Izvještaji s izleta :: Zima na Svetoj Geri

Stigao je tradicionalni Ninin izvještaj sa pohoda na Svetu Geru, pa pročitajte.

Zima na Svetoj Geri

Tradicionalnim pohodom na Sv. Geru 30.01.2005. službeno je otvoren "lov" na vrhove naše bliže i dalje okolice za 2005. Jedan prepun kombi i tri osobna automobila popunili su članovi našeg društva u nedjelju ujutro na smrznutim asfaltu našeg Štrosa. Sjećate se prošle godine - čaja i krafni ispred doma u Sošicama, e pa ni ove godine nismo ostali bez doručka (hvala sponzorima). Tako smo kako je tko brzo pojeo u grupicama krenuli na Geru. Polako znajući da nas ispred čekaju kolone planinara koje nećemo moći izbjeći tek do "prečaca" kojima mnogi neće ići, jer je cestom prohodnije i lakše, krenula i ekipa 4:1. Da, opet klipsam i hvatam korak sa dečkima...jadna sam vam i sirota. Što ću kad nema cura da izjednače omjer. Ispravka, nije bilo cura i ja znam da će ih na sljedećem izletu biti više, jel da?
Tako smo se po prhkom bijelom snijegu pentrali po običaju malo u koloni, malo sami. Nekako smo putem zbog u trenu privremene dekoncentracije produžili cestom i obišli livade. Što se i nije pokazalo kao veliki propust jer smo uspjeli u nekoliko navrata maknuti se automobilima, udahnuti malo ispušnih plinova da ne zaboravimo kako je to u gradu i hodati duže - kondicije radi. "Jel moraš kvocat?" - reče on. Moram.
Negdje pred misu stigli smo na vrh, presvukli mokre majice u skloništu i za vrijeme mise jeli na suprotnom zidu kapelice. Vjerujem da nam velečasni nije zamjerio, ipak on se dopeljal, ne. Amen.
I kako to i inače bude, raštrkana ekipa polako se skupljala pa je palo i zajedničko slikanje. Ko rukometna momčad posložili smo se i cap. Ma slika dostojna i za naslovnicu Planinara (samo teško se odlučit točno koja, znate ima ih više, za rezervu ako ona prva ne uspije i td.)
Natrag smo se odlučili za livade što mi je osobno bio najljepši dio izleta. Dubok snijeg, vidik na Plešivicu i Japetić pred nama, proklizavanja zbog nepažnje. Divota. U jednom sam trenu čak nadobudno htjela zaobići ljude ispred da stignem svoju famoznu četvorku i skoro zapela u zapuhu. Naravno dečki to nisu vidjeli (sva sreća jer bi mi se vjerojatno još i sad smijali).

U vatrogasnom domu dočekao nas je topli paprikaš i fino kuhano vino - hvala sponzorima - I KUHARICI, gdje smo sa Šumarima zaokružili još jedan tradicionalan izlet na Sv. Geru.
Ali to nije sve... priča završava tamo gdje je i sve počelo. Na smrznutom asfaltu našeg Štrosa, smrzo se jadan i Audi. No nakon žestoke borbe vrsnih kvazimehaničara i autoelektričara reanimacije je uspjela i Audi je vračen u život. Naravno, za to vrijeme grijala sam se u autu i slala pozitivne vibracije. Da ne bi netko rekao da nisam pomogla.

Nina
Objavljeno: 03.02.2005. 06:13 | Posljednja promjena: 16.11.2011. 20:14
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."