Vijesti :: Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček član je Hrvatskog planinarskog društva "Jastrebarsko" 46 godina. Od mladih dana vrlo je aktivan u jaskanskom planinarstvu. Sudjelovao je u brojnim radnim akcijama na planinarskom domu Žitnica na Japetiću - izgradnji terase, elektrifikaciji planinarskog doma, uređenju interijera, izmjeni krovišta i pokrova. Sudionik je radnih akcija uređenja planinarskog doma Zavižan. Sudjelovao je u svim akcijama održavanja Sljemenske piramide na Japetiću i uređenju okoliša oko piramide.

Jedan je od osnivača Jaskanskog planinarskog puta, sudjelovao je u trasiranju i markiranju Jaskanskog planinarskog puta te kao suradnik u izdavanju Dnevnika JPP-a. Bio je dugogodišnji tajnik i predsjednik HPD Jastrebarsko, a trenutno je član Upravnog odbora i pročelnik Sekcije za Jaskanski planinarski put i održavanje pl. putova. Uz sve to administrator je obilaznice Jaskanski planinarski put.

Dao je velik doprinos kod uređenja vlasničkih odnosa pl. doma Žitnica i zemljišta oko piramide. Ima status markacista voditelja i sudjelovao je i vodio brojne akcije markiranja po Samoborskom i Žumberačkom gorju te i danas brine o održavanju pl. putova koje održava naše društvo. Zaštitar je prirode i organizator skupa zaštitara prirode "Slapnica 1996".

Bio je pročelnik Komisije za vodiče Hrvatskog planinarskog saveza. Organizator je i predavač u programima Opće planinarske škole. Organizator i vodič je brojnih društvenih izleta i ekspedicija. Licencirani vodič u kategorijama A, B i D. Sudionik i organizator je najpoznatije jaskanske planinarske ekspedicije Kilimanjaro 1996, zbog koje je HPD Jastrebarsko proglašeno najboljom sportskom ekipom Grada Jastrebarsko 1996. i 1997. godine.

2008. godine primio je priznanje HPS-a za najbolji društveni rad u planinarskoj organizaciji te zahvalnicu za doprinos u radu društva na Svečanoj sjednici povodom obilježavanja 60 godina HPD Jastrebarsko 12.12.2009.

Dražen je aktivan član Stanice planinarskih vodiča Karlovac, vodič instruktor HPS-a za A i B standard. Sudjelovao je i sudjeluje u redovnim tečajevima i ispitima školovanja za planinarske vodiče. Djelujući u okviru naše matične udruge, ali i Hrvatskom planinarskom savezu, ostavlja dubok trag u hrvatskom planinarstvu.

Čestitamo!

Dražen Lovreček primo plaketu HPS-a (17.02.2023.)

Objavljeno: 19.02.2023. | Posljednja promjena: 19.02.2023.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Šest novih markacistica

Šest novih markacistica

U organizaciji Komisije za planinarske puteve HPS-a i suorganizaciji HPD "Japetić" iz Samobora održan je 4. i 5. studenog 2023. u Samoboru tečaj za markaciste. Tečaj je pohađalo šest članica HPD Jastrebarsko: Sajima Golub, Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić i Marijana Valečić.

Nakon odslušanog teorijskog dijela i odrađenog prektičnog dijela sve članice su uspješno položile završni ispit te stekle diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Čestitamo!

Popis markacista HPD Jastrebarsko

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Pozivamo članove društva da ispune kratki upitnik sa izletima na koje bi željeli ići sljedeće godine. Na temelju vaših prijedloga Upravni odbor društva donijeti će plan izleta za 2024. godinu.

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

S tugom vas obavještavamo da nas je prerano napustio naš prijatelj Božidar Malešić Maki. U devet godina planinarskog članstva istaknuo se aktivnim djelovanjem kao planinarski vodič, markacist i član Upravnog odbora. Uvijek vedar i veseo ostat će zapamćen kod brojnih planinara s kojima je rado provodio vrijeme. Cijeloj obitelji izražavamo najiskreniju sućut.

Posljednji ispraćaj je u utorak 10. listopada 2023. u 14 sati na groblju u Pavlovčanima. 

Preminuo Mladen Ringel

Preminuo Mladen Ringel

S tugom vas obavještavamo da je preminuo Mladen Ringel, istaknuti član HPD Jastrebarsko. U rad društva se aktivno uključio krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Sudjelovao je na radnim akcijama održavanja doma i markacija. Bio je sudionik brojnih izleta, na Klek, Triglav, cijeli Gorski Kotar, Velebit i VPP, Jalovec, Kopaonik, ZPP itd.

Pogreb će biti 3. listopada u 14 sati na jaskanskom groblju.

Prijavite se na tečaj za markaciste

Prijavite se na tečaj za markaciste

Oduvijek ste se pitali kako su "izrasle" markacije na drveću po planinarskim putevima? Koristi li se šablona da bi dobili savršeno okruglu markaciju? Nastaju li bojom iz spreja ili korištenjem najobičnijeg kista? Tko postavlja putokazne ploče?

Možda i znate odgovore na ova pitanja, ali HPD Jastrebarsko svakako treba još ruku kako bi uspješno održavalo preko 50 kilometara planinarskih puteva. Mislite da možete pomoći? Prijavite se na dvodnevni tečaj za markacista koji će biti u Samoboru, 4. i 5. studenog 2023.

Svi na Japetić

Svi na Japetić

HPD “Japetić” organizira još jedan u nizu slavljeničkih izleta i to pod sloganom “Svi na Japetić!”. Samoborci pozivaju da im se pridružimo i zajedno obilježimo jubilej.