Vijesti :: Obilježavanje Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko poziva vas na radnu akciju na Japetiću povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj. Polazak na akciju je u subotu 21.5.2022. u 8 sati s parkirališta u Ulici bana J. Jelačića, kod Centrale. Početak radova je u 9 sati kod planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 

Za sve sudionike ćemo osigurati topli obrok, a vaš dolazak molim najavite organizatorima na mail hpd.jastrebarsko@gmail.comU slučaju većeg interesa organizirat će se prijevoz autobusom od Centrale do Japetića.

Radna akcija organizira se pod pokroviteljstvom Sportske zajednice Grada Jastrebarsko.

Obilježavanje Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj

Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko upravitelj je i održavatelj brojnih planinarskih staza i putova, poučnih staza kao i planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Tu su još i dvije razgledne piramide od kojih je jedna smještena na vrhu Japetića, a druga na vrhu Plešivice. U nastojanju da ove staze, putovi i objekti budu sigurni i dostupni svim izletnicima, posjetiteljima i planinarima tijekom svih godina našeg postojanja, kroz naše brojne aktivnosti ove putove uređujemo, markiramo, vodimo ih u registru planinarskog saveza kao točno definirane i evidentirane. Svojim radom populariziramo cijelo područje Jaskanskog dijela gorja, ali i cijelo područje Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Svi su naši objekti i staze u obuhvatu zaštićenog područja, te ih kao takve brižno čuvamo i održavamo.Posljednjih godina primijećen je povećani interes za posjet ovih gorskih predjela i planinarskog doma Žitnica, a činjenica da među posjetiteljima ima priličan broj izletnika koji nisu navikli na ponašanje izvan urbanih naselja povremeno stvara probleme, posebice pri tom mislim na neodgovorno ostavljanje smeća i ambalaže, kretanje van označenih putova, branje i uništavanje bilja, te na kraju i neodgovorno upravljanje terenskim motornim vozilima.

Zbog velikih promjena koje čovjek uzrokuje u prirodi i prekomjernog korištenja prirodnih resursa dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže. To se prije svega očituje u sve bržem nestajanju i izumiranju vrsta na Zemlji.

Neke biljne i životinjske vrste ugrožene zbog izravnog utjecaja na njihove populacije (lov, uzimanje iz prirode, unos novih predatora u ekosustave u kojima ih prije nije bilo i sl.), a neke zbog neizravnih utjecaja kao što su gubitak staništa, klimatske promjene i drugo. Gubitak biološke raznolikosti negativno utječe i na čovjeka. Kako bi se usporio nestanak vrsta na Zemlji, na razini pojedinih država, ali i međunarodnoj razini, donose se propisi i mjere za zaštitu vrsta i njihovih staništa.

Ujedinjeni narodi proglasili su Međunarodni dan bioraznolikosti 1993. godine kako bi se podigla svijest i razumijevanje o važnosti biološke raznolikosti. Datum obilježavanja odabran je u spomen na 22. svibnja 1992. godine kada je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti Ujedinjenih naroda kojom su se zemlje potpisnice (među kojima je i Hrvatska) obvezale na poduzimanje mjera nužnih za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti. Od 2003. godine se, Odlukom Hrvatskog Sabora, na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Promjenom načina života, iseljavanjem stanovništva ovih ruralnih krajeva u urbana naselja i gubitkom stočnog fonda došlo je do širenja rubnih dijelova šuma koje obrastaju prostore. Lokalno stanovništvo više ne održava livade i pašnjake, a biljne vrste polako nestaju. Kako bi na sve ove probleme ali i na važnost aktivnosti koje Hrvatsko planinarsko društvo Jastrebarsko provodi skrenuli pažnju, pozivamo sve zainteresirane volontere na obilježavanje Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj koje ćemo prigodno obilježiti u subotu 21. svibnja 2022. 

Ono što primarno u ovoj akciji pokušavamo zaštiti biološka je raznolikost pašnjačkih brdskih livada na mikrolokaciji planinarskog doma Žitnica i vršnog dijela Japetića. Čišćenje rubnih dijelova livade Žitnica i vršne livade zahtijeva mnogo ruku i nešto alata koji imamo svi kod kuće. Ponesite vile, trsne ili voćarske škare, motorne trimere, grablje, zaštitnu odjeću i rukavice. Pridružite se, učinite zajedno sa nama nešto korisno i dobro se zabavite.

 

 
Objavljeno: 10.05.2022. | Posljednja promjena: 13.05.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.