Vijesti :: Putopisno predavanje Annapurna circuit

Pozivamo vas na putopisno predavanje Gordane Pavković Pasecky - Annapurna circuit koje će se održati u petak 18. siječnja 2019. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko, Ulica Dr. Franje Tuđmana 9.

Putopisno predavanje Annapurna circuit

Masiv Annapurne čini niz fascinantnih planinskih vrhova u lancu Himalaje u Nepalu od kojih je najviši Annapurna I, s 8091 mnv, Annapurna II-IV i Annapurna Jug, zatim Gangapurna, Tilicho Peak, Machapuchare, Tukuche peak kao i drugi vrhovi koji bude strahopoštovanje, privlače alpiniste, planinare i avanturiste iz cijelog svijeta.Sam masiv Annapurne i okolna područja zaštićeni su unutar 7629 km² (Annapurna Conservation Area Project, ACAP), prve i najveće zaštićene zone u Nepalu, utemeljene 1986. godine. Zaštićenom zonom Annapurne prolazi nekoliko značajnih staza za treking, uključujući i Annapurna Circuit, jednu od najpoznatijih na svijetu. Staze vode kroz različite klimatske zone i krajolike, zanimljiva sela, viseće mostove, morene, ledenjačke doline, sipare, strme litice i prijevoje, pustinjsku golet, uz budističke molitvene mlinove i chortane, hinduističke hramove, divlje rijeke i tople izvore. Putem se upoznaju različite kulture i običaji, različiti narodi, a sam treking nije samo uobičajeno pješačenje nego i intenzivno duhovno iskustvo.U listopadu i studenom 2018. naša je Gordana propješačila najzanimljivije treking rute u masivu Annapurne: - Annapurna circuit trek s pohodom na Tilicho jezero - popularni kružni put oko masiva Annapurne u trajanju od 18 dana. Kružna staza se penje do 5416 mnv, na Thorong La Pass, ledenjački prijevoj na južnom rubu tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline, prolazi Donjim Mustangom i u cijelosti okružuje masiv. - Annapurna bazni kamp trek (ABC), vezno preko Poon Hilla, u trajanju od 8 dana. Slikoviti put preko tisuća stepenica do „svetišta“ Annapurne, baznog ishodišta mnogih ekspedicija prema vrhu.Ovim je putovanjem Gordana prije svega sebi dokazala da vrijedi vjerovati i truditi se da se snovi ispune. Svima nam je naime unutar jaskasnkih planinarskih krugova poznato koliko je Gordana priželjkivala ovo iskustvo, stoga sa nestrpljenjem očekujemo da nam ispriča svoje doživljaje i nezaboravna iskustva koja su obilježila njeno putovanje.Zahvaljujemo ispred Hrvatskog planinarskog društva i Centru za kulturu Jastrebarsko, sa ravnateljicom Nikolinom Ribarić što su prepoznali vrijednost ovog putopisnog predavanja i pomogli nam oko organizacije. Vidimo se u Centru za kulturu, velika dvorana 18. siječnja.Namaste !

Objavljeno: 02.01.2019. | Posljednja promjena: 02.01.2019.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.