Završila opća planinarska škola

U srijedu, na Praznik rada, dodjelom diploma kod planinarskog doma Bijele stijene u Tuku završena je opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Četvrta po redu planinarska škola u posljednjih 7 godina privukla je rekordnih 36 polaznika od čega je 33 uspješno završilo tromjesečni program. Na završnom izletu ili maturalcu, kako ga od milja zovemo, obišli smo Samarske stijene - pravi netaknuti biser Hrvatske. Uživali smo u lijepom vremenu, penjanju u stijenama, šetnjom divljinom i pogledima na okolne vrhunce.

Završila opća planinarska škola

Tijekom dvadeset sati predavanja i sedam dana izleta polaznici su naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete. Na koji se način kretati po raznim terenima, kako se samoosigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pružiti prvu pomoć i postupati u slučaju nesreće. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu, orijentaciju pomoću kompasa i karte te penjali na umjetnoj stijeni "Tomislav Galović".

Znanja i vještine su vrlo uspješno i brzo usvajane, unatoč tome što je ova generacija većinom bila sastavljena od polaznika sa malo planinarskog iskustva. Rezultati završnog ispita to su pokazali. Većina je imala vrlo visok postotak točnih odgovora na pismenom dijelu ispita, spretno su vezivali čvorove i orijentirali se pomoću kompasa i karte.

Čestitam svim školarcima na zasluženoj diplomi, želim puno dana provedenih u planinama i da nastave s angažmanom u društvu - sudjelovanjem na izletima, radnim akcijama i ostalim planinarskim aktivnostima.

Posebnost ove škole je što smo dodatno proširili instruktorski kadar novim društvenim vodičima koji su se po prvi puta našli (i snašli) u ulozi predavača i demonstratora. Od 2012. godine kada smo oživjeli planinarsku školu nakon dvanaest godina stanke, kroz četiri generacije diplomu je steklo 125 planinara. Pokazalo se da škole uvelike pomažu u regrutiranju novih članova, povezivanju planinara i pozitivnoj promidžbi društva. Zasad uspješno održavamo školu svake dvije godine i nadam se da će tako i ostati.

Zahvaljujem predavačima, članovima HPD Jastrebarsko - Ivi Karači, Franji Novoselu, Gordani Pavković Pasecky te gostujućim predavačima - Alanu Čaplaru (HPD Željezničar, Zagreb), Maji Grba-Bujević (ravnateljica HZHM-a), Damiru Basari (Osmica, Karlovac), Vladimiru Novaku i Boži Niklu (HGSS); vodičima Ranku Borozanu, Manueli Budišćak, Nikolini Kordić, Snježani Nikl, Rolandu Vučiniću i Jadranku Šeperu, penjačima Hrvoju Dimnjakoviću, Danijelu Dimnjakoviću, Jeleni Dimnjaković, Domagoju Dimnjakoviću, Mislavu Ribaru, Nikolini Vučinić; blagajnici Dijani Šamec Jurmanović, a posebno voditelju škole Draženu Lovrečeku koji su nesebično prenosili svoje znanje i vještine školarcima i omogućili da se program škole što kvalitetnije prezentira.

Hvala ravnateljici Srednje škole Jastrebarsko, Đurđici Lončarić, na ustupljenom prostoru za održavanje predavanja i ispita.Igor Plantaš

Samarske stijene (01.05.2019.)

Objavljeno: 02.05.2019. 20:47 | Posljednja promjena: 25.03.2021. 22:31
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari
Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Subota i nedjelja, 8. - 9.5.2021. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem. Noćenje u planinarskom domu Žitnica nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.