedjeljnom suncu sa prekrasnim obzorima negdje u dubini kao da nas pegla nostalgija za našim Japetićem. Da stvar bude bolja na ulasku u dom na Kleku sa lijeve strane stoji stara slika planinarskog doma na Žitnici. Jedva čekamo da proradi.

Vrijeme je za povratak prema autobusu. Spuštamo se po bljuzgavom putu i guštamo u dugo čekanom sunčanom danu. Još nismo ni sjeli u bus, a jezero Sabljaci već prkosi i zove nas na piće. Tako je i bilo.

Na kraju možemo utvrditi da smo bili na još jednom predivnom izletu i da se vidimo na Čićariji.

Mario Fabek

Klek (22.03.2009.)

Objavljeno: 30.03.2009. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.