Vijesti :: Održani Dani planinara na Japetiću

Prošlog vikenda na Japetiću su održani Dani hrvatskih planinara čime je obilježeno 120 godina starosti piramide na Japetiću, 60 godina rada HPD-a Jastrebarsko i 30 godina Jaskanskog planinarskog puta. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji i planinarima koji su svojim dolaskom uveličali skup. U nastavku pročitajte izvještaj Nikoline Vučinić...

Održani Dani planinara na Japetiću

Dani hrvatskih planinara, Japetić 2009.

Drage planinarke i planinari, željela bih se na početku ovog teksta od srca zahvaliti svima Vama koji ste 6. i 7. lipnja 2009. posjetili naš voljeni Japetić i na taj način uveličali ovogodišnju proslavu Dana hrvatskih planinara.
HPD Jastrebarsko na najljepši je mogući način proslavilo svoj 60-ti rođendan, 30 godina Jaskanskog planinarskog puta i 120 godina Vaše i naše piramide, najstarijeg planinarskog objekta u Hrvatskoj. Vaši osmijesi bili su nam najdraži poklon.

Japetić je tog vikenda prigrlio planinare iz cijele Hrvatske, planinare iz Bosne i Hercegovine, prijatelje iz Jastrebarskog i okolnih mjesta, prema našim evidencijama nešto manje od 2000 sudionika u dva dana, od toga 60 društava iz Hrvatske, te 5 društava iz BiH. Puno je gojzerica prohodalo od našeg planinarskog doma na Žitnici, kroz šumu koja se okitila raznobojnim šatorima i ruksacima, preko dragih nam livada do piramide s koje se pružao predivan pogled.

No, krenimo od početka. Veliku čast i obavezu iskazao nam je Hrvatski planinarski savez dodijelivši organizaciju Dana hrvatskih planinara upravo HPD-u Jastrebarsko. Za naše, relativno malobrojno društvo, prihvatiti organizaciju jedne tako važne proslave predstavljalo je velik izazov i priliku da dokažemo da to možemo. U godini u kojoj je bilo puno posla, a kao i obično premalo vremena, uspjeli smo realizirati sve zacrtano. Danas se možemo pohvaliti da su planinarski dom Žitnica i zemljište na kojem je sagrađen u potpunom vlasništvu HPD-a Jastrebarsko, u službi planinara i svih ljubitelja planina i prirode. Možemo ponosno reći kako dom čuvaju novi domari, obitelj Ivanušević, o čijoj će se gostoljubivosti i domaćoj kuhinji daleko čuti, da je sa piramide pogled ponovno izniman i da ga ne zaklanjaju krošnje drveća, a sve koji žele upoznati naš kraj možemo pozvati da obiđu Jaskanski planinarski put (JPP) i pri tome se posluže novim dnevnikom i vodičem. I to nije sve! U gradskom muzeju u Jastrebarskom postavili smo pravu planinarsku izložbu sa mnoštvom zanimljivih eksponata i fotografija, snimili kratki dokumentarni film o našem društvu i JPP-u, postavili izložbu u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, markirali staze, organizirali izlete... Mnogo posla, ali povrh svega veselja i smijeha.
I sada kada spajam dojmove mogu bez ustručavanja reći da smo uspješno organizirali Dane hrvatskih planinara 2009.!

U subotu ujutro, dana 6. lipnja 2009, u Novom selu Okićkom, uz pjesmu i tamburicu, a i pokoju čašicu "lijeka" krenulo je 150 planinara put Japetića. S obzirom da se radilo o hodu od 6 sati, po zahtjevnom terenu sa mnogo uspona, velik broj planinara odlučio se za kraće varijante od 1-2 sata hoda. Svi su sretno, uz pomoć vodiča iz stanica planinarskih vodiča Zagreba i Karlovca, kao i našeg društva, stigli do piramide i čestitali joj 120. rođendan, a kasnije se spustili do kuhinje i šanka.
Po protokolu je oko 15h počelo svečano otvorenje, kada su se prisutnima obratili g. Dražen Lovreček, predsjednik HPD-a Jastrebarsko, Tomislav Čanić, dopredsjednik HPS-a te gradonačelnik grada Jastrebarsko Mihael Zmajlović. Neovisno o programu, svima nam se obratio i jaki južni vjetar, da nas podsjeti da smo na planini u kojoj ništa nije predvidivo, i gdje priroda piše svoje protokole.
No, planinari su čvrsti ljudi navikli na improvizaciju i prilagodbu trenutku, a i teško ih je otpuhati. Budući da ih još jači Himalajski vjetrovi nisu omeli, tako ni domaći udari juga nisu spriječili predstavnike Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije "Mt. Everest 2009" da nam se obrate. Najmlađa članica Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Ena Vrbek podijelila je sa okupljenima svoje dojmove s uspješnog uspona na vrh svijeta, a ponešto o samoj ekspediciji ispričao je voditelj ekspedicije Darko Berljak. Iskrene osmjehe na lica izmamio je veseo govor jednog od najstarijih aktivnih planinara u Hrvatskoj, 89. godišnje legende Branka Blaževića kojemu je, kako kaže, planinarenje darovalo tolike aktivne godine života.
Posebne minute pripale su Vladimiru Jagariću, koji je nakon uvodnog govora Željka Poljaka, predstavio svoju knjigu "Ivan Krajač - život i djelo političara, ekonomista, pravnika i planinara".
Nakon otvorenja, ugodno druženje i planinarska zabava nastavila se uz glazbu i ples, sve dok pun mjesec i blistave zvijezde iznad Japetića nisu uspavale i posljednjeg planinara.

U nedjelju, 7.lipnja 2009. okupilo se ponovo mnoštvo planinara, nešto novo pristiglih, nešto mamurnih, nešto svježe naspavanih. Svi su pronašli svoj kutak i na svoj način iskoristili ostatak dana. Za one zainteresirane, prema planu rano ujutro krenula je vođena tura preko Žumberačkog gorja do slapa Brisalo, krajnje točke Jaskanskog planinarskog puta. Tridesetak je planinara putem upijalo ljepote bogate flore i faune, Zidanih pećina i u njima skrivenih stalaktita i stalagmita, vodotoka kanjona rječice Duboki potok, te na kraju uživalo u šumu slapa Brisalo koji im je svojom ljepotom zahvalio i čestitao. Za obilazak cijelog JPP-a spomen značke dobilo je 10 planinara.
Japetić su kasno popodne prekrili oblaci, a kiša je isprala naše tragove i tako pripremila staze i putiće za neke nove gojzerice koje će istraživati ljepotu jaskanskih šuma i livada.

Svim društvima, svim planinarima, velikim i malima, svima koji ste na bilo koji način bili dio ove prekrasne priče, još jednom hvala. Nadamo se da smo opravdali Vaše povjerenje, te Vam želimo uspješne i sretne avanture na planinarskim stazama ove naše predivne planete. Ako Vas put opet dovede k nama na Japetić - nitko sretniji od nas!

Nikolina Vučinić, Jastrebarsko

Nina Vučinić

Dani hrvatskih planinara - Japetić (06. - 07.06.2009.)

Objavljeno: 11.06.2009. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Šest novih markacistica

Šest novih markacistica

U organizaciji Komisije za planinarske puteve HPS-a i suorganizaciji HPD "Japetić" iz Samobora održan je 4. i 5. studenog 2023. u Samoboru tečaj za markaciste. Tečaj je pohađalo šest članica HPD Jastrebarsko: Sajima Golub, Suzana Juranić, Blaženka Kelečić, Biljana Radivojac Vlašić, Martina Štivorić i Marijana Valečić.

Nakon odslušanog teorijskog dijela i odrađenog prektičnog dijela sve članice su uspješno položile završni ispit te stekle diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Čestitamo!

Popis markacista HPD Jastrebarsko

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Prijedlozi za plan izleta 2024.

Pozivamo članove društva da ispune kratki upitnik sa izletima na koje bi željeli ići sljedeće godine. Na temelju vaših prijedloga Upravni odbor društva donijeti će plan izleta za 2024. godinu.

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

Preminuo Božidar Malešić Maki (1976. - 2023.)

S tugom vas obavještavamo da nas je prerano napustio naš prijatelj Božidar Malešić Maki. U devet godina planinarskog članstva istaknuo se aktivnim djelovanjem kao planinarski vodič, markacist i član Upravnog odbora. Uvijek vedar i veseo ostat će zapamćen kod brojnih planinara s kojima je rado provodio vrijeme. Cijeloj obitelji izražavamo najiskreniju sućut.

Posljednji ispraćaj je u utorak 10. listopada 2023. u 14 sati na groblju u Pavlovčanima. 

Preminuo Mladen Ringel

Preminuo Mladen Ringel

S tugom vas obavještavamo da je preminuo Mladen Ringel, istaknuti član HPD Jastrebarsko. U rad društva se aktivno uključio krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Sudjelovao je na radnim akcijama održavanja doma i markacija. Bio je sudionik brojnih izleta, na Klek, Triglav, cijeli Gorski Kotar, Velebit i VPP, Jalovec, Kopaonik, ZPP itd.

Pogreb će biti 3. listopada u 14 sati na jaskanskom groblju.

Prijavite se na tečaj za markaciste

Prijavite se na tečaj za markaciste

Oduvijek ste se pitali kako su "izrasle" markacije na drveću po planinarskim putevima? Koristi li se šablona da bi dobili savršeno okruglu markaciju? Nastaju li bojom iz spreja ili korištenjem najobičnijeg kista? Tko postavlja putokazne ploče?

Možda i znate odgovore na ova pitanja, ali HPD Jastrebarsko svakako treba još ruku kako bi uspješno održavalo preko 50 kilometara planinarskih puteva. Mislite da možete pomoći? Prijavite se na dvodnevni tečaj za markacista koji će biti u Samoboru, 4. i 5. studenog 2023.

Svi na Japetić

Svi na Japetić

HPD “Japetić” organizira još jedan u nizu slavljeničkih izleta i to pod sloganom “Svi na Japetić!”. Samoborci pozivaju da im se pridružimo i zajedno obilježimo jubilej.