Vijesti :: Putopisno predavanje Annapurna circuit

Pozivamo vas na putopisno predavanje Gordane Pavković Pasecky - Annapurna circuit koje će se održati u petak 18. siječnja 2019. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko, Ulica Dr. Franje Tuđmana 9.

Putopisno predavanje Annapurna circuit

Masiv Annapurne čini niz fascinantnih planinskih vrhova u lancu Himalaje u Nepalu od kojih je najviši Annapurna I, s 8091 mnv, Annapurna II-IV i Annapurna Jug, zatim Gangapurna, Tilicho Peak, Machapuchare, Tukuche peak kao i drugi vrhovi koji bude strahopoštovanje, privlače alpiniste, planinare i avanturiste iz cijelog svijeta.Sam masiv Annapurne i okolna područja zaštićeni su unutar 7629 km² (Annapurna Conservation Area Project, ACAP), prve i najveće zaštićene zone u Nepalu, utemeljene 1986. godine. Zaštićenom zonom Annapurne prolazi nekoliko značajnih staza za treking, uključujući i Annapurna Circuit, jednu od najpoznatijih na svijetu. Staze vode kroz različite klimatske zone i krajolike, zanimljiva sela, viseće mostove, morene, ledenjačke doline, sipare, strme litice i prijevoje, pustinjsku golet, uz budističke molitvene mlinove i chortane, hinduističke hramove, divlje rijeke i tople izvore. Putem se upoznaju različite kulture i običaji, različiti narodi, a sam treking nije samo uobičajeno pješačenje nego i intenzivno duhovno iskustvo.U listopadu i studenom 2018. naša je Gordana propješačila najzanimljivije treking rute u masivu Annapurne: - Annapurna circuit trek s pohodom na Tilicho jezero - popularni kružni put oko masiva Annapurne u trajanju od 18 dana. Kružna staza se penje do 5416 mnv, na Thorong La Pass, ledenjački prijevoj na južnom rubu tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline, prolazi Donjim Mustangom i u cijelosti okružuje masiv. - Annapurna bazni kamp trek (ABC), vezno preko Poon Hilla, u trajanju od 8 dana. Slikoviti put preko tisuća stepenica do „svetišta“ Annapurne, baznog ishodišta mnogih ekspedicija prema vrhu.Ovim je putovanjem Gordana prije svega sebi dokazala da vrijedi vjerovati i truditi se da se snovi ispune. Svima nam je naime unutar jaskasnkih planinarskih krugova poznato koliko je Gordana priželjkivala ovo iskustvo, stoga sa nestrpljenjem očekujemo da nam ispriča svoje doživljaje i nezaboravna iskustva koja su obilježila njeno putovanje.Zahvaljujemo ispred Hrvatskog planinarskog društva i Centru za kulturu Jastrebarsko, sa ravnateljicom Nikolinom Ribarić što su prepoznali vrijednost ovog putopisnog predavanja i pomogli nam oko organizacije. Vidimo se u Centru za kulturu, velika dvorana 18. siječnja.Namaste !

Objavljeno: 02.01.2019. | Posljednja promjena: 02.01.2019.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Stigle nove društvene majice

Stigle nove društvene majice

Pozivamo članove koji su naručili majice da ih podignu u salonu namještaja Aurelis u Klinča Selima (gdje se nalazi?) radnim danom od 8:30 - 14:30; 16:00 - 18:00 do petka 21.06. ili nakon 30.06.

Uplate se vrše isključivo na račun društva! Upute za plaćanje u prilogu.

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

Održan sajam mogućnosti u Krašiću

U petak, 17.5.2024. održan je Sajam mogućnosti u Krašiću na igralištu OŠ "Kardinal Alojzije Stepinac" u organizaciji Policijske postaje Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, Općine Krašić i Općine Žumberak. Na sajmu mogućnosti djeci su se predstavljale udruge uključujući HPD Jastrebarsko. Učenici 4. razreda mogli su pogledati planinarsku opremu i dobiti odgovore na pitanja vezana uz planinarstvo, a održan je i nagradni kviz s pitanjima o planinama i planinarstvu koji je pripremila Maja Žalac. HPD Jastrebarsko predstavljali su Maja Žalac, Mia Šamec i Zvonimir Plantaš.

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma polaznicima opće planinarske škole

Dodjela diploma održat će se u petak 24. svibnja 2024. u planinarskom domu Žitnica na Japetiću. Polazak je u 17:45 s parkirališta kod Centrale, odnosno u 18 sati s Frgolovca. Nakon podjele diploma planira se domjenak i druženje.