Vijesti :: In Memoriam – Nikola Žunac

Nedavno nas je napustio g. Nikola Žunac koji je bio naš dugogodišnji član i potpredsjednik društva. Velike zasluge ima u postupku uknjižbe vlasništva planinarskog doma Žitnica 2009. godine čime je dom i zemljište postalo stopostotno vlasništvo našeg društva. 

Neka mu je laka hrvatska zemlja. U ime HPD Jastrebarsko izražavamo sućut obitelji i prijateljima. 

U Jaski i cijelom jaskanskom kraju bolno je odjeknula vijest o odlasku u vječnost uglednog pravnika Nikole Žunca, koji je u petak, 7. svibnja 2021, u jednoj zagrebačkoj bolnici izgubio bitku sa zlokobnim virusom.

Nikola Žunac bio je izuzetno značajna osoba u društvenom, pravosudnom, kulturnom i sportskom životu grada Jastrebarskog i jaskanskog kraja. Dijete Gornje Jaske i Sajmišta, potomak glasovite ugostiteljske obitelji Žunac, peti od šestero braće i sestara, rodio se 24. siječnja 1939. u Jastrebarskom, u kojem je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Karlovcu, a Pravni fakultet u Zagrebu.
 
Kao pravnik radio je u Slunju (tadašnja općinska uprava) i Karlovcu (Opće trgovačko poduzeće), ali je većinu radnog vijeka proveo u rodnom gradu, svojoj Jaski. Istinski doajen jaskanskog pravosuđa i pravne struke, ostavio je neizbrisiv trag u svim vidovima pravničkog djelovanja. Radio je u tadašnjoj općinskoj upravi kao imovinsko-pravni referent, savjetnik za komunalne i privredne poslove te kao predsjednik Općinskog komiteta za privredu. Bio je javni pravobranitelj i sudac Općinskog suda Jastrebarsko. Istaknuti odvjetnik, odvjetničku karijeru započeo je kao suradnik legendarnog jaskanskog odvjetnika Jurja Rendulića, a nakon toga je dugi niz godina vodio vlastiti odvjetnički ured.
 
Nikolina rodna kuća i dvorište obitelji Žunac desetljećima su bili pravi dom nogometaša Jaske, Jastreba i svih momčadi koje su gostovale na Sajmištu. Iskreni zaljubljenik u svoj voljeni grad, godinama je bio predsjednik Mjesne zajednice Jastrebarsko, koja je u tom razdoblju ostvarila mnoge zapažene rezultate. Bio je osnivač i igrač Nogometnog kluba Jastreb, trostrukog pobjednika općinske Ljetne lige (1963, 1965, 1966) te igrač Nogometnog kluba Jaska.
 
Jedan je od osnivača i prvi predsjednik Akademskog kluba Jastrebarsko, rasadišta mnogih jaskanskih kulturnih i sportskih društava (kazalište, tamburaški orkestar, rukometni, stolnoteniski i šahovski klub) i nositelja brojnih kulturnih i sportskih priredbi. Istaknuti član Dobrovoljnog društva Jastrebarsko, viši vatrogasni časnik i predavač na brojnim vatrogasnim tečajevima, bio je godinama potpredsjednik društva i jedan od najzaslužnijih za njegov napredak i razvoj u razdoblju od 1966. do 1990.
 
Veliki prijatelj planinarenja, godinama je bio istaknuti član i potpredsjednik Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, a djelovao je i kao predsjednik Kinološkog društva Jastrebarsko. Bio je jedan od pionira višestranačja u našem gradu, jedan od osnivača i prvi predsjednik općinskog Ogranka Hrvatske narodne stranke. Na prijedlog jaskanskog Ogranka Matice hrvatske nagrađen je 2014. Plaketom Grada Jastrebarskog. 

Nikola Žunac bio je izuzetno omiljena osoba, "živa enciklopedija", oboružan sjajnom memorijom i svim mogućim podacima o naseljima i žiteljima cijelog jaskanskog kraja, od Kupe do Svete Gere. Nadasve je bio zaljubljen u svoj rodni Jastrebgrad. Mudar, razložan i odmjeren sugovornik, mogao je  satima razgovarati o povijesti svake kuće i svake obitelji od Sajmišta do Trešnjevke, a njegovo izlaganje bilo je prožeto brojnim anegdotama i osebujnim humorom.
 
Za potpisnika ovih redaka Nikola je bio više od starijeg brata, zajedno sa svojim dragim bratićem i najboljim prijateljem Stjepanom Medvedovskim nezamjenjivi uzor i mentor u mojim tinejdžerskim danima. Na njegovom pisaćem stroju i na njegov poticaj napisao sam svoje prve reportaže i bez njega vjerojatno nikada ne bih postao novinar i pisac. Od njega sam u svim prijepornim životnim situacijama dobio najbolje, nepogrešive savjete.
 
Dragi Nikola, tvoji najdraži, tvoja obitelj, sin Mislav, snaha Željka, unučice Josipa, Nika i Tena, sestra Trešnja, tvojih dvanaestero nećakinja i nećaka, tvoji brojni prijatelji, susjedi i znanci, tvoja Jaska i cijeli jaskanski kraj, nikada te neće zaboraviti i ostat ćeš vječno u našem sjećanju.
 
Sretan ti put i doviđenja, dragi Nikić! Pozdravi sve naše tamo gore! Ima ih tamo već više nego u ovoj Dolini suza. Neka ti Svevišnji podari vječni mir, a Marija svibnja kraljica neka te uzme pod svoje okrilje!

Nino Škrabe
Objavljeno: 10.05.2021. | Posljednja promjena: 10.05.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.