Vijesti :: Putopisno predavanje Željka Bockovca 6.6.2024.

U četvrtak 6.6.2024. od 19 do 21 sat u Centru za kulturu Jastrebarsko održat će se predavanje i promocija knjige „Ekstrem“ našeg speleologa i alpinista Željka Bockovca - Bocka. 

Putopisno predavanje Željka Bockovca 6.6.2024.

Željko Bockovac rođen u Splitu, živio i djelovao u Makarskoj, Splitu i trenutno u Zagrebu. Bio je član HPD "Biokovo", jedan od osnivača Speleološko-alpinističkog kluba "EKSTREM", dugogodišnji član HPD "Mosor".

Osim najbližih vrhova okolnih planina, uspinjao se brojnim alpskim vrhovima, nekoliko puta bio na Mt. Blancu, ispenjao Matterhorn, Elbrus, Grossglocker te mnoge švicarske četritisućake, najviše vrhove Perua i Sjeverne Amerike, nepalske šesttisućake…

Bio je član, ali i organizator brojnih ekspedicija. Aktivan je član Vodičke službe, predavač u planinarskim i vodičkim školama, promotor planinarstva, autor brojnih članaka i knjiga klupska biografija “10 g. Ekstrema” i “Vodič i priče iz Cordillera Blance”. U svojoj trećoj knjizi “Ekstrem - zapisi s planinarskih i alpinističkih putovanja” između ostalog opisuje kako je klizio 250m niz Piz Berninu loveći cepin i nastojao da ne koči derezama te preživio potres od 7,8 stupnjeva po Richteru na Himalaji.

Knjiga „Ekstrem“ koja se sastoji se od 15 autobiografskih zapisa posvećenih planinarstvu i alpinizmu, koji su obilježili autorov život dobila je godišnju nagradu HPS-a koji je prepoznao vrijednost djela kao najveći doprinos planinarskoj publicistici u 2023. godini.

Nakon predstavljanja knjige i svojih alpinističkih doživljaja, knjiga će se moći kupiti po cijeni od 15€, s autorovim potpisom.

Objavljeno: 06.05.2024. | Posljednja promjena: 23.07.2024.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminuo Mirko Kos

Preminuo Mirko Kos

S tugom vas obavještavamo da je preminuo počasni predsjednik HPD Jastrebarsko - Mirko Kos. Posljednji ispraćaj je u četvrtak 27. lipnja 2024. u 16 sati na groblju u Jastrebarskom.

Obitelji izražavamo sućut u ime svih članova našeg planinarskog društva.

Stigle nove društvene majice

Stigle nove društvene majice

Pozivamo članove koji su naručili majice da ih podignu u salonu namještaja Aurelis u Klinča Selima (gdje se nalazi?) radnim danom od 8:30 - 14:30; 16:00 - 18:00 do petka 21.06. ili nakon 30.06.

Uplate se vrše isključivo na račun društva nakon preuzimanja majica!

Upute za plaćanje u prilogu.

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

U petak, 17.5.2024. održan je Sajam mogućnosti u Krašiću na igralištu OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac" u organizaciji Policijske postaje Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić i Općine Žumberak. Na sajmu mogućnosti djeci su se predstavljale udruge uključujući HPD Jastrebarsko. Učenici 4. razreda mogli su pogledati planinarsku opremu i dobiti odgovore na pitanja vezana uz planinarstvo, a održan je i nagradni kviz s pitanjima o planinama i planinarstvu koji je pripremila Maja Žalac. HPD Jastrebarsko predstavljali su Maja Žalac, Mia Šamec i Zvonimir Plantaš.

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma održat će se u petak 24. svibnja 2024. u planinarskom domu Žitnica na Japetiću. Polazak je u 17:45 s parkirališta kod Centrale, odnosno u 18 sati s Frgolovca. Nakon podjele diploma planira se domjenak i druženje.