Izvještaji s izleta :: Jaskanci na vrhu Italije

Četrnaest planinara iz Zagreba, Zaboka, Sinja i Jaske, pod vodstvom vodiča HPS-a, uspješno su osvojili najviši vrh Italije Gran Paradiso (4061 m), te vrh Breithorn (4168 m) na talijansko - švicarskoj granici. U ovom pothvatu sudjelovala su tri jaskanska planinara - Dražen Lovreček (vodič), Stjepan Volarić i Igor Plantaš. U nastavku pročitajte izvještaj.

Gran Paradiso i Breithorn, 11. - 17.8.2007.

Vodiči HPS-a i ove su godine, tradicionalno, organizirali turu po visokom gorju. Cilj je bio u sedmodnevnom boravku osvojiti najviši vrh Italije - Gran Paradiso, te vrh Breithorn na talijansko - švicarskoj granici. U osvjanje ova dva četiritisućnjaka krenulo je četrnaest planinara iz Jaske, Sinja, Zaboka i Zagreba.
Ranojutarnja subotnja kišica nije ulijevala previše optimizma, no ipak smo se nadali da nas tisuću kilometara dalje čeka ljepše vrijeme. I stvarno, nakon dvanaest sati vožnje dolazimo u suncem obasjanu Aostu. Penjemo se 30-ak kilometara prema mjestu Pont na 1900 m i smještamo se u malen, ali simpatičan kamp. Ugodna večer. Slažemo šatore, pripremamo stvari za uspon, kuhamo večeru i družimo se uz planinarske priče.
Ujutro krećemo iz kampa prema planinarskom domu Vittorio Emanuele II na 2775 m. Do doma se uspinjemo za 3 sata lijepo uređenom stazom. Dočekuje nas puno izletnika i planinara koji su iskoristili nedjelju za šetnjicu. Vrlo topao i sunčan dan. Malo ledenjačko jezero kraj doma privlačilo je na kupanje, no temperatura vode odbijala je bilo kakve primisli o tome. Ipak, uspjeli smo vidjeti jednog kupača, ali nismo uspjeli utvrditi kakav doping koristi. Možda metar pive od 0,66 l koja se jako dopala svim članovima naše ekipe. Domaćini su nas smjestili u depadansu kraj doma sa 15 ležajeva. Kao naručeno za nas. Nekolicina nas iskoristila je popodne da se popnemo jedan dio puta prema vrhu i izvidimo situaciju. Pogled prema visokom Gran Paradisu ukazivao je da nas sutradan čeka dosta hodanja.
Polazak je zakazan za 4 sata. Dižemo se u 3 kako bismo obavili doručak i spakirali stvari. Krećemo laganim tempom kroz mračni kamenjar, noseći čeone lampe jer su oblaci zaklanjali svjetlo zvijezda i mjeseca. Nakon sat vremena hoda primjetili smo kako se previše penjemo i hvatamo pogrešan smjer. Vidimo svjetla ostalih planinara kako prolaze kroz nizinu ispod nas. Promašili smo put, pa se spuštamo i tražimo pravi. Na sreću, nismo izgubili puno vremena, a ni volje. Zrake sunca polako su se nazirale iza snježnih vrhova. U cik zore stigli smo do snijega. Nakratko odmaramo, stavaljamo dereze, uzimamo cepine u ruke i navezani krećemo u koloni prema vrhu. Dolazimo pod vršne stijene nakon nešto više od 3 sata hoda. Mnogo planinara željnih vrha izazvalo je gužvu pa je završni uspon po stijeni potrajao. Kamena ploča podno Gospinog kipa bila je premala da svi stanemo, pa smo morali čekati da se jedni spuste kako bi se drugi mogli popeti. Litice oko vrha zahtjevale su mnogo umijeća i opreza. Po dolasku na vrh, čestitamo jedni drugima, fotografiramo se i brzo se spuštamo kako bi oslobodil mjesto drugim planinarima. Pogled prema vrhovima Alpa bio je stvarno prekrasan. Silazmo sa stijena i uzimamo kratak odmor. U međuvremenu se sa stijena spustila cijela ekipa pa zajedno silazimo natrag u dom. Po dolasku se častimo finom večerom i hladnim pivom. Gran Paradiso je osvojen i jedan zadatak je obavljen.
Sutradan ujutro spuštamo se natrag u kamp. Svi brzo jurimo pod tuševe iako je Ivica imao teoriju "da valja bit šporak i da je onaj koji je smislio sapune i pranje sve zabrljao jer sad šporki zaudaraju čistima". Vozimo se do Aoste, kratko se zadržavamo tamo, te nastavljamo do mjesta Breuil-Cervinia od kuda se žičarom dižemo na 3300 metara. Žičara nas dovozi do skijališta od kuda hodamo do planinarskog doma Teodulo. Vremenska prognoza je dobra i čini se da će sutrašnji uspon na Breithorn ponovo biti vrlo ugodan i pružiti nove vidike na Alpe.
U 6 sati krećemo prema Breithornu. Uspinjemo se uređenom skijaškom stazom oko dva sata. Upravo smo "upali" na trening Švicarske, Ruske i Slovenske skijaške reprezentacije. Naši su navodno na godišnjem odmoru. Prilično živo skijalište za ovo doba sezone. Pred nama je Mali Matterhorn, a s druge strane, nama za petama, veliki brat - Matterhorn ili Cervino kako ga zovu Talijani! Pravi div piramidalnog oblika sa suncem obasjanim rogom neodoljivo privlači, ali njegove strme litice kao da govore "Čuvaj se sinko!" i odbijaju mnoge pokušaje uspona. Na žalost ili možda na sreću nemamo u planu uspon na Matterhorn, ali i naš 4160 metara visok Breithorn pružit će lijepe vidike jer nas je Gospa nagradila još jednim prekrasnim danom. Nakon skijališta dočekala nas je ravnica, pa strmo uspinjanje na veliki snjegom prekriveni brijeg. Ovoga puta litice i kameni vrhovi su izostali pa je uspon bio relativno jednostavan. Cijela ekipa okupila se na vrhu u 10 sati i slavila naš veliki uspjeh. Fotoaparati su opet odradili svoje. Malo iz ovog kuta, malo iz onog, sad s ovom ekipom sad s onom, sad s jednom zastavom, sad s drugom. Sunce nas je grijalo tako da je bilo prilično ugodno i nismo se žurili jer rijetko se pruža prilika tako s visoka gledati sve te alpske vrhove - Mont Blanc, Gran Paradiso, Matterhorn, Liskamm, Pollux, Dufourspitze, Monte Rosu i ostale divove. Silazimo do Malog Matterhorna. Ekipa se vraća u dom, a Štef, Dražen i ja obilazimo ledenu galeriju i dižemo se do vidikovca - no, ovaj put liftom. Po povratku u dom čekale su nas nagradne pive i bianco (bijelo vino), a pala je i pjesma.
Iako su oba vrha uspješno osvojena još smo imali mnogo toga za obići i vidjeti. Zbog magle (možda i malo zbog umornih nogu) otkazali smo posjet podnožju Matterhorna. Žičarom smo se spustili u Breuil-Cerviniu. Padala je kiša pa smo se smjestili u mali kafić gdje su nam naši vodiči Darko i Dražen podijelili priznanja za uspone. Još smo obišli nekoliko dućana, te se zaputili prema jezeru Lago di Garda udaljenom 300-tinjak kilometara. Vožnja obalom jezera bila je izuzetno zanimljiva jer cesta prolazi kroz tridesetak tunela. U nekima čak postoje i raskrižja. Čak je i naš instruktor vožnje Ivan priznao da nikada nije vidio takvo nešto. Put nas je vodio do mjesta Arco i do istoimenog kampa gdje noćimo. Zauzimamo svoje mjesto, podižemo šatore, kuhamo finu večeru, a sve zalijevamo Pinotom. Vino je pokazalo jako dobro djelovanje pa nije trebalo puno da počne pjesma koja se orila cijelim kampom i prizivala znatiželjnike.
Ujutro smo zbrojili "ranjene" i sa ostatkom krenuli feratom do vrha Colodri iznad kampa. Uspon kroz stijene bio je poseban užitak. S vrha se vidi cijela dolina i stari grad Arco do kojeg smo se uputili kasnije.
Po povratku u kamp ekipa je odlučila da zbog loše vremenske prognoze ne ostajemo noćiti u kampu nego da se vraćamo kućama. Pakiramo stvari i pozdravljamo brda s nadom da ćemo im se uskoro vratit i zbrajamo dojmove još jednog vrlo lijepog izleta.
Pozdrav cijeloj ekipi - Nadi, Boženi, Darku x 2, Draženu x 2, Štefu, Srećku, Marijanu, Ivanu, Ivici i Zoranima.

PS. nadam se da se uskoro vidimo kod Darka u kleti :)

Igor Plantaš

Gran Paradiso i Breithorn (11. - 17.08.2007.)

Objavljeno: 20.08.2007. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.