Vijesti :: Obavijesti članovima

Drage kolegice i kolege planinari, dragi prijatelji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko, dragi posjetitelji Japetića i planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Uskoro se bliži godina dana od kako je život promijenio naše navike, a druženja na koja smo godinama navikli danas se čine kao nedostižan luksuz. Dva snažna potresa koja smo i sami osjetili dodatno su umrtvili sve naše pojedinačne napore da se život vrati u normalu i da sve bude kao prije tako zločeste i nepredvidive 2020. godine. Iza nas je teška godina prepuna odricanja i teških odluka, uzrokovanih brigom za egzistenciju i za naše bližnje, a građanska odgovornost utjecala je i na odluke Upravnog odbora Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. 

Tako smo već od proljeća obustavili sve programe izleta sa djecom, a potom i društvene izlete, uključivo i odlično prihvaćen program izleta naših članova umirovljenika. Mjere ograničenja socijalnih kontakata izrečene od strane Stožera civilne zaštite, ali i preporuka Hrvatskog planinarskog saveza još uvijek ne stvaraju preduvjete za normalizaciju naših aktivnosti. Svi se nadamo da će skori početak proljeća i epidemiološka situacija stvoriti preduvjete za barem dio uobičajenih aktivnosti, pa vjerujmo da će tako i biti.

Nakon gotovo tromjesečne pauze prošlog je petka održan sastanak članova Upravnog i Nadzornog odbora, a na kojem se razmatralo nekoliko tema bitnih za rad i funkcioniranje društva u nadolazećoj godini. Kako nam je svima zbog izostanka društvenih aktivnosti onemogućen kontakt, koristim ovu priliku informirati vas o dogovorenom.

1. KUĆNI RED U I OKO PLANINARSKOG DOMA

Naši zakupnici, obitelj Ivanušević stvorili su preduvjete da im je pružanje ugostiteljskih usluga u planinarskom domu dozvoljeno u ograničenom obliku. Nemogućnost odlaska u udaljenije destinacije ili inozemstvo napravili su svojevrsni izletnički stampedo u kojem smo svjedoci nepoznavanja elementarnih planinarskih načela zbrinjavanja otpada, vođenja pasa na povodcima i susretima sa motoriziranim vozačima. Obzirom na brojnost posjetitelja gorja i planinarskog doma, ovdje se radi o neznatnom broju neodgovornih izletnika. Društvo će uskoro, kao formalni vlasnik doma uvesti promjene u pravilima prihvatljivog načina ponašanja u okolici doma, što će se manifestirati kroz svojevrsni kućni red na korist svima nama. Pozivam ovdje i sve zainteresirane skupine da svojim prijedlozima pomognu u rješavanju problema suživota svih kategorija posjetitelja prijedlogom na mail hpd.jastrebarsko@gmail.com.

2. RADNE AKCIJE

2020. godina nije bila toliko plodna po broju realiziranih izleta, ali je sa druge strane mnogo napravljeno u održanim radnim akcijama. Ako ste pratili obavijesti, uređene su sve spavaonice u kojima su obnovljeni i zamijenjeni stari kreveti, a na njih postavljeni novi madraci. Zbog blizine planinarskih putova koje održavamo, lakše organizacije transfera i broja ljudi koji sudjeluje, prva od ponuđenih aktivnosti društva i u 2021. godini su radne akcije. Očekuju nas redovna održavanja putova, uređenje okoliša planinarskog doma Žitnica i platoa oko piramide.

3. DONACIJE

Prošla je godina obilježena izgradnjom novog planinarskog skloništa "Miroslav Hirtz" na Bijelim stijenama koji je i nositelj Godišnje nagrade HPS-a za najbolju planinarsku kuću. Odlukom UO, a temeljem zamolbe HPD-a Kapela u ožujku 2020. godine doniran je novčani iznos od 1.000,00 kn na ime pomoći za izgradnju. Isto tako UO prošlog petka donosi odluku o jednokratnoj pomoći uplatom iznosa od 2.000,00 kn korisniku HPD Zrin iz Petrinje na ime pomoći za obnovu planinarskog doma "Matija Filjak" na Hrastovičkoj gori koji je oštećen u potresu https://www.hps.hr/vijesti/12773/ostecen-planinarski-dom-matija-filjak-na-hrastovickoj-gori/ . Netko će reći, sredstva su mala, no iz aspekta našeg proračuna ona čine značajan udio u našim izvorima financiranja.

4. GODIŠNJA SJEDNICA SKUPŠTINE DRUŠTVA

Poznavajući činjenicu koliko nam svima susret na našoj sjednici Skupštine društva mnogo znači i to prije svega radi prisjećanja aktivnosti u protekloj godini i druženja, nisam razmišljao o opciji elektroničke sjednice. Statutarna obveza je sazvati godišnju sjednicu u ovoj kalendarskoj godini. Ako se ostvare epidemiološki uvjeti u proljetnim mjesecima vjerojatnost da sjednicu održimo u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko je velika, a u drugom slučaju ostaje nam prostor na Žitnici gdje ćemo potencijalno sazvati prvu sjednicu Skupštine na otvorenom, što isto tako nudi poseban doživljaj.

 

Za primijetiti je bilo kroz sve ove mjesece koji su obilježeni pandemijom koronavirusa da je članstvo samoorganizirano obilazilo planinske i gorske vrhove diljem Hrvatske, u okviru dozvoljenog. Posebno nas veseli da je u tim aktivnostima primijećen veliki angažman naših članova koji su bili polaznici Opće planinarske škole ili aktivni članovi koji su i ranije redovito sudjelovali na društvenim izletima. Ova je populacija pokazala najviši standard ponašanja u prirodi, usvojila je osnovne norme ponašanja i etiku koja nam je nužna u planini. Iza njih je planina ostala čista, a svojim su ponašanjem doprinijeli ukupnom doživljaju koji se od ovakvih aktivnosti i očekuje, a nama koji smo sudjelovali u školovanju, izuzetno je veliko zadovoljstvo vidjeti izvrsne rezultate.

Pandemija je uvjetno pomogla i organizatorima izleta da otkriju neke nove domaće izletničke destinacije za koje već postoje planovi. Uz već ranije odgođene za koje čekamo realizaciju i vaš dobar odaziv ne sumnjam u bolje dane koji su pred nama.

Do tada pozdrav svima, HEJ LOP!

Jadranko Šeper
Objavljeno: 08.02.2021. | Posljednja promjena: 20.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Prva pomoć - predavanje

Prva pomoć - predavanje

U četvrtak 4. travnja 2024. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko održat će se predavanje prve pomoći u sklopu opće planinarske škole. Predavanje će održati ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, spec. hitne medicine.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Narudžba društvenih majica

Narudžba društvenih majica

Online obrazac za narudžbu društvenih majica aktivan je do nedjelje 7. travnja 2024. U obrascu za narudžbe možete odabrati vrstu materijala, model, veličinu i boju željene majice.

Uz majice u ponudi su i inox lončići sa karabinerom. Lončići sadrže logotip društva, a sa druge strane personalizirani tekst - vaše ime.