Izvještaji s izleta :: Osvojen Triglav

Petero jaskanskih planinara Nikolina Lacković, Roland Vučinić, Dražen Lovreček, Stjepan Volarić i Igor Plantaš prošli vikend osvojili su vrh Triglava, unatoč lošim vremenskim prilikama. U nastavku pročitajte Ninin izvještaj.

Osvojen Triglav

Priznajem, nakon zadnjeg sastanaka sve me nešto bilo strah da li ću moći kondicijski izdržati i proći planiranu stazu. Kako je ipak bilo kasno za izvlačenje spremam ruksak i nakon nekoliko slabo prospavanih sati eto me zajedno sa četiri kršna momka na putu za Sloveniju. Naravno da sam pola puta prespavala.
Dan je bio vedar i tik ispred nas obasjan suncem uzdizao se vrh Triglava. Pogled kakav se kažu, rijetko viđa. U tom trenutku nestalo je i ono malo nevjerice u mojoj glavi i znala sam da sam upravo tamo gdje i trebam biti.
Prema početnom programu započinjemo uspon od Koče pri Savici (653m). Lokalni planinar, markacist, upozorava nas kako se zbog nedavnog požara uzrokovanog gromom, dio staze na Komarči (2306 m) obnavlja, te je staza zatvorena. Ipak, odaje nam i to da radovi počinju od 8:00 h i ako prođemo prije njih možemo se popeti do vrha. Ne gubeći vrijeme stavljamo ruksake na leđa i oko 7:30 već smo u podnožju Komarče, kao ne vidimo zabrane prolaska i krećemo ka vrhu. Serpentina prva, serpentina druga, treća, nakon šeste više ih ne brojim i pokušavam disati što normalnije. Pravog li izleta, odmah na početku ispustiš dušu pa ti se sve ono što te čeka čini prava sitnica. Za nekih sat i pol ispenjali smo Komarču i uspeli se na iznad 2.000 m.
Doručkovali smo pored Crnog jezera i uživali u čistoći prirode Alpskih planina koje su nam tek otvarale svoja vrata. Sada kad ne znam kako da dočaram svu ljepotu kojoj smo bili svjedoci, potvrđuje se ona poznata izreka da slika govori više od tisuću riječi. Ali i ta je slika tek mali djelić mozaika cvijeća, kamena, šume, vode i neba.
Sljedeću kratku stanku radimo u domu kod Triglavskih jezera, upisujemo se u knjigu i krećemo dalje prema domu na Doliču (2164 m) gdje namjeravamo prenoćiti. Vrijeme nas je služilo cijelim putem do prijevoja kada se naglo počelo oblačiti i sve je ukazivalo na kišu. Neki od nas su i na samu pomisao na oluju sa zadnjeg mjesta u koloni nekim divnim čudom izbili na čelo u sebi ponavljajući jednu jasnu rečenicu: nemoj padat, nemoj padat, molim te samo nemoj padat…. A što ćete, nije mi baš bilo svejedno, prvi puta iznad 2000 i odmah u oluju nije bilo u mom planu puta.

Oko 16:00 stigli smo u dom na Doliću i pretekli kišu. Dom je opskrbljen svime osim vodom, što je uzevši u obzir lokaciju poprilično nelogično. Većina soba je popunjena i mi dobivamo pet ležajeva u potkrovlju. Popili smo si svak enega Zlatoroga i malo si pojeli, pa otvorili kartu da vidimo što smo prošli i kuda ćemo sutra. Jednoglasno smo odlučili da u slučaju stabilnog vremena krećemo prema vrhu. U noći je padalo, ali mislim da smo već tada za stolom znali da sutra osvajamo vrh Triglava.

Tako je i bilo. Unatoč magli i zbog nje slabe vidljivosti u 7:00 krenuli smo prema vrhu. Savladali prvi dio i stigli do table - 1h vrh Triglava. Da, 1h klinova, sajli i mokrih stijena. Da ne zaboravim dan hoda iza nas i pune opreme na leđima. I unatoč svemu u 12h bili smo na vrhu, punih 2864 metra. Jednom riječju: gušt. Neopisiv gušt i zadovoljstvo. Kako je Rolandu, Igoru i meni ovo do sad najviši ispenjani vrh slijedilo je vatreno krštenje. Da, da dobili smo po guzici. Zasluženo.

Budući da je vjetar dosta puhao i nije izgledalo da će se vrijeme popraviti nismo se dugo zadržavali, te smo krenuli dolje. O samom silasku nemam puno reći. Zbog magle vidika nije ni bilo, a oči su nam ionako bile usmjerene samo prema stijeni. Svatko od nas planinu je doživio na svoj način. Jedno je sigurno, osjećaj strahopoštovanja bio je jedinstven. Strahopoštovanje koje vrijedi ne samo za stijene Triglava, već i za sve ove vrhove koji nas okružuju. One već osvojene i one koji nas tek čekaju. Kada smo vođeni Štefom stigli i do posljednjeg klina sa vrha pojurili smo u dom na Kredarici na još enega Zlatoroga (to nam je postala praksa…). U domu smo se naravno upisali u knjigu i krenuli dalje. Čeka nas još nekoliko sati hoda do Alježevog doma.

Spuštajući se na niže visine ostavili smo za sobom vrh Triglava zavijenog u oblake. Sunce se polako naziralo i ispred nas otvarao se vidik na okolne nimalo manje atraktivne vrhove. Malo po snijegu, malo po kamenu pa po travi i eto nas u podnožju. Svuda okolo nas uzdižu se masivne stijene i jedna posebna. Ona kojoj se ne vidi vrh, ali mi znamo kako izgleda i što skriva. Vrh planine koja nam je pružila dva dana slobode i mira, a sav napor se zbog toga isplatio. Dražen bi rekao: "Poštuj planinu i ona će te sama pustiti k sebi". Nas je pustila i hvala joj zbog toga.

Nina

Triglav (24. - 25.07.2004.)

Objavljeno: 30.07.2004. 01:00 | Posljednja promjena: 02.05.2006. 02:01
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari

Zavižan - zima 2020.

Zavižan - zima 2020.

Protekli smo vikend proveli na tradicionalnom zimskom izletu na Zavižan. Unatoč lošoj prognozi 15 članova odlučilo se na sve ili ništa. I isplatilo se, jer proveli smo predivna dva dana u ugodnom druženju u prekrasnom ambijentu. Bilo je odlično! Uostalom, može li na Velebitu biti ikako drugačije?

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Jedan sasvim (ne)običan školski izlet

Moram biti iskren da sam se pomalo plašio kako će nam pomicanje sata prošle subote izazvati organizacijske probleme i da će polazak prema Starigradu kasniti zbog pospanaca. Dojmovi koje smo u svojstvu organizatora Opće planinarske stekli o vama polaznicima, ovim su se izletom samo potvrdili. Svi na vrijeme, svi spremni i očito je kako ste usvojili ono što sam nekoliko puta na uvodmom predavanju ponovio: doći na vrijeme, doći na vrijeme i doći na vrijeme. Potrebno je pohvaliti vaš odličan odaziv i pozornost koju iskazujete predavačima i vodičima na izletima. Hvala vam svima na tome!

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Klek - kolijevka hrvatskog planinarstva i dom čudesnih bića iz bajki

Ove nedjelje 34 djece (s roditeljima čak 76!) u organizaciji HPD Jastrebarsko posjetilo je Ivanu Brlić Mažuranić i njenu kuću bajki u Ogulinu. U Ivaninoj kući upoznali smo i Bjesomara, bijesa svih bjesova. Bjesomar je bio dobar domaćin pa je svakome od nas otkrio njegove čudesne moći, od valjanja u blatnim lokvama, do pospremanja igračaka. Za uspomenu poklonio nam je i sliku našeg čudesnog lika.

Zavižan - zima 2019.

Zavižan - zima 2019.

Pravi je gušt zimski uspon na Zavižan. Svaki me puta razveseli što baš svi, bez obzira na vremenske uvjete ili smjer uspona, jedva čekamo taj izlet. Ove je godine organizirana poprečna tura od Gornje Klade preko Jezera na Krasno. Vrijeme je bilo idealno. Pravi Velebitski koktel. Nisu nam trebale krplje. Uspon je trajao nekoliko puta po 2,5h :) Silazak nešto manje. Putem smo stali na par rakija-gemišt-sok pauza, kako to već treba biti. Muškarci su u svemu parirali ženama, iako im nije bilo lako.

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Nova godina - nove odluke (Cesargradska gora)

Prvi izlet HPD Jastrebarsko ove godine bio je 13. siječnja na Cesargradsku goru u Zagorju s posjetom Kumrovcu. Dojmove sa svog prvog izleta te kako novogodišnje odluke mogu biti dobre prenosi vam "friška" planinarka Sanja Ravenščak.

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Rakov Škocjan i Postojnska jama

Da za dobro rapoloženje i zanimljivo provedeni dan nije potrebno mnogo pokazalo nam je i prošlo Štefanje. Posljednji izlet HPD-a Jastrebarsko za 2018. godinu odlučili smo organizirati u susjednoj Sloveniji. Koliko mala, toliko i raznolika ovoga puta ponudila nam je izuzetno lijepe prirodne fenomene narodnog parka Rakov Škocjan i susjedne Postojnske jame. Ako Vas put nanese od Ljubljane prema Kopru, svakako posjetite ovaj narodni park izuzetno dobro prometno povezan, u neposrednoj blizini autoceste i sa nekoliko vrlo interesantnih atrakcija. Ovoga nam puta Jasminka Kišić opisuje svoj doživljaj izleta.

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Austrija: Bischofshofen - Bad Gastein - Werfen

Koji uvod napraviti i što reći? Gledam izvještaje s ostalih izleta HPD-a Jastrebarsko i pokušavam dobiti inspiraciju da na najbolji način opišem svoj prvi izlet sa članovima spomenutog planinarskog društva. Dakle, prije par mjeseci suprug me obavijestio da smo postali članovi HPD Jastrebarsko, te da idemo malo do Austrije, tamo negdje u šestom mjesecu.

100 djece i roditelja na Zavižanu

100 djece i roditelja na Zavižanu

Nedjelja, 20. svibnja 2018. je dan koji će Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko dugo pamtiti. Rekordan broj planinara krenuo je na dva izleta. Jedan autobus prema Delnicama i okolnim vrhovima, a dva puna autobusa djece i roditelja na sjeverni Velebit.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Zimski uspon na Zavižan, 2018.

Dogode se određeni trenuci u našim životima na koje nismo u mogućnosti utjecati i u kojima nam ni vlastito znanje, iskustvo pa ni hrabrost ne mogu biti od pomoći. Situacije u kojima se oslanjamo na ljude koji u tom trenu mogu i znaju bolje i više od nas. Sretni smo kada takve ljude imamo uz sebe.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Slovenija - Julijske Alpe, Mala Tičarica i Komna, 2.7.2017.

Samo se mazohisti i planinari mogu probuditi tako rano, da bi prije svitanja, u 4 ujutro krenuli na izlet.

Do parkirališta kod Koče pri Savici (653 m), stigli smo za cca 3 sata, nepun sat ranije nego je bilo planirano. Uz to smo imali vremena i za kratak predah na odmorištu s kojeg se, okupan prvim jutarnjim suncem, lijepo vidio Triglav (2864 mnv), ponos Julijskih Alpa. 

Priča iz Austrije

Priča iz Austrije

Dugo očekivano jutro koje nas je trebalo ispratiti izvan lijepe naše nagoviještalo je da nas na našem planinarskom izletu očekuju dva prekrasan sunčana dana. A kako i ne bi kada smo uz jutarnja topla pozdravljanja poznatih i manje poznatih lica, spremanja stvari u autobus i iščekivanja nekih koji bi možda mogli malo i zakasniti donijeli toliko veselja i pozitivne energije koja nas je pratila do samog kraja.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Nepal trekking Annapurna Base Camp 2016.

Lidija Balija, članica HPD "Jastrebarsko", tijekom studenog posjetila je Nepal...

"Ovo putovanje sam čekala, ne biste vjerovali, punih 30 godina. Nepal je zemlja koju sam oduvijek osjećala kao svoju, meni blisku, jednostavno… da si pripadamo."

Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Jaskanski planinarski put, 30. - 31.5.2020.

Subota i nedjelja, 30. i 31.5.2020. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem, a koji će radi mjera suzbijanja SARS-CoV-2 virusa ovaj put biti malo drugačiji od uobičajenog. Zbog organizacije prijevoza obavezna je prijava na izlet. Noćenje u planinarskom domu Žitnica ovog puta nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.