Izvještaji s izleta :: Zima na Svetoj Geri

Stigao je tradicionalni Ninin izvještaj sa pohoda na Svetu Geru, pa pročitajte.

Tradicionalnim pohodom na Sv. Geru 30.01.2005. službeno je otvoren "lov" na vrhove naše bliže i dalje okolice za 2005. Jedan prepun kombi i tri osobna automobila popunili su članovi našeg društva u nedjelju ujutro na smrznutim asfaltu našeg Štrosa. Sjećate se prošle godine - čaja i krafni ispred doma u Sošicama, e pa ni ove godine nismo ostali bez doručka (hvala sponzorima). Tako smo kako je tko brzo pojeo u grupicama krenuli na Geru. Polako znajući da nas ispred čekaju kolone planinara koje nećemo moći izbjeći tek do "prečaca" kojima mnogi neće ići, jer je cestom prohodnije i lakše, krenula i ekipa 4:1. Da, opet klipsam i hvatam korak sa dečkima...jadna sam vam i sirota. Što ću kad nema cura da izjednače omjer. Ispravka, nije bilo cura i ja znam da će ih na sljedećem izletu biti više, jel da?

Tako smo se po prhkom bijelom snijegu pentrali po običaju malo u koloni, malo sami. Nekako smo putem zbog u trenu privremene dekoncentracije produžili cestom i obišli livade. Što se i nije pokazalo kao veliki propust jer smo uspjeli u nekoliko navrata maknuti se automobilima, udahnuti malo ispušnih plinova da ne zaboravimo kako je to u gradu i hodati duže - kondicije radi. "Jel moraš kvocat?" - reče on. Moram.

Negdje pred misu stigli smo na vrh, presvukli mokre majice u skloništu i za vrijeme mise jeli na suprotnom zidu kapelice. Vjerujem da nam velečasni nije zamjerio, ipak on se dopeljal, ne. Amen.

I kako to i inače bude, raštrkana ekipa polako se skupljala pa je palo i zajedničko slikanje. Ko rukometna momčad posložili smo se i cap. Ma slika dostojna i za naslovnicu Planinara (samo teško se odlučit točno koja, znate ima ih više, za rezervu ako ona prva ne uspije i td.)

Natrag smo se odlučili za livade što mi je osobno bio najljepši dio izleta. Dubok snijeg, vidik na Plešivicu i Japetić pred nama, proklizavanja zbog nepažnje. Divota. U jednom sam trenu čak nadobudno htjela zaobići ljude ispred da stignem svoju famoznu četvorku i skoro zapela u zapuhu. Naravno dečki to nisu vidjeli (sva sreća jer bi mi se vjerojatno još i sad smijali).

U vatrogasnom domu dočekao nas je topli paprikaš i fino kuhano vino - hvala sponzorima - I KUHARICI, gdje smo sa Šumarima zaokružili još jedan tradicionalan izlet na Sv. Geru.

Ali to nije sve... priča završava tamo gdje je i sve počelo. Na smrznutom asfaltu našeg Štrosa, smrzo se jadan i Audi. No nakon žestoke borbe vrsnih kvazimehaničara i autoelektričara reanimacije je uspjela i Audi je vračen u život. Naravno, za to vrijeme grijala sam se u autu i slala pozitivne vibracije. Da ne bi netko rekao da nisam pomogla.

Nina
Objavljeno: 03.02.2005. | Posljednja promjena: 16.11.2011.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Izvještaji s izleta

Bojin kuk

Bojin kuk

Odluka da li krenuti u Sloveniju ili potražiti neko domaće odredište za naš društveni izlet u prosincu bila je dvojbena. Situacija oko COVID-a 19 i neizvjesnost koju je zaoštravanje mjera prouzročilo ponukala me da umjesto Vojkove koče i vrha Pleša (1262m) na Nanosu kao i ljubljanskog adventa u povratku ipak planiram izlet na Južnom Velebitu. Svi koji ste bili dio izleta vjerujem da ste pratili prognozu koja nam do petka nije bila naklonjena. Srećom, po ne znam koji put, naša se odlučnost da ne ostanemo kod kuće isplatila.

Vražji prolaz kroz kišu

Vražji prolaz kroz kišu

U 6 ujutro me probudila tutnjava kiše koja je lijevala kao iz kabla i čini se da govori "Kuda vi idete?!". Mi idemo u Vražji prolaz. Vodim Encijane, male planinare i njihove roditelje. Napokon smo nakon godinu i pol uspjeli organizirati izlet autobusom. Iako interes za izlet nije bio prevelik bilo mi je žao otkazati zbog onih koji su se prijavili i željno iščekivali ovaj izlet.

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.