Vijesti :: Završila opća planinarska škola

U srijedu, na Praznik rada, dodjelom diploma kod planinarskog doma Bijele stijene u Tuku završena je opća planinarska škola u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Četvrta po redu planinarska škola u posljednjih 7 godina privukla je rekordnih 36 polaznika od čega je 33 uspješno završilo tromjesečni program. Na završnom izletu ili maturalcu, kako ga od milja zovemo, obišli smo Samarske stijene - pravi netaknuti biser Hrvatske. Uživali smo u lijepom vremenu, penjanju u stijenama, šetnjom divljinom i pogledima na okolne vrhunce.

Završila opća planinarska škola

Tijekom dvadeset sati predavanja i sedam dana izleta polaznici su naučili kako se pripremiti i opremiti za izlete. Na koji se način kretati po raznim terenima, kako se samoosigurati na zahtjevnim usponima te kako koristiti tehničku opremu. Imali su prilike čuti zanimljivosti iz povijesti, geografije, meteorologije i speleologije. Kako pružiti prvu pomoć i postupati u slučaju nesreće. Uvježbali su vezivanje čvorova i njihovu primjenu, orijentaciju pomoću kompasa i karte te penjali na umjetnoj stijeni "Tomislav Galović".

Znanja i vještine su vrlo uspješno i brzo usvajane, unatoč tome što je ova generacija većinom bila sastavljena od polaznika sa malo planinarskog iskustva. Rezultati završnog ispita to su pokazali. Većina je imala vrlo visok postotak točnih odgovora na pismenom dijelu ispita, spretno su vezivali čvorove i orijentirali se pomoću kompasa i karte.

Čestitam svim školarcima na zasluženoj diplomi, želim puno dana provedenih u planinama i da nastave s angažmanom u društvu - sudjelovanjem na izletima, radnim akcijama i ostalim planinarskim aktivnostima.

Posebnost ove škole je što smo dodatno proširili instruktorski kadar novim društvenim vodičima koji su se po prvi puta našli (i snašli) u ulozi predavača i demonstratora. Od 2012. godine kada smo oživjeli planinarsku školu nakon dvanaest godina stanke, kroz četiri generacije diplomu je steklo 125 planinara. Pokazalo se da škole uvelike pomažu u regrutiranju novih članova, povezivanju planinara i pozitivnoj promidžbi društva. Zasad uspješno održavamo školu svake dvije godine i nadam se da će tako i ostati.

Zahvaljujem predavačima, članovima HPD Jastrebarsko - Ivi Karači, Franji Novoselu, Gordani Pavković Pasecky te gostujućim predavačima - Alanu Čaplaru (HPD Željezničar, Zagreb), Maji Grba-Bujević (ravnateljica HZHM-a), Damiru Basari (Osmica, Karlovac), Vladimiru Novaku i Boži Niklu (HGSS); vodičima Ranku Borozanu, Manueli Budišćak, Nikolini Kordić, Snježani Nikl, Rolandu Vučiniću i Jadranku Šeperu, penjačima Hrvoju Dimnjakoviću, Danijelu Dimnjakoviću, Jeleni Dimnjaković, Domagoju Dimnjakoviću, Mislavu Ribaru, Nikolini Vučinić; blagajnici Dijani Šamec Jurmanović, a posebno voditelju škole Draženu Lovrečeku koji su nesebično prenosili svoje znanje i vještine školarcima i omogućili da se program škole što kvalitetnije prezentira.

Hvala ravnateljici Srednje škole Jastrebarsko, Đurđici Lončarić, na ustupljenom prostoru za održavanje predavanja i ispita.

Igor Plantaš

Samarske stijene (01.05.2019.)

Objavljeno: 02.05.2019. | Posljednja promjena: 28.05.2022.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.