Vijesti :: Održani Dani planinara na Japetiću

Prošlog vikenda na Japetiću su održani Dani hrvatskih planinara čime je obilježeno 120 godina starosti piramide na Japetiću, 60 godina rada HPD-a Jastrebarsko i 30 godina Jaskanskog planinarskog puta. Hvala svima koji su pomogli u organizaciji i planinarima koji su svojim dolaskom uveličali skup. U nastavku pročitajte izvještaj Nikoline Vučinić...

Održani Dani planinara na Japetiću

Dani hrvatskih planinara, Japetić 2009.

Drage planinarke i planinari, željela bih se na početku ovog teksta od srca zahvaliti svima Vama koji ste 6. i 7. lipnja 2009. posjetili naš voljeni Japetić i na taj način uveličali ovogodišnju proslavu Dana hrvatskih planinara.
HPD Jastrebarsko na najljepši je mogući način proslavilo svoj 60-ti rođendan, 30 godina Jaskanskog planinarskog puta i 120 godina Vaše i naše piramide, najstarijeg planinarskog objekta u Hrvatskoj. Vaši osmijesi bili su nam najdraži poklon.

Japetić je tog vikenda prigrlio planinare iz cijele Hrvatske, planinare iz Bosne i Hercegovine, prijatelje iz Jastrebarskog i okolnih mjesta, prema našim evidencijama nešto manje od 2000 sudionika u dva dana, od toga 60 društava iz Hrvatske, te 5 društava iz BiH. Puno je gojzerica prohodalo od našeg planinarskog doma na Žitnici, kroz šumu koja se okitila raznobojnim šatorima i ruksacima, preko dragih nam livada do piramide s koje se pružao predivan pogled.

No, krenimo od početka. Veliku čast i obavezu iskazao nam je Hrvatski planinarski savez dodijelivši organizaciju Dana hrvatskih planinara upravo HPD-u Jastrebarsko. Za naše, relativno malobrojno društvo, prihvatiti organizaciju jedne tako važne proslave predstavljalo je velik izazov i priliku da dokažemo da to možemo. U godini u kojoj je bilo puno posla, a kao i obično premalo vremena, uspjeli smo realizirati sve zacrtano. Danas se možemo pohvaliti da su planinarski dom Žitnica i zemljište na kojem je sagrađen u potpunom vlasništvu HPD-a Jastrebarsko, u službi planinara i svih ljubitelja planina i prirode. Možemo ponosno reći kako dom čuvaju novi domari, obitelj Ivanušević, o čijoj će se gostoljubivosti i domaćoj kuhinji daleko čuti, da je sa piramide pogled ponovno izniman i da ga ne zaklanjaju krošnje drveća, a sve koji žele upoznati naš kraj možemo pozvati da obiđu Jaskanski planinarski put (JPP) i pri tome se posluže novim dnevnikom i vodičem. I to nije sve! U gradskom muzeju u Jastrebarskom postavili smo pravu planinarsku izložbu sa mnoštvom zanimljivih eksponata i fotografija, snimili kratki dokumentarni film o našem društvu i JPP-u, postavili izložbu u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, markirali staze, organizirali izlete... Mnogo posla, ali povrh svega veselja i smijeha.
I sada kada spajam dojmove mogu bez ustručavanja reći da smo uspješno organizirali Dane hrvatskih planinara 2009.!

U subotu ujutro, dana 6. lipnja 2009, u Novom selu Okićkom, uz pjesmu i tamburicu, a i pokoju čašicu "lijeka" krenulo je 150 planinara put Japetića. S obzirom da se radilo o hodu od 6 sati, po zahtjevnom terenu sa mnogo uspona, velik broj planinara odlučio se za kraće varijante od 1-2 sata hoda. Svi su sretno, uz pomoć vodiča iz stanica planinarskih vodiča Zagreba i Karlovca, kao i našeg društva, stigli do piramide i čestitali joj 120. rođendan, a kasnije se spustili do kuhinje i šanka.
Po protokolu je oko 15h počelo svečano otvorenje, kada su se prisutnima obratili g. Dražen Lovreček, predsjednik HPD-a Jastrebarsko, Tomislav Čanić, dopredsjednik HPS-a te gradonačelnik grada Jastrebarsko Mihael Zmajlović. Neovisno o programu, svima nam se obratio i jaki južni vjetar, da nas podsjeti da smo na planini u kojoj ništa nije predvidivo, i gdje priroda piše svoje protokole.
No, planinari su čvrsti ljudi navikli na improvizaciju i prilagodbu trenutku, a i teško ih je otpuhati. Budući da ih još jači Himalajski vjetrovi nisu omeli, tako ni domaći udari juga nisu spriječili predstavnike Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije "Mt. Everest 2009" da nam se obrate. Najmlađa članica Druge hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Ena Vrbek podijelila je sa okupljenima svoje dojmove s uspješnog uspona na vrh svijeta, a ponešto o samoj ekspediciji ispričao je voditelj ekspedicije Darko Berljak. Iskrene osmjehe na lica izmamio je veseo govor jednog od najstarijih aktivnih planinara u Hrvatskoj, 89. godišnje legende Branka Blaževića kojemu je, kako kaže, planinarenje darovalo tolike aktivne godine života.
Posebne minute pripale su Vladimiru Jagariću, koji je nakon uvodnog govora Željka Poljaka, predstavio svoju knjigu "Ivan Krajač - život i djelo političara, ekonomista, pravnika i planinara".
Nakon otvorenja, ugodno druženje i planinarska zabava nastavila se uz glazbu i ples, sve dok pun mjesec i blistave zvijezde iznad Japetića nisu uspavale i posljednjeg planinara.

U nedjelju, 7.lipnja 2009. okupilo se ponovo mnoštvo planinara, nešto novo pristiglih, nešto mamurnih, nešto svježe naspavanih. Svi su pronašli svoj kutak i na svoj način iskoristili ostatak dana. Za one zainteresirane, prema planu rano ujutro krenula je vođena tura preko Žumberačkog gorja do slapa Brisalo, krajnje točke Jaskanskog planinarskog puta. Tridesetak je planinara putem upijalo ljepote bogate flore i faune, Zidanih pećina i u njima skrivenih stalaktita i stalagmita, vodotoka kanjona rječice Duboki potok, te na kraju uživalo u šumu slapa Brisalo koji im je svojom ljepotom zahvalio i čestitao. Za obilazak cijelog JPP-a spomen značke dobilo je 10 planinara.
Japetić su kasno popodne prekrili oblaci, a kiša je isprala naše tragove i tako pripremila staze i putiće za neke nove gojzerice koje će istraživati ljepotu jaskanskih šuma i livada.

Svim društvima, svim planinarima, velikim i malima, svima koji ste na bilo koji način bili dio ove prekrasne priče, još jednom hvala. Nadamo se da smo opravdali Vaše povjerenje, te Vam želimo uspješne i sretne avanture na planinarskim stazama ove naše predivne planete. Ako Vas put opet dovede k nama na Japetić - nitko sretniji od nas!

Nikolina Vučinić, Jastrebarsko

Nina Vučinić

Dani hrvatskih planinara - Japetić (06. - 07.06.2009.)

Objavljeno: 11.06.2009. | Posljednja promjena: 27.03.2021.
Prijavite nepotpune ili netočne informacije

Vijesti

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. - 2.7.2023.

Izmjena plana izleta, Dolomiti 29.6. -  2.7.2023.

Zbog objektivnih okolnosti izmijenjena je destinacija društvenog izleta planiranog u lipnju ove godine. Dolomiti koji su bili u planu, ovom su izmjenom zamijenjeni destinacijom u Austrijskim pokrajinama Koruška i Salzburg. Izlet će biti interesantan, a finalni plan sa kalkulacijom troškova objavit ćemo kroz nekoliko dana kada se prikupe sve ponude i cijene. Rezervacija hotela potvrđena je i pozivamo vas da pratite objave kako bi na vrijeme rezervirali svoje mjesto u autobusu.

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Revitalizacija planinarske infrastrukture na Japetiću

Posljednjih nekoliko mjeseci HPD Jastrebarsko sa projektnim partnerima i suradnicima intenzivno je pripremalo projekt rekonstrukcije planinarskog doma Žitnica na Japetiću. 1. ožujka 2023. projektna dokumentacija u cijelosti je predana Ministarstvu turizma i sporta koje je objavilo javni poziv. U nastavku je kronologija pripreme projekta te vizualizacija rekonstruiranog doma.

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

Preminula Đurđa Hočevar Medvedovski

S tugom vas obavještavamo da je preminula dugogodišnja istaknuta članica našeg društva Đurđa Hočevar Medvedovski. Pogreb će biti u ponedjeljak 13.3. na gradskom groblju Jastrebarsko u 13 sati.

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Dražen Lovreček nagrađen Plaketom HPS-a

Na redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine HPD Jastrebarsko Draženu Lovrečeku uručena je Plaketa Hrvatskog planinarskog saveza. Plaketa se dodjenjuje planinarima za životno djelo, za izuzetne zasluge i dugotrajno djelovanje na razvoju planinarstva u Hrvatskoj. Dražen je tako postao prvi član našeg društva koji je nagrađen ovim vrijednim priznanjem kojeg mu je uručio glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar.

Održana redovna sjednica Skupštine

Održana redovna sjednica Skupštine

U petak, 17. veljače 2023. u Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je redovna Godišnja skupština HPD Jastrebarsko na kojoj se okupilo 90 članova društva i gostiju.

Predsjednik društva Jadranko Šeper podnio je Skupštini izvještaj o radu društva u 2022. godini, blagajnica Dijana Šamec Jurmanović pregled financijskog poslovanja, a predsjednik Nadzornog odbora Ivo Karača izvještaj Nadzornog odbora. Svi izvještaji su jednoglasno prihvaćeni. Usvojeni su plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Redovna godišnja Skupština

Redovna godišnja Skupština

Pozivamo članove i prijatelje na redovnu godišnju sjednicu Skupštine društva koja će se održati u petak

17. veljače 2023. s početkom u 18:45 sati

u Glazbenoj školi Jastrebarsko, Ulica Zrinskih i Frankopana bb.