Vijesti :: Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

O pješačkoj avanturi, koju je tri puta iskusila, poznatom hodočasničkom stazom Camino de Santiago, koja je počinjala na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Por, a završila u Santiagu de Compostele - grada gdje je grob svetog Jakova,  kroz prošlost, tradiciju i ljude koji su oblikovali hodočasnički put i njegove legende, autorica će govoriti pred, očekuje se (ako je suditi po prethodnom gostovanju), brojnim knjigoljupcima i poklonicima putopisne literature.

U listopadu 1987. Vijeće Europe je ovaj put (kojeg još zovu "Stazom pod Mliječnim putem"), proglasio prvom europskom kulturnom rutom odnosno "glavnom ulicom Europe", a UNESCO  i mjestom svjetske baštine. Danas se na Camino godišnje uputi oko 250.000 ljudi, a kad je sveta godina, a posljednja je bila 2010., više je hodočasnika, a sljedeće svete godine su 2021., 2027. i 2032.

"Ovu knjigu možemo komentirati na više načina, npr. kao nastavak prve, kao dopunu ili kao pokušaj da se iskaže ono što je u tom prvom putovanju sazrelo i potražilo svoj zreliji i potpuniji iskaz. Iako je već u prvoj knjizi dan iscrpan opis tipičnih iskustava jednog hodočasnika na Camino Frances, na jednoj od bezbrojnih varijanti toga puta, od duhovnih, fizičkih i organizacijskih priprema do odnosa s ostalim hodočasnicima i mjesta kroz koje se prolazi na putu do Santiaga, sada je očito da je Mara prevladala te početničke probleme i može čitateljima, a možda i budućim hodočasnicima, dragocjene praktične savjete prenijeti mnogo mirnije, konkretnije, s manje emocija koje je, čini mi se, usmjerila na jedan drugi aspekt svojega odnosa prema Caminu."

Prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, iz predgovora, MOJ CAMINO 2

Put Svetog Jakova (francuski put) (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji.

Objavljeno: 05.11.2018. | Posljednja promjena: 05.11.2018.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.