Izvještaji s izleta :: Osvojena Učka

U nedjelju, 21. listopada, 23 jaskanska planinara osvojila su vrh Učke (Vojak) visok 1396 m. Zbog dosta jake bure uspon nije bio nimalo lagan, ali je zato pogled s vrha bio predivan. Pogledajte fotke i pročitajte Anetin izvještaj.

Sa 24 planinara (uključujući i vozača Maria, koji će nas sigurno zapamtiti po našim avanturama) oko 6h krenuli smo u mrak s ciljem doći što bliže Učkoj. Neki su iskoristili vrijeme do prve jutarnje kave u Opatiji i "ubili oko" putem. Svi su bili pesimisti u vezi vremena i nikako da ih utješim svojim optimizmom govoreći da će biti lijepo i sunčano vrijeme. Nisam uspjela (naravno žensko), ali kasnije su se sami uvjerili. U Rijeci nam je zasjalo sunce o kojem sam vam pričala malo prije.

Od Lovrana se penjemo sve užim i užim cesticama do Vignja od kuda nas 13-ero kreće za dužu etapu. Krećemo lagano uz brijeg, berući kestene. Sve dalje posaje nam sve toplije, skidamo višak odjeće i penjemo se metar po metar prema Vojaku. Svi ćemo se složit da nas je bura propuhala do kostiju na onom bajnom usponu prema Vratima gdje nisam znala na koju stranu me nosi i jel me vuče prema dolje ili gura prema gore. Kad je najgore prošlo, dolazi ono najbolje.

Čuješ lavež pasa, a iza njih grupa ljudi kojima je isto tako hladno i ne znaju kojim putem je najbolje krenuti. Na kraju ih nagovorimo i kreću s nama na vrh. Okrenem se kad tamo sa svih strana pogled da zineš. Hoćeš Istre, Alpa, mora, Velebita, a eto i naša MUčka.

Naravno slikancija u svakakvim pozama na vrhu sve dok se nismo smrzli (ja dobro debelo jesam). Slijedi brzo spuštanje prema domu tj. restoranu gdje nas je čekao ručak. Uz finu pivicu koja nas je zagrijala i odličnom goveđom juhom i mlincima :) eto spremni za povratak kroz prelijepi zimski Gorski Kotar. Zimski ugođaj, pod pahuljama, pratio nas je cijelim putem.

Mene osobno je fascinirala Opatija koju sam vidjela prije 17 god. Jednostavno mi je prekrasna i uredna i totalno drugačija od one koju ja pamtim.

Aneta

Učka (21.10.2007.)

Objavljeno: 22.10.2007. | Posljednja promjena: 04.04.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.