Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

O pješačkoj avanturi, koju je tri puta iskusila, poznatom hodočasničkom stazom Camino de Santiago, koja je počinjala na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Por, a završila u Santiagu de Compostele - grada gdje je grob svetog Jakova,  kroz prošlost, tradiciju i ljude koji su oblikovali hodočasnički put i njegove legende, autorica će govoriti pred, očekuje se (ako je suditi po prethodnom gostovanju), brojnim knjigoljupcima i poklonicima putopisne literature.

U listopadu 1987. Vijeće Europe je ovaj put (kojeg još zovu "Stazom pod Mliječnim putem"), proglasio prvom europskom kulturnom rutom odnosno "glavnom ulicom Europe", a UNESCO  i mjestom svjetske baštine. Danas se na Camino godišnje uputi oko 250.000 ljudi, a kad je sveta godina, a posljednja je bila 2010., više je hodočasnika, a sljedeće svete godine su 2021., 2027. i 2032.

"Ovu knjigu možemo komentirati na više načina, npr. kao nastavak prve, kao dopunu ili kao pokušaj da se iskaže ono što je u tom prvom putovanju sazrelo i potražilo svoj zreliji i potpuniji iskaz. Iako je već u prvoj knjizi dan iscrpan opis tipičnih iskustava jednog hodočasnika na Camino Frances, na jednoj od bezbrojnih varijanti toga puta, od duhovnih, fizičkih i organizacijskih priprema do odnosa s ostalim hodočasnicima i mjesta kroz koje se prolazi na putu do Santiaga, sada je očito da je Mara prevladala te početničke probleme i može čitateljima, a možda i budućim hodočasnicima, dragocjene praktične savjete prenijeti mnogo mirnije, konkretnije, s manje emocija koje je, čini mi se, usmjerila na jedan drugi aspekt svojega odnosa prema Caminu."

Prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, iz predgovora, MOJ CAMINO 2

Put Svetog Jakova (francuski put) (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji.

Objavljeno: 05.11.2018. 07:05 | Posljednja promjena: 05.11.2018. 09:31
Prijavite nepotpune ili netočne informacije
Vaši komentari
Najava izleta

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Jaskanski planinarski put, 8. - 9.5.2021.

Subota i nedjelja, 8. - 9.5.2021. - organiziramo dvodnevni izlet Jaskanskim planinarskim putem. Noćenje u planinarskom domu Žitnica nije moguće pa je i plan puta prilagođen tome.