Vijesti :: Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

Promocija knjige "Moj Camino 2" Mare Doljak

O pješačkoj avanturi, koju je tri puta iskusila, poznatom hodočasničkom stazom Camino de Santiago, koja je počinjala na Pirinejima u francuskom gradu Saint-Jean-Pied-de-Por, a završila u Santiagu de Compostele - grada gdje je grob svetog Jakova,  kroz prošlost, tradiciju i ljude koji su oblikovali hodočasnički put i njegove legende, autorica će govoriti pred, očekuje se (ako je suditi po prethodnom gostovanju), brojnim knjigoljupcima i poklonicima putopisne literature.

U listopadu 1987. Vijeće Europe je ovaj put (kojeg još zovu "Stazom pod Mliječnim putem"), proglasio prvom europskom kulturnom rutom odnosno "glavnom ulicom Europe", a UNESCO  i mjestom svjetske baštine. Danas se na Camino godišnje uputi oko 250.000 ljudi, a kad je sveta godina, a posljednja je bila 2010., više je hodočasnika, a sljedeće svete godine su 2021., 2027. i 2032.

"Ovu knjigu možemo komentirati na više načina, npr. kao nastavak prve, kao dopunu ili kao pokušaj da se iskaže ono što je u tom prvom putovanju sazrelo i potražilo svoj zreliji i potpuniji iskaz. Iako je već u prvoj knjizi dan iscrpan opis tipičnih iskustava jednog hodočasnika na Camino Frances, na jednoj od bezbrojnih varijanti toga puta, od duhovnih, fizičkih i organizacijskih priprema do odnosa s ostalim hodočasnicima i mjesta kroz koje se prolazi na putu do Santiaga, sada je očito da je Mara prevladala te početničke probleme i može čitateljima, a možda i budućim hodočasnicima, dragocjene praktične savjete prenijeti mnogo mirnije, konkretnije, s manje emocija koje je, čini mi se, usmjerila na jedan drugi aspekt svojega odnosa prema Caminu."

Prof. emer. dr. sc. Marijan Šunjić, iz predgovora, MOJ CAMINO 2

Put Svetog Jakova (francuski put) (španjolski: Camino de Santiago Francés ili samo Camino Francés ) ruta je Puta svetog Jakova, duga oko 800 km, koju prelaze hodočasnici iz pravca Francuske na putu koji vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Pored Camino Francésa postoje i druge rute prema Santiago de Composteli i to: Engleski, Portugalski, Katalonski, Sjeverni, Baskijski kao i još neki pravci. Ipak Camino Francés je najfrekventniji.

Objavljeno: 05.11.2018. | Posljednja promjena: 05.11.2018.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

Odobreno financiranje projekta Revitalizacija planinarsko - posjetiteljske infrastrukture Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje"

28.3.2024. na svečanosti dodjela ugovora i odluka o financiranju javne turističke infrastrukture temeljem javnog poziva "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti" Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac dodijelila je Javnoj ustanovi Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje odluku o 100 postotnom financiranju projekta "Revitalizacija planinarsko – posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje" ukupnog iznosa prihvatljivih troškova od 5.602.782,17 eura.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Prva pomoć - predavanje

Prva pomoć - predavanje

U četvrtak 4. travnja 2024. s početkom u 19 sati u velikoj dvorani Centra za kulturu Jastrebarsko održat će se predavanje prve pomoći u sklopu opće planinarske škole. Predavanje će održati ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, spec. hitne medicine.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane.

Narudžba društvenih majica

Narudžba društvenih majica

Online obrazac za narudžbu društvenih majica aktivan je do nedjelje 7. travnja 2024. U obrascu za narudžbe možete odabrati vrstu materijala, model, veličinu i boju željene majice.

Uz majice u ponudi su i inox lončići sa karabinerom. Lončići sadrže logotip društva, a sa druge strane personalizirani tekst - vaše ime.

Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

Održana 75. izvještajna sjednica Skupštine

U subotu, 24. veljače 2024. u prostoru Glazbene škole Jastrebarsko održana je 75. izvještajna sjednica Hrvatskog planinarskog društva Jastrebarsko. Prepuna dvorana ugostila je preko 130 članova i gostiju. Sjednica je počela hrvatskom himnom koju je izveo tamburaški orkestar DVD-a Čabdin, pod ravnanjem voditelja Jasmina Ramića.